Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τι συμβαίνει με τις μυστικές πτήσεις ψεκασμών;


Ένα άρθρο που κόπηκε στο δρόμο για το τυπογραφείο λόγω ...άνωθεν εντολής

Του Μιχάλη Δρακάκη
Δημοσιογράφου
ΕΡΕΥΝΑ
Αναρμόδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπεκφεύγει το Μεταφορών

Κύπρος: Δειγματοληψίες ατμοσφαιρικού αέρα ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος

Φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες ότι... μυστικές πτήσεις αεροπλάνων που ψεκάζουν χημικά, φαινόμενο γνωστό σαν chemtrails («χημικές ουρές»), διενεργούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για πολιτικούς σκοπούς, όπως εξάγεται από την έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος «ορατός σωρός πτωμάτων» από τους αεροψεκασμούς, υπάρχουν υποψίες για ασθένειες που συνδέονται με αυτά τα χημικά, σύμφωνα με διαρροές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Δεν λείπουν κι οι κραυγές αγωνίας, όπως αυτή του ντέντεκτιβ Τεντ Γκάντερσον, πρώην επικεφαλή του FBI, που έχει μιλήσει ανοιχτά για «συντελούμενη γενοκτονία με τη βούλα του ΟΗΕ».
Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι το γεγονός ότι στις σχετικές ερωτήσεις για τους σκοπούς των αεροψεκασμών, που έχουν κατατεθεί στην ελληνική Βουλή κατά την τελευταία δεκαετία (από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν αντιπολίτευση, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ, του ΚΚΕ και προ μηνών της ΝΔ) τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, από τα οποία ζητήθηκε να απαντήσουν, όλοι δήλωναν κάθε φορά άγνοια για τις μυστηριώδεις ουράνιες «δραστηριότητες» ή αναρμοδιότητα. Όμως κι από Ολλανδό ευρωβουλευτή έχει γίνει ερώτηση στην Ευρωβουλή, στον τότε Έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, ο οποίος απάντησε ότι είναι γνωστά τα περί αεροψεκασμών αλλά δεν μπορεί να δοθεί κάποια επίσημη απάντηση.

Ο όρος «χημικές ουρές» καταγράφεται για πρώτη φορά από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Γούιλιαμ Τόμας το 1999 και σήμερα είναι από τα νούμερο ένα θέματα αναζήτησης στο διαδίκτυο. Οι σχετικές αναφορές σε ειδικά ιστολόγια με  φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες, ξεπερνούν το ρεκόρ των οχτώ εκατομμύριων στην ελληνική γκουγκλ ενώ ανάλογα συνέδρια για το φαινόμενο των ψεκασμών διοργανώνονται από ανεξάρτητους ερευνητές κάθε χρόνο σε Ευρώπη κι Αμερική! Η τελευταία τάση στο διαδίκτυο είναι οι ιστοσελίδες συλλογής υπογραφών από πολίτες που ζητούν την εισαγγελική διερεύνηση του φαινομένου και την προώθηση νομοθεσίας που θα επιβάλλει περιορισμούς. Έγκυροι ακαδημαϊκοί καθησυχάζουν πως πρόκειται για εφαρμοσμένη γεωμηχανική, την επιστήμη που ερευνά τεχνολογίες επέμβασης στο κλίμα της με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως προκύπτει κι από τις εκθέσεις των κυβερνητικών επιστημονικών επιτροπών περιβάλλοντος της Αγγλικής Βουλής και των ΗΠΑ. Σε επίπεδο OHE, στη διάσκεψη των 193 χωρών για το κλίμα το 2010 ψηφίστηκε η αναστολή κάθε είδους πειραμάτων γεωμηχανικής, συμπεριλαμβανομένων και των αεροψεκασμών. Τέτοιες επιχειρήσεις όμως δεν είναι κάτι καινούργιο, πρωτοεφαρμόστηκαν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Συνιστούν όμως σήμερα επιπλέον πρόκληση, καθώς εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα για τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, τους σκοπούς που εξυπηρετούν και τα κονδύλια που διατίθενται. Χιλιάδες επιστήμονες κι ακτιβιστές οι οποίοι μέχρι χτες λοιδορούνταν ως συνομωσιολόγοι, σήμερα χτίζουν στο διαδίκτυο μια διεθνή κοινότητα προβληματισμού που βλέπει με σκεπτικισμό τους «σωτήρες» της κλιματικής αλλαγής. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια και πού αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας;
Οι μεγάλης κλίμακας ψεκασμοί χημικών υποτίθεται πως αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία από την ατμόσφαιρα, αποτρέποντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη. Μιλούν για ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία αλλά και για νέου τύπου όπλα μαζικής καταστροφής - όπως δηλώνει παρακάτω ο διακεκριμένος χημικός Νίκος Κατσαρός. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, καταγγέλλεται η χρηματοδότηση ερευνητών με ιδία οφέλη (π.χ. η κατοχύρωση και η μετέπειτα «εξαργύρωση» πατεντών). Μια επιπλέον ερμηνεία είναι ότι η υιοθέτηση προγραμμάτων τροποποίησης του κλίματος μέσω της γεωμηχανικής συνδέεται με τα χρηματιστηριακά παράγωγα καιρού, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη. Μια μικρή κλίκα πανεπιστημιακών, λαμβάνουν τεράστιες χορηγίες από ανθρώπους σαν τον Αμερικανό μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς ή τον Άγγλο Ρίτσαρντ Μπράνσον, για την προώθηση πειραμάτων γεωμηχανικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (The Guardian, 9 Φεβ. 2012). Οι επίσημοι κρατικοί φορείς κι οι πολιτικοί μασούν τα λόγια τους, κάνοντας τους ακτιβιστές να αναρωτιούνται «αν όντως οι ψεκασμοί γίνονται για το καλό του πλανήτη, τότε γιατί όλοι μας το κρύβουν;». Και με τη σιωπή αυτή τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για υπεύθυνο δημόσιο διάλογο.
Αναρμόδιο το ΥΠΕΚΑ, υπεκφεύγει το Μεταφορών
Το ζήτημα πήρε νέα τροπή τον περασμένο Ιανουάριο. Είχε προηγηθεί αναφορά  του βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ Κώστα Κόλλια από τον Οκτώβριο προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην αναφορά του ο βουλευτής, ζητώντας πειστικές απαντήσεις, επικαλέστηκε δημοσιεύματα εφημερίδας του Νομού του, όπου «καταγγέλλονται αεροψεκασμοί με επικίνδυνες χημικές ουσίες, από αεροσκάφη άγνωστης προέλευσης και για άγνωστους σκοπούς».
Το ΥΠΕΚΑ δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την αναφορά στο …αρμόδιο υπουργείο, αυτό το Μεταφορών. Κι ενώ στην πράξη, ο συνήθης χρόνος απάντησης μιας αναφοράς είναι μόλις λίγες βδομάδες, ο βουλευτής πήρε τελικά απάντηση τρεις μήνες μετά, στις 14 Ιανουαρίου 2012. Στη δισέλιδη αυτή απάντηση, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης, το υπουργείο αρνείται τα περί αεροψεκασμών με χημικά κι αποσυνδέει το φαινόμενο από τον όρο «χημικές ουρές», λέγοντας ότι πρόκειται για τις συνήθεις, ακίνδυνες «λευκές ουρές» που αφήνουν τα επιβατηγά αεροπλάνα, αλλά και για γεωργικούς ή πυροσβεστικούς ψεκασμούς!
«Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας αεροσκαφών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η παρατήρηση των ιχνών αυτών (λευκές ουρές) έχει γίνει συχνότερη με αποτέλεσμα κάποιες φορές να παρερμηνεύονται ως νέφη που προέρχονται από ψεκασμούς χημικών, και αναφέρονται ως ίχνη χημικών (ή chemtrails)», απαντά το υπουργείο. Έχει όμως καταγγελθεί στην ιστοσελίδα του ακτιβιστή της Ελληνικής Κίνησης Κατά Των Αεροψεκασμών Γουέην Χωλ, που καταγράφει το θέμα συστηματικά από το 2003, πως οι αρχές συνηθίζουν να αποδίδουν αυτές τις «χημικές ουρές» των αεροπλάνων σε contrails. Δηλαδή στο φυσιολογικό οπτικό φαινόμενο λευκών ουρών. Με μία κρίσιμη διαφορά: τα συνήθη contrails διαλύονται γρήγορα από τους ανέμους χωρίς να αφήνουν το χαρακτηριστικό λευκό «πέπλο νεφών» που παρατηρείται για ώρες μετά από τους ψεκασμούς. Οι αρχές έχουν βρει αυτό το λογοπαίγνιο (contrails-chemtrails) για να υπεκφεύγουν, λένε οι ακτιβιστές.
Και συνεχίζει να «τυρβάζει περί άλλων» η υπουργική απάντηση: «Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει υπόψη κανένα πραγματικό στοιχείο ή σχετική πληροφόρηση και δεν έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αεροσκάφη «αγνώστου» ταυτότητας». Επιπλέον, παραπέμπει σε αγροτικούς ψεκασμούς από αέρος «για την καταπολέμηση κουνουπιών και για την προστασία καλλιεργειών από χαλαζοπτώσεις». Αυτοαναιρείται όμως λέγοντας πως οι ψεκασμοί αυτοί «δεν δύνανται να δημιουργήσουν ίχνη συμπύκνωσης (δηλ. ουρές) που παρατηρούνται στα μεγάλα ύψη». Σημειώνει ότι ΥΠΑ δεν είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ψεκαζόμενων υλικών ούτε για να απαντήσει για τις πιθανές μεθόδους που θα εξακρίβωναν ενδεχόμενη ρίψη χημικών, παραπέμποντας για κάτι τέτοιο στο Ινστιτούτο Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών! Ειρωνεία επίσης προκαλεί η περιττή αναφορά σε «δραστηριότητες πυρόσβεσης από αέρος για τις οποίες είναι αρμόδιο το Πυροσβεστικό Σώμα». Η υπηρεσία τέλος τονίζει ότι έχει απαντήσει επανειλημμένα σε φορείς και πολίτες για το θέμα κι ότι τα παραπάνω αποτελούν επίσημη ενημέρωση.
O νεοδημοκράτης βουλευτής Κ. Κόλλιας σχολίασε την απάντηση, υπογραμμίζοντας τη γνώριμη τακτική ανευθυνότητας (πετώ σε άλλον το μπαλάκι), μεταξύ υπουργείων: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προφανώς θεωρεί ότι δεν έχει καμία ευθύνη για ουσίες που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν ανιχνευθεί στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι υπεκφυγή του Υπουργείου και, δυστυχώς, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι χημικές ουσίες, ποιες είναι και εάν είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.
Από την άλλη, είναι προφανές ότι όταν μιλούμε για άγνωστα αεροσκάφη δεν εννοούμε ότι δεν τα γνωρίζει η ΥΠΑ, αλλά ότι δεν ενημερώνει τους πολίτες. Υπάρχουν άφθονες καταγγελίες για αεροσκάφη, τα οποία ασφαλώς πετούν με άδεια της ΥΠΑ, πλην όμως είναι χωρίς διακριτικά. Παραμένουν αναπάντητα τρία ερωτήματα: υπάρχουν άλλες κρατικές ή εποπτευόμενες υπηρεσίες που να οργανώνουν αεροψεκασμούς, για ποιο λόγο και με ποιες ουσίες;
Ο κ. Κόλλιας καταλήγει πως η μόνη απάντηση μπορεί να έρθει από επιστημονικούς φορείς, στους οποίους πρέπει να ανατεθεί η διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών.
Σε άλλη περίπτωση, ο όλος χειρισμός του θέματος από τον κ. Κόλλια θα μπορούσε να ήταν απλώς μια κίνηση προς ικανοποίηση της τοπικής εκλογικής του πελατείας. Ή μια ακόμη κορώνα μικροπολιτικής κόντρας, έτσι όπως συνηθίζουν οι βουλευτές. Αντίθετα όμως, το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά, καταγράφεται μέλος της ελληνικής Βουλής να αναγνωρίζει επίσημα ότι οι αεροψεκασμοί χημικών πράγματι υφίστανται κι ότι έχουν να κάνουν με μεθόδους αλλαγής του κλίματος. Ο βουλευτής ζητά ακόμη την ανάθεση σχετικής έρευνας σε επιστημονικούς φορείς, καταγγέλλοντας την ανυπαρξία επίσημης ενημέρωσης.
Πέρυσι το Μάιο, αντιπροσωπεία πρωτοβουλίας πολιτών Κατά των Αεροψεκασμών από την Αθήνα, το Βόλο και την Αίγινα, «στρίμωξε» τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής για το περιβάλλον Κώστα Καρτάλη.

Σημειώνεται εδώ ότι η Αίγινα έχει μια παγκόσμια πρωτιά: είναι ο μοναδικός δήμος που έχει υποβάλει «μήνυση κατά παντός υπευθύνου» για τη διενέργεια αεροψεκασμών, με βάση δημοσίευμα (ΕΘΝΟΣ, 2003) για «μυστικές πτήσεις αμερικανικών αεροπλάνων που εθεάθησαν να ψεκάζουν στον ουρανό της Αίγινας, στα πλαίσια πειραματικών αποστολών τροποποίησης του κλίματος». Αυτό έγινε έπειτα από φοβίες του δημοτικού συμβουλίου για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην καλλιέργεια της φιστικιάς στο νησί. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «παρατηρήθηκε αεροπορικός ψεκασμός στο νησί με οξείδια αλουμινίου και άλλες χημικές ουσίες». Η υπόθεση αυτή έφερε στην επιφάνεια νομικό κόλλημα. Όπως μας εξηγεί η δικηγόρος που υπέβαλε τη μήνυση του Δήμου Αίγινας, Ιφιγένεια Μάργαρη: «Η μήνυση έμεινε στο αρχείο. Επειδή το θέμα είναι πρωτόγνωρο, τα δημοσιεύματα δεν παρέχουν πάντα επαρκές υλικό για να κινητοποιηθούν οι εισαγγελικές αρχές. Θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί ότι πράγματι διενεργούνται οι ψεκασμοί αυτοί κι ότι πράγματι τα αέρια αυτά είναι επικίνδυνα κι έπειτα να τεθεί θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Απαραίτητο θα ήταν να προσδιοριστεί ο φορέας, κρατικός ή ιδιωτικός που δίνει την έγκριση για τις πτήσεις των αεροψεκασμών και βέβαια να υπάρχει το απαραίτητο επιστημονικό υλικό, φωτογραφίες, άρθρα και μαρτυρίες, που να δείχνουν την επικινδυνότητα του θέματος».
Ο κ. Καρτάλης είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας το μορατόριουμ για 5ετή αναστολή πειραμάτων γεωμηχανικής (βλ. αεροψεκασμοί),  στη Διάσκεψη του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2010. Οι ακτιβιστές δέχθηκαν από τον κ. Καρτάλη το σύνηθες ερώτημα ρουτίνας για το πώς θα μπορούσαν να αποδειχθούν τα περί αεροψεκασμών. Έτσι, όταν οι ακτιβιστές τον ρώτησαν τότε γιατί υπέγραψε το μορατόριουμ, είπε ότι δεν το είχε υπογράψει ο ίδιος αλλά κάποιο κυβερνητικό στέλεχος που δεν θυμόταν το όνομά του. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας ανταπάντησε ότι επρόκειτο για στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης και συνεπώς η υπογραφή του μορατόριουμ αποτελεί επίσημη ελληνική πολιτική. Ο κ. Καρτάλης παρατήρησε τότε ότι το μορατόριουμ «πρέπει να αφορά» διαφόρων ειδών αγροτικούς ψεκασμούς!  
Ψεκάζουν και στην Κύπρο!
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι Κυπριακές αρχές φαίνεται πως αποφάσισαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες για ψεκασμούς στην Μεγαλόνησο. Πιο συγκεκριμένα, από τον περασμένο Ιανουάριο και σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Γεωργίας & Περιβάλλοντος, βρίσκονται σε εξέλιξη δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις βρόχινου νερού και ατμοσφαιρικού αέρα στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή χώρα αποφασίζει να διεξάγει επίσημη κρατική έρευνα για το θέμα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από πίεση που ασκήθηκε στο υπουργείο από την πρωτοβουλία πολιτών κατά των ψεκασμών και το κόμμα των οικολόγων. Οι δειγματοληψίες ατμοσφαιρικού αέρα προβλέπεται να διαρκέσουν ως το Δεκέμβρη και να διενεργούνται από αεροπλάνα του τμήματος Δασών. Τα αεροπλάνα προτείνεται να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε περιοχές και σε ημέρες τέτοιες όπως θα υποδεικνύονται από μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών ώστε να συμπίπτουν με τους καταγγελλόμενους ψεκασμούς χημικών.
Η διενέργεια δειγματοληψιών είχε προταθεί από τον Δρ. Νίκο Κατσαρό σε συνεδρίαση επιτροπής της Κυπριακής Βουλής για τους χημικούς ψεκασμούς που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και στην οποία μετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων, ανώτατοι αξιωματούχοι από τα αρμόδια υπουργεία, φορείς αλλά κι εκπρόσωποι της στρατιωτικής βάσης του Ακρωτηρίου. Πολλοί Κύπριοι υποπτεύονται πως οι ψεκασμοί γίνονται από αεροπλάνα που απογειώνονται από το αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης. 
Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αλετράρη, το κίνημα των οικολόγων θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες. Από την πλευρά του ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης καταγγέλλει ότι το υπουργείο διεξάγει από μόνο του την έρευνα ενώ ζητά επειγόντως να του σταλούν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.   
Ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής κ. Καρτάλης είχε σχολιάσει πέρυσι ότι «είναι εκτεθειμένος ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου» αν έχει πάρει στα σοβαρά κατηγορίες από ανεπίσημες πηγές ότι η Κύπρος δεν ελέγχει τον εναέριο της χώρο». Ο κ. Καρτάλης είχε υποσχεθεί από το 2011 στους Έλληνες ακτιβιστές να ερευνήσει προσωπικά το θέμα. Ωστόσο μέχρι την ώρα που τυπώνονταν αυτές οι σειρές, σε γραπτό ερώτημά μας προς τον κ. Καρτάλη για τον αν το έχει διερευνήσει, δεν υπήρξε καν απάντηση.
Πειράματα τροποποίησης του κλίματος   
Πράγματι μας ψεκάζουν χημικά. Αυτή την ξεκάθαρη δημόσια θέση για τους αεροψεκασμούς έχει πάρει ένας διακεκριμένος επιστήμονας, ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στον κέντρο ερευνών Δημόκριτος, π. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, π. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και π. Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. «Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα τι περιέχουν αυτές οι ουρές, αλλά σίγουρα περιέχουν κάποια χημικά στοιχεία και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως χημικές ουρές», εξηγεί ο κ. Κατσαρός και τονίζει πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: «Από αναφορές συμβούλων των προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ αλλά και με βάσει πρόσφατες εκθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, σκοπός τους είναι να λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση του λεγόμενου φαινομένου του θερμοκηπίου ώστε μέχρι το 2025 να έχουν στον έλεγχό τους το κλίμα. Πρόκειται για μέτρα γεωμηχανικής. Η γεωμηχανική προβλέπει μια σειρά από μεθόδους για την μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας και κατά συνέπεια τη μείωση της θερμότητας άρα περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι και οι αεροψεκασμοί. Σαν επιστήμονας, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με τη γεωμηχανική. Πολύ φοβάμαι πως αυτές οι τεχνολογίες θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη δημιουργία νέων όπλων μαζικής καταστροφής στο μέλλον».
Για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, ο κ. Κατσαρός δηλώνει: «Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν εμφανίσει πονοκεφάλους, ζαλάδες, κακοδιάθεση ή και συμπτώματα γρίππης μετά από την εμφάνισή chemtrails στον ουρανό. Από αναλύσεις που έγιναν μέχρι τώρα από ορισμένες ομάδες ή πανεπιστήμια, παρατηρήθηκε ότι το δημιουργούμενο από αεροψεκασμούς ουράνιο «πέπλο» περιέχει, μεταξύ άλλων, σωματίδια αλουμινίου ή βαρίου σε ποσότητες που φυσιολογικά δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε στο έδαφος, ούτε στο νερό. Ιδιαίτερα το βάριο είναι πολύ επικίνδυνο χημικό στοιχείο που δεν πρέπει να βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους». Και διευκρινίζει ο κ. Κατσαρός: «Τα αεροπλάνα που αφήνουν πίσω τους τις «χημικές ουρές», είναι συνήθως τύπου KC 10 ή KC 135 και δεν φέρουν διακριτικά, ενώ το πιθανότερο είναι να απογειώνονται από στρατιωτικά αεροδρόμια και δεν κοινοποιούνται τα διαγράμματα των πτήσεών τους».
Στην κρίσιμη ερώτηση «εάν πράγματι είναι έτσι, γιατί οι αρχές δεν αναγνωρίζουν επίσημα ότι αυτά τα πειράματα γίνονται για το καλό της ανθρωπότητας; μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;», ο κ. Κατσαρός έχει εύλογη απάντηση: «Τέτοια πειράματα δεν μπορούν να γίνουν πάνω από τη χώρα που τα πραγματοποιεί, γιατί τότε αυτή θα αποδείξει την ταυτότητά της. Συγχρόνως, τέτοια πειράματα πρέπει να γίνουν πάνω από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, το άρθρο 6 του κανονισμού των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει να γίνονται πειράματα για την μεταβολή του κλίματος. Να γιατί τα εν λόγω πειράματα γίνονται όπως γίνονται».
Η στάση της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει αντιφατικά την υπόθεση των αεροψεκασμών. Στα πρακτικά μελέτης που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2010 σε παγκόσμιο συνέδριο στο Βέλγιο, τεκμηριώνεται ότι οι αεροψεκασμοί πράγματι είναι ένα πείραμα παγκόσμιας εμβέλειας που συνεπικουρείται από τις τεχνολογίες εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του συστήματος HAARP.  Σε καμία όμως χώρα της Ε.Ε. δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα επίσημη απάντηση. Το HAARP ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την έκθεση Α4-0005/99 «Σχετικά με το περιβάλλον, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Επιτρόπου Γουόλστρομ (3 Ιουλίου 2003) αναγνώρισε επισήμως το HAARP ως «στρατιωτικό πρόγραμμα».
Ιδιοκτήτης του HAARP είναι η εταιρία Raython, ένας από τους βασικούς προμηθευτές συστημάτων στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και τη ΝΑΣΑ.  
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χαρακτηρίσει το HAARP ως «οπλικό σύστημα που διαταράσσει το κλίμα»,  προσθέτοντας πως «λόγω των μακροχρόνιων επιπτώσεών του στο περιβάλλον, το HAARP αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, του οποίου οι νομικές, οικολογικές και ηθικές επιπτώσεις πρέπει να διερευνηθούν από ένα ανεξάρτητο διεθνές σώμα». Όμως τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέλος παραδέχεται ότι «δεν έχει την αρμοδιότητα, ούτε και την κατάρτιση να δράσει σε σχέση με τέτοια θέματα».
           
Διαρροές προγράμματος Ασπίδα   
Ανεπίσημα έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο συγκεκριμένες πληροφορίες. Ότι οι αεροψεκασμοί είναι μέρος προγράμματος που ονομάζεται «Ασπίδα» κι υπόκεινται στον ΟΗΕ. Γίνονται διαμέσου ενός ειδικού τμήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό, που με τη σειρά του προωθεί την εκτέλεση στο NATO και σε μεγάλες εταιρείες πολιτικής αεροπορίας. Η διάταξη εντολών μέσα στο πρόγραμμα «Ασπίδα», είναι αυστηρά ιεραρχικής δομής. Πληροφορίες προωθούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο για το πρόγραμμα. Όταν κάποιος καινούργιος πρόκειται να «μυηθεί», πρέπει να δεσμευτεί με συμβόλαιο σε διατήρηση της μυστικότητας. Η Π.Ο.Υ. υπολογίζει πως ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων του προγράμματος από ασθένειες θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια κατά την 50ετή προβλεπόμενη διάρκεια του, δηλαδή 40 εκατομμύρια θύματα ανά έτος. Εδώ συνυπολογίζεται κι ο πρόωρος θάνατος ηλικιωμένων ανθρώπων όπως και ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμη τα χημικά των αεροψεκασμών –ιδίως το αλουμίνιο- συνδέονται και με την εξάπλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) μιλά για 3-4 δισεκατομμύρια νεκρούς, δηλαδή 60-80 εκατομμύρια ανά έτος.
Κραυγή από έναν πρώην FBI
Από πέρυσι, η δημόσια συζήτηση για τους αεροψεκασμούς βρίσκεται υπό το πρίσμα μιας αναπάντεχης εξέλιξης, μετά το θάνατο του Τεντ Γκάντερσον, πρώην επικεφαλής του FBI στο Λος Άντζελες. Ο θάνατός του αποδίδεται από την οικογένεια του σε δηλητηρίαση με αρσενικό. Είναι εκείνος που με στοιχεία επιβεβαίωσε την πραγματική ταυτότητα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ώς πρώην οργάνου της CIA κι το ότι η ισλαμική οργάνωση Αλ Κάιντα κινητοποιείται από το Πεντάγωνο, με πιο πρόσφατη αποστολή της την συμμετοχή της στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι της Λιβύης. Δεν δίστασε ακόμη να ξεσκεπάσει την ίδια του την υπηρεσία, το FBI, για την βομβιστική επίθεση στο World Trade Center το 1993.
Ο Γκάντερσον στις 12 Ιανουαρίου 2011, λίγο πριν πεθάνει, έκανε μια αγωνιώδη έκκληση για τους αεροψεκασμούς σε βίντεο, καθώς τους αποκαλεί «ρίψεις θανάτου» (death dumps). Αφού δίνει την μαρτυρία του για συγκεκριμένες βάσεις απογείωσης των αεροπλάνων στις ΗΠΑ, μιλώντας για «τεράστια, σαν βομβαρδιστικά αεροπλάνα χωρίς επιγραφές», ο Γκάντερσον εκπέμπει SOS: «Οι ρίψεις του θανάτου, αλλιώς γνωστές ως ‘chemical trails’ (χημικές ουρές), πέφτουν και ψεκάζονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και στο Μεξικό και στον Καναδά. Τα πτηνά πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο. Τα ψάρια πεθαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι γενοκτονία. Αυτό είναι δηλητήριο. Αυτό είναι δολοφονία από τα Ηνωμένα Έθνη. Κάποιος στο Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να το σταματήσει τώρα».
Κλιματική αλλαγή; Όχι ευχαριστώ  
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες του κλίματος διεθνώς αμφισβητούν το ίδιο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λένε ότι δεν έχει ποτέ επαρκώς αποδειχθεί, σε σημείο μάλιστα που να δικαιολογούνται, κατά κάποιο τρόπο, τόσο επιβλαβή μέτρα όπως οι αεροψεκασμοί. Ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Πολ Έντουαρντς τονίζει χαρακτηριστικά ότι τα περί κλιματικής αλλαγής είναι ένας ακόμη μύθος, που επινοήθηκε από τους ισχυρούς του «Κλαμπ της Ρώμης» για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Το ακραίο σενάριο: πως είναι καλύπτρα για ακόμη πιο ανεξιχνίαστες σκοπιμότητες των πολιτικών κι οικονομικών ελίτ που μεθόδευσαν την παγκοσμιοποίηση τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν απέχουν από τις αναλύσεις του καθηγητή Νόαμ Τσόμσκι για τις τεχνικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης: την τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων, την τεχνική της υποβάθμισης ενός θέματος στη δημόσια σφαίρα και την τεχνική του «να κρατάτε το κοινό σε άγνοια κι ανοησία». Παράλληλα, θυμίζουν τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος στο βιβλίο του «Η τεχνοτρονική εποχή» μιλά ανοιχτά για νέες μεθόδους «ελέγχου των μαζών» και για τον βιοχημικό έλεγχο της συνείδησης. Όμως ο Μπρεζίνσκι δεν έγραφε σαν ένας απλός ακαδημαϊκός, αλλά σαν ένα ηγετικό μέλος του «Κλαμπ της Ρώμης», σαν μέλος της Επιτροπής των 300 και μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Η ελίτ δεν θα δίσταζε να πραγματοποιήσει τους πολιτικούς της σκοπούς, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες σύγχρονες τεχνικές για να επηρεάσει τη συμπεριφορά του κοινού και να κρατήσει την κοινωνία υπό στενή παρακολούθηση» είχε προφητεύει.
Στις δυσοίωνες αυτές αιτιάσεις προστίθεται κι η μαρτυρία του 43χρονουΈλληνα μηχανικού αεροσκαφών Α.Θ. ο οποίος μας μίλησε ανώνυμα. Σχολιάζοντας χαρακτηριστικά φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από παράθυρο αεροπλάνου, σε υψόμετρο στα 30.000 πόδια ο μυστικός πληροφοριοδότης λέει: «Το σίγουρο είναι ότι οι πορείες των σκαφών και η συχνότητα των πτήσεων δεν είναι ούτε για μετεωρολογικούς αλλά ούτε και για γεωργικούς σκοπούς. Έχω πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσία. Το θέμα ήταν πάντα κοινό μυστικό. Κανείς μας φυσικά δεν ξέρει τι ακριβώς ουσίες είναι αυτές που ψεκάζονται και γιατί, αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι οι ουσίες αυτές κοστίζουν αρκετά και ψεκάζονται από όλες τις κυβερνήσεις. Τα αεροπλάνα είναι γεμάτα με ειδικά ντεπόζιτα μέσα και ρίχνουν χημικά. Συμφωνώ με όσους λένε ότι πρόκειται για στρατιωτικό ή πολιτικό όπλο. Τα ρίχνουν για καταστολή, κατά της οργής, για να μην αντιδρούν οι πολίτες, να γίνονται παθητικοί σε όσα τους επιβάλλονται». Ο Α.Θ.  μιλά με ωμότητα που σοκάρει: «Τώρα αν υπάρχουν κι άλλοι δευτερεύοντες λόγοι κανείς δεν ξέρει. Τι ζημιά κάνουν στον οργανισμό μας και τι είδους ασθένειες προκαλούν, ας το ψάξουν καλύτερα οι επιστήμονες».
Χαρακτηριστική είναι και η προ μηνών μαρτυρία ενός πιλότου, του Δημήτρη Κασνέση, στην οθόνη του τηλεοπτικού καναλιού ΚΟΝΤRA. Ο κ. Κασνέσης  μίλησε ανοιχτά περί απογείωσης των αεροπλάνων που ψεκάζουν από διαβαθμισμένες Νατοϊκές βάσεις χωρίς να χρειάζεται η άδεια του κράτους αλλά και για τις ουσίες που ψεκάζονται όπως βενζόλιο, νικέλιο, βάριο, υδράργυρος, απεμπλουτισμένο ουράνιο, φορμαλδεΰδη κ.α., ουσίες γνωστές για την επικινδυνότητά τους.
Γεωμηχανική - ήρθε για να μείνει
Υπολογίζεται ότι αυτά τα ειδικού τύπου στρώματα νεφών που παρατηρούνται όταν γίνονται αεροψεκασμοί, καλύπτουν σήμερα αθροιστικά το 3-5% της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη. Σε φωτογραφίες του ουρανού από περιοχές όπου παρατηρούνται συχνά αεροψεκασμοί, τα νέφη που σχηματίζονται μοιάζουν με γραμμώσεις «σκακιέρας». Η Διεθνής Μετεωρολογική Υπηρεσία που μελετά τους ποικίλους τύπους νεφών δεν τα έχει ακόμη ταξινομήσει σαν ξεχωριστή κατηγορία, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας παγκοσμίως να ισχυρίζονται ότι τα όσα καταγγέλλονται στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας. Ακόμη, έχουν εντοπιστεί έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες των υπουργείων Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προμηθεύονται τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών όπως το Βάριο και το Βαρυτίνιο 14, ουσίες που οι επιστήμονες συνδέουν με τους ψεκασμούς. Επίσημη ιστοσελίδα στην Καλιφόρνια αναρτά καθημερινά μετερεωλογικούς χάρτες με τα εκτελούμενα προγράμματα ψεκασμών ανά τον κόσμο. Οι μόνες κρατικές αρχές που έχουν παραδεχτεί επίσημα ότι πράγματι διενεργούνται προγράμματα αεροψεκασμών είναι αυτές της Κίνας και της Ρωσίας, όπου το θέμα γίνεται συχνά αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. 
Τη διετία 2009-2010 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε αιτήματα ύψους άνω των 2 δις δολαρίων για χρηματοδοτήσεις ερευνών γεωμηχανικής – τελικά εγκρίθηκαν μόνο 100 εκατομμύρια. Από το 2009 ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ιδρύματα ερευνών που συμμετέχουν στα διεθνή συνέδρια με ποικίλες προτάσεις γεωμηχανικής. Πέρυσι οι καθηγητές David Keith του πανεπιστημίου Harvard και Ken Caldeira του Stanford, έλαβαν χορηγία 4,6 εκατ. δολ. από τον Μπιλ Γκέητς για το FICER, ίδρυμα ερευνών για την κλιματική αλλαγή που προωθεί λύσεις γεωμηχανικής. Εκτός από τον Γκέητς, άλλοι μεγιστάνες που στηρίζουν τέτοιες έρευνες είναι ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin), ο βασιλιάς της πίσσας Μάρεϊ Έντουαρντς και ο συνιδρυτής του Skype, Νίκλας Ζενστρόμ. Η γεω-κλίκα, όπως λέγεται, παρουσίασε ακόμη αποτελέσματα έρευνας σε 3105 ερωτώμενους πολίτες από Αγγλία, Αμερική και Καναδά που απάντησαν σε ποσοστό 72% υπέρ του να γίνονται τέτοια πειράματα! Πρόσφατα, σάλο προκάλεσε στην Αγγλία αίτημα νομικού προς τον Διεθνές Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που συνεδριάζει υπό την εποπτεία του ΟΗΕ «να απαγορευτεί ρητά η οποιαδήποτε αμφισβήτηση του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής». Η νέα όψη του οικο-φασισμού λένε οι επικριτές! Άλλοι ακαδημαϊκοί ζητούν να μπει ένα στοπ στους αυτοαποκαλούμενους «σωτήρες του περιβάλλοντος» και να αφεθεί ο πλανήτης ήσυχος στη φυσιολογική κλιματική του αυτορύθμιση.  Νονός της κερδοσκοπίας με τα κλιματικά προβλήματα θεωρείται ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, εμπνευστής του διακρατικού εμπορίου ρύπων.       
Όταν πέρυσι Έλληνες χημικοί απευθύνθηκαν σε αρμόδια κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ για να συγκρίνουν ευρήματα για υψηλά επίπεδα μετάλλων στην ατμόσφαιρα της Αττικής, ουσίες που αποδίδονται σε αεροψεκασμούς, πήραν την απάντηση ότι πράγματι τα μέταλλα αυτά ψεκάζονται …για την ενίσχυση του σήματος της κινητής τηλεφωνίας! Ο επίκ. καθηγητής Χημείας παν. Αθήνας Γιάννης Ζαμπετάκης έχει μιλήσει δημόσια για τις επικίνδυνες επιπτώσεις των αεροψεκασμών στην τροφική αλυσίδα. Δεν έχει γίνει όμως ποτέ επίσημη έρευνα για ανίχνευση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε τέτοια ύψη πτήσεων. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ατμοσφαιρικής έρευνας είναι αυτή του καθηγητή του παν. Αθήνας Θανάση Γκοντελίτσα. Τα ευρήματά της για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια δημοσιεύτηκαν πέρσι σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες. Κατέδειξε πράγματι αρσενικό κι άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου Αττικής. Ο ίδιος, απηχεί σε δήλωσή του, την άγνοια εκ μέρους πολλών Ελλήνων ειδικών: «Tο πανεπιστήμιο ή το κράτος δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον. Εάν όντως υπάρχει σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, όπως εικάζεται για τους αεροψεκασμούς, τότε αξίζει να διατεθούν όχι μόνο χιλιάδες αλλά και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι θέμα των αρμόδιων φορέων της χώρας για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι ουσιαστικά το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Υγείας. Τι μπορεί να δείξει μελλοντική έρευνα, που θα συμπεριλάβει και εξειδικευμένη μελέτη νανοσωματιδίων, δεν γνωρίζω».
Πηγές
E-mail αρχεία pdf με την αλληλογραφία υπουργείων για την αναφορά του βουλευτή της ΝΔ κ. Κόλλια και το έγγραφο του Κυπριακού Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διενέργεια δειγματοληψιών ατμοσφαιρικού άερα.
www.enouranois.gr κος Γούεην Χωλ
τηλ. Επικοινωνίας 69 77 52 18 09
Δρ. Νίκος Κατσαρός, χημικός, πρώην επιστημονικής διευθυντής Δημόκριτου
Τηλ. Επικοινωνίας 69 44 57 22 79
Επιστημονική έρευνα Βελγικής Ομάδας
The report was presented at the International Symposium in Ghent (Belgium) on June 29th 2010, organized by the Belfort Group. The presentations can be watched at: http://www.ustream.tv/channel/belforttest.
The main document consists of 70 text pages and 230 pages of annexes. The whole document can be downloaded at:
Το PDF της Αμερικανικής κυβερνήσεως για τη γεωμηχανική 
Το PDF της Αγγλικής κυβερνήσεως για τη γεωμηχανική 
 
edosyntagma.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Σημερα 23/4/2012 στην περιοχη Κινετα στα Μεγαρα που διαμενω ενω τις πρωτες πρωινες ωρες ο ουρανος ηταν πεντακαθαρος εμφανιστικε μετα απο μερικες ωρες η πρωτη γραμμη και ακολουθησε ακαταπαυστη διελευση πτησεων με αποτελεσμα 8.13 μμ που γραφω αυτες τις γραμμες να μην υπαρχει ουτε ενα σημειο στον ουρανο που να μην εχει καλυφθει απο την τεχνιτη τους νεφωση . Οσο δεν απαντουν επισημα τοσο επιτρεπουν να υποθετουμε απο τις πιο λογικες μεχρι τις πιο παραλογες εξηγησεις αυτου του φαινομενου που εμφανιστηκε στην χωρα μας μαζι με την ελευση της τροικας . Μια πατριωτικη μελοντικη κυβερνηση θα ηταν φρονιμα να δεσμευτει οτι θα καταργησει και θα αναχαιτηση ολες αυτες τις υποπτες πτησεις πανω απο το Ελληνικο εδαφος . Σε πρωτη φαση οτι και να ειναι μας κρυβουν τον ηλιο μας , ξερετε εσεις τι σημαινει ΗΛΙΟ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ και αν δεν ξερετε απλως μαθετε να διαβαζετε ελληνικα και πιστεψτε με δεν εχει καμια σχεση με το μαυρισμα γιατι αλλιως θα λεγοταν π.χ ηλιομαυρισμα .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας,

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
    Αν θέλει κάποιος να προστατεύσει τη φύση, απλά προσέχει τι κάνει και πώς το κάνει. Δεν ρυπαίνει/καταστρέφει τη φύση και μετά δήθεν επεμβαίνει για να τη σώσει. Νομίζω πως οι σκοποί είναι πια απόλυτα εμφανείς: καταστροφή του πλανήτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ο νοών νοείτω.
    Διαβάστε επίσης ένα σχετικό άρθρο: Οργανισμοί τροποποίησης καιρού… - http://www.greek-politics.gr/archives/2250

    ΑπάντησηΔιαγραφή