Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η Ρωσία στην Κριμαία – Η συνθήκη του ’94 που μπορεί να βάλει ΗΠΑ και Βρετανία στον πόλεμο

Κρίσιμη η κατάσταση στην Κριμαία καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντείνεται η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφότου η Ρωσία έστειλε
επιπλέον 6.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, ουκρανική στρατιωτική πηγή είπε ότι... οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογεστην, στην Κριμαία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων.
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτηρίων στη χερσόνησο, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Στόλου. Ακόμη ένοπλοι πολιτοφύλακες, υπό τη ρωσική σημαία, ελέγχουν όλα τα οχήματα που κινούνται από το εσωτερικό της Ουκρανίας προς την Κριμαία.
Το ρωσικό κοινοβούλιο (Δούμα) κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «να προστατεύσει με όλους τους τρόπους» τον πληθυσμό της Κριμαίας “από τις αυθαιρεσίες και τη βία», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Σεργκέι Ναρίσκιν. «Οι βουλευτές καλούν τον πρόεδρο να λάβει όλα τα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να προστατευθούν με κάθε τρόπο ο πληθυσμός από τις αυθαιρεσίες και τη βία στην Κριμαία», είπε ο Ναρίσκιν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πάνω από 10.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Ντονέτσκ, πόλης που θεωρείται προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «Ρωσία, Ρωσία» και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην «επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία».
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.
κριμαια
Η κατάσταση θυμίζει πολύ όλα όσα διαδραματίστηκαν το 2008 στην Αμπχαζία η οποία αποσχίσθηκε στον πόλεμο με τη Γεωργία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή και αμέσως με το που αποπέμφθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς η ανάσα του ρωσικού στρατού έγινε αισθητή στα σύνορα της Ουκρανίας. Εντατικά γυμνάσια 2.000 στρατιωτών γίνονταν σε καθημερινή βάση ενώ εμφανίστηκαν και τα πρώτα άρματα μάχης στους δρόμους της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας.
article-2569934-1BEA407B00000578-909_634x497
Στη συνέχεια σε οδικές αρτηρίες και τα αεροδρόμια αναπτύχθηκαν ένοπλοι οι οποίοι δεν έφεραν διακριτικά. Αδιευκρίνιστο παρέμεινε αν επρόκειτο για ρωσόφωνους της περιοχής, μισθοφόρους, ή Ρώσους στρατιωτικούς που κινητοποιήθηκαν για την προστασία των συμφερόντων και της ασφάλειας της βάσης του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη. Σύμφωνα μάλιστα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στη Σεβαστούπολη.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας παράνομη την παρουσία τους στη χερσόνησο.  Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.
Ακόμη, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή», σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Κριμαία και προσπαθεί να προκαλέσει το Κίεβο σε μια ένοπλη σύγκρουση. «Ο ουκρανικός στρατός δεν ανταποκρίνεται στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», είπε και απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν του ζήτησε να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του.
Παράλληλα η Ουκρανία καταγγέλλει την παραβίαση του εναέριου χώρου από την Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά ελικόπτερα παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας βάσει της οποίας η Μόσχα διατηρεί ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, οι Ουκρανικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των πτήσεων διότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χερσονήσου από ενόπλους. Η Ρωσία απλουστεύει μάλιστα άμεσα τις διαδικασίες για τους Ουκρανούς αστυνομικούς οι οποίοι θέλουν να λάβουν ρωσική υπηκοότητα και να ενταχθούν στις ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις.
Όπως έγινε γνωστό, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του  Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της χώρας. Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης». Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η συμφωνία αυτή η οποία υπεγράφη το 1994 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας ορίζει πως ΗΠΑ και Βρετανία δεσμεύονται για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τότε την είχαν υπογράψει ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζον Μέιορ, ο Μπόρις Γιέλτσιν και ο Λεονίντ Κούτσμα, οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, και Ουκρανίας αντίστοιχα. Σήμερα η επίκληση αυτής της συμφωνίας και όσο καμμία πλευρά δεν κάνει πίσω μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πόλεμο.
article-urn-publicid-ap.org-4be8a953902947ffb608bf663d61b8e9-6NibzZMGh-HSK1-423_634x406
Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η πληροφορία ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από αυτές τις πληροφορίες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβεβαιωθούν θα αποτελούν παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας τόσο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας όσο και του διεθνούς δικαίου.
Αναφερόμενος σε ό,τι συμβαίνει στην Κριμαία μίλησε για «ρευστή κατάσταση» ενώ επανέλαβε την έκκληση του να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Ανακοίνωσε, δε, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας.
Οι δέκα για λόγοι για τους οποίους όπως όλα δείχνουν η Ρωσία δεν είναι αποφασισμένη να αφήσει την Κριμαία στην «τύχη» της:
  1. Ενισχύσεις: Ολοένα και περισσότερα στρατιωτικά οχήματα εισέρχονται στη χερσόνησο (βλέπε βίντεο πιο κάτω)
  2. Στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική πλατεία της Σεβαστούπολης
  3. Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού στα σύνορα με την Ουκρανία
  4. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία
  5. Συνολικά 150.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα
  6. Στη Σεβαστούπολη σταθμεύουν περίπου 26.000 Ρώσοι στρατιώτες στη ναυτική βάση
  7. Ρωσικά πλοία φέρνουν συνεχώς νέες ενισχύσεις
  8. Ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας». Η Μοσχα διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των ρώσων υπηκόων όπου και αν βρίσκονται στην Ουκρανία.
  9. Η απόβαση 2.000 καταδρομέων στο έδαφος της Κριμαίας
κριμαια
κριμαια
κριμαια
ρωσικα στρατευματα

Ρωσιαwww.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου