Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Διαδικτυακός πόλεμος εντυπώσεων

Είναι δεδομένο και εκ προοιμίου γνωστό ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν αντιδράσεις για το θέμα των χημικών αεροψεκασμών. Υπάρχουν άρθρα, σχόλια, βίντεο που μόνο στόχο έχουν να λοιδορήσουν το φαινόμενο, να ταμπελώσουν το κίνημα, να στιγματίσουν τους ακτιβιστές και να χαρακτηρίσουν τους οπαδούς αυτής της θεωρίας των χημικών αεροψεκασμών.
Προφανώς για εμάς και για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, όλα αυτά που πιστεύουμε, που τα βλέπουμε στον ουρανό, που τα διαβάζουμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που τα ακούμε από επίσημα και μη χείλη, δεν είναι απλά σενάρια συνωμοσιολογίας αλλά μια πικρή πραγματικότητα που πρέπει να πολεμήσουμε, αν θέλουμε να σωθούμε εμείς και οι επόμενες γενιές από μια αδιανόητη ίσως ακόμα σκλαβιά που κάποια υπερήλικα μυαλά ετοιμάζουν πυρετωδώς...

Ο σκοπός κάποιων άλλων είναι να μειώσουν την σοβαρότητα του θέματος, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και το νοητικό επίεπδο αυτών που το πιστεύουν. Τι γίνεται όμως όταν προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους αρθογράφους και τους ζητάμε επεξηγήση ή ακόμα και ανοιχτό διάλογο (debate); Τι γίνεται όταν οι "διανοητικά ανάπηροι" επιδιώκουν αντίλογο από τους "πεφωτισμένους" του διαδικτύου;
Skeptic1
Έπεσε στην αντίληψή μας ένα άρθρο με τίτλο Μας ψεκάζουν ; Αλήθεια ή μύθος ; Φυσικά μύθος !!! (το πρωτότυπο φαίνεται να βρίσκεται εδώ), το οποίο φιλοδοξεί με στόμφο να αποδομήσει την θεωρία των χημικών αεροψεκασμών. Χρησιμοποιεί πρώτο ενικό για να εκπέμψει αμεσότητα, απλή γλώσσα και συναίσθημα για να αγγίξει τον μέσο χρήστη του διαδικτύου ("Από μικρός θυμάμαι κοίταζα τον ουρανό", "Τελικά η μητέρα μου είχε δίκιο"). Προσπαθεί να αποδείξει ότι οι χημικές ουρές που βγαίνουν από τα αεροπλάνα είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο και επιχειρηματολογεί με αερολογίες, δείχνοντας το κενό μεταξύ των κινητήρων και την αρχή της χημικής ουράς, το οποίο είτε υπάρχει είτε όχι, αναλόγως των συνθηκών της ατμόσφαιρας. Συνεχίζει τονίζοντας ότι η ανάλυση νερού που δείχνει η ταινία "Τι στο καλό ψεκάζουν" είναι ψεύτικη, ενώ ο σωστός τρόπος για να πάρεις δείγμα από μια λίμνη είναι να πάρεις και ίζημα συν τοις άλλοις (πράγμα που ο αρθρογράφος θεωρεί λάθος). Αγνοεί φυσικά παντελώς το γεγονός ότι η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο, μακριά από εργοστάσια και αστικές ζώνες, όπερ σημαίνει ότι τα βαρέα μέταλλα δεν θα έπρεπε να είναι καν παρόντα σ'αυτές τις μετρήσεις.
Προσπαθεί ο αρθρογράφος, με πραγματικά έμπειρο και "ήρεμο" τρόπο, να υποβαθμίσει τη σημασία των (χιλιάδων) πατεντών που υπάρχουν κατοχυρωμένες και αποδεικνύουν ότι υπάρχει η τεχνολογία σποράς νεφών από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Με τον ίδιο τρόπο "χαϊδεύει" την Monsanto προσπαθώντας να καθησυχάσει το ποίμνιο λέγοντας (το γνωστό τρέντυ κλισεδάκι) ότι το αλουμίνιο βρίσκεται παντού στη γη και δεν είναι ανάγκη να φοβόμαστε. Ούτε λόγος φυσικά για την μορφή που βρίσκεται το αλουμίνιο στη γη και αν αυτό είναι επιβλαβές ή όχι, σε σχέση με τα οξείδια του αλουμινίου που πέφτουν από ψηλά. Το άρθρο κλείνει με τις κλασσικές αστείες ερωτήσεις του στυλ "γιατί δεν έχει βγει κανείς να το καταγγείλει" και "δεν μπορείς να ψεκάσεις έναν πληθυσμό από τόσο ψηλά".
Ήρθαμε σε επαφή και με τους δύο αρθρογράφους.
Μιλήσαμε στον πρώτο (τον ονομάζουμε "safer" για λόγους ευκολίας) και του στείλαμε το παρακάτω e-mail:
Είμαι από την Όμάδα Αττικής κατά των χημικών ψεκασμών και θα ήθελα να σας καλέσω να συζητήσουμε στο κανάλι VMedia το θέμα των χημικών ψεκασμών. Η βάση της συζήτησης θα είναιhttp://psekasmata.blogspot.gr/2013/06/blog-post_12.html Σας παρακαλώ να απαντήσετε στο e-mail που σας έστειλα.

O Safer μετά από κάποιες ημέρες απάντησε το εξής:

Το αρθρο ειναι απο Πηγή : greeksceptic.com .
Εγω απλα το αναδημοσιευσα χωρις να το ψαξω . Περισσοτερα στην πηγη greeksceptic.com
Μιλήσαμε εν συνεχεία με τον "skeptic". Του προτείναμε έναν ανοιχτό αντίλογο. Η στιχομυθία είναι η ακόλουθη, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία:
Για να μην μακρυγορούμε από δω, μήπως θα ήθελες να στήσουμε ένα τηλεοπτικό debate στο V-Media; Η εκπομπή Anti-Lifestyle έχει ασχοληθεί προσφάτως με το θέμα, μετά την γελοία εκπομπή του Θεοδωράκη στο Μέγκα. Θα μπορούσαμε να καλέσουμε και τον Γκοντελίτσα, ακόμα και τον ίδιο τον Θεοδωράκη, αν και αυτός δεν νομίζω να εμφανιστεί.
Περιμένω μια απάντηση. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Σε ευχαριστώ για τη πρόταση αλλά δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω σε όσα γράφω. Επίσης δεν νομίζω πως είμαι ο κατάλληλος για τηλεοπτικά debate και μάλιστα σε μια εκπομπή που δεν γνωρίζω και με άτομα που δεν γνωρίζω.
Δεν ξέρω ποιός είναι ο Γκοντελίτσας αλλά άν έχεις σύνδεσμο για να δω το κείμενό του θα τον ήθελα.
Για την εκομπή του Θεοδωράκη άκουσα αλλά τα σχόλια δεν ήταν καλά.
Ειλικρινά, δεν νομίζω πως μπορώ να προσφέρω στο συγκεκριμένο θέμα κάτι παραπάνω. Ειδικά όταν τα “πάθη” εξάπτονται όπως γίνεται συνήθως με αυτό το θέμα, τότε εγώ απέχω.
Κρίμα που δεν θέλεις να γίνει κάποιο debate. Οι εκπομπές του Anti-Lifestyle είναι πολύ δυναμικές παρεπιπτόντως και γενικά το V-media είναι ένα web tv όπου γίνονται κατά καιρούς αξιόλογες εκπομπές για πολλά θέματα. Δεν είναι συστημική τηλεόραση όπως κατάλαβες, άρα δύσκολα θα έπαιρναν μέρος άτομα που έχουν λοιδορήσει το φαινομενο, όπως ο Θεοδωράκης (Πρωταγωνιστές), ο Παπαδάκης (Καλημέρα Ελλάδα) και ο Λυριτζής (πρωϊνό ΣΚΑΪ), Παρ’όλα αυτά, θα μπορούσαμε να στήσουμε ένα δίκαιο πάνελ κατόπιν συμφωνίας.

Skeptic3
Οπωσδήποτε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με αυτούς που λοιδορούν το ζήτημα των χημικών αεροψεκασμών θα ήταν τόσο σφοδρή (όχι από άποψη έντασης, αλλά από άποψη επιχειρηματολογίας και αποδείξεων), που κυριολεκτικά θα σκέφτονταν πάρα πολύ την επόμενη φορά που θα τολμούσαν να μιλήσουν με στόμφο και να πουν "έλα μωρέ, μην πιστεύεις σ'αυτές τις συνωμοσιολογίες". Ελπίζουμε κάποια στιγμή σύντομα, να γίνει ένας διάλογος. Μόνο καλό θα κάνει. Σε όλους μας.
Για το τέλος, αφήνουμε δύο ερωτήματα του άρθρου, που όντως είναι τροφή για σκέψη. Είναι όντως ερωτήματα που δεν πρέπει να τεθούν σ'εμάς αλλά σ'εκείνους που πιστεύουν ότι κάποιοι θέλουν το καλό μας και ότι προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη. Είναι ερωτήματα που θα έπρεπε να απαντηθούν από αυτούς που ξοδεύουν ήδη εκατομμύρια δολλάρια για μελέτες και πειράματα με υποτιθέμενο στόχο την σωτηρία μας. Το μόνο που θέλουμε να προσθέσουμε, είναι κάτι που βλέπουμε όλο και περισσότερο πλέον στους τοίχους της Αθήνας: ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΩΣΙΜΟ!
  • Αν θέλεις να μειώσεις την ηλιοφάνεια και το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή να αλλάξεις τον καιρό, πρέπει να ρίξεις ανακλαστική σκόνη πιο ψηλά από εκεί που πετάνε τα αεροπλάνα, όχι στη τροπόσφαιρα αλλά στη στρατόσφαιρα, αλλιώς η σκόνη θα ξαναπέσει στο κεφάλι σου. Άρα γιατί μας λένε για γεωμηχανική και μας αποκαλούν παρωπιδιστές; Δεν ξέρουν πως η αλλαγή του κλίματος δεν μπορεί να έρθει με αυτή τη μέθοδο;
  • Αν πραγματικά προσπαθείς να σώσεις τον πλανήτη από οικολογική καταστροφή τότε δεν το κάνεις μυστικά, αλλά το λες σε όλους. Γιατί κανείς δεν το παραδέχεται λοιπόν;

chemtrails.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου