Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το Agent Orange που έριξαν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ πριν 4 δεκαετίες ακόμα δημιουργεί παραμορφώσεις στα βρέφη


PictureΜια πρόσφατη σειρά από σπαρακτικές εικόνες αποκαλύπτει ότι βρέφη, ακόμα και 40 χρόνια μετά, υφίστανται τις τρομακτικές επιπτώσεις του Agent Orange στο Βιετνάμ...

Ο Francis Wade συνέλαβε τις θλιβερές εικόνες στα ορφανοτροφεία Thi Nghe και Thien Phuoc στη Σαϊγκόν, που είναι το 'σπίτι' πολλών παιδιών που γεννήθηκαν εδώ και δεκαετίες μετά τον πόλεμο.

Παρά τη σύγκρουση που έληξε το 1971, τα ορφανοτροφεία συνεχίζουν τη φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από κάποια αναπηρία που πιστεύεται ότι προκαλείται από μια χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, η οποία ψεκάστηκε στις καλλιέργειες, φυτά και δέντρα.

Στο αγροτικό νότιο Βιετνάμ, όπου έγινε μεγάλο μέρος ψεκασμού του Agent Orange από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, οικογένειες εξακολουθούν να εξαρτώνται από την παιδική εργασία ως πρόσθετο εισόδημα.

Πολλά από τα παιδιά καταλήγουν στην φροντίδα των ορφανοτροφείων καθώς οι οικογένειές τους, δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες και έτσι αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν εκεί.

Ο κ. Wade, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που εδρεύει στην Μπανγκόκ, εξήγησε : «Η πολύ θλιβερή αφορμή και ο λόγος που επισκέφθηκε τα ορφανοτροφεία, είναι ότι πολλές οικογένειες στο Βιετνάμ, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές που ψεκάστηκαν με το Agent Orange είναι πολύ φτωχοί για να σηκώσουν το βάρος ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες και έτσι τα εγκαταλείπουν στα ορφανοτροφεία.

«Έτσι, οι οικογένειες που ζουν σε περιοχές όπου εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή μόλυνση έχουν τη διπλή κατάρα του να είναι πολύ πιο πιθανό να παράγουν απογόνους με ειδικές ανάγκες και να μην έχουν τα μέσα για να τους φροντίσουν».

Το Agent Orange είναι ο συνδυασμός των κωδικών ονομάτων για ζιζανιοκτόνο Herbicide Orange και Agent LNX, ένα από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ ως μέρος του προγράμματος του χημικού πολέμου, Επιχείρηση Ranch Hand, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ 1961-1971.

Κατά τη διάρκεια των 10 ετών, οι αμερικανικές δυνάμεις ψέκασαν περίπου 20 εκατομμύρια γαλόνια αυτής της χημικής ουσίας στο Βιετνάμ, το Λάος και μέρη της Καμπότζης σε μια προσπάθεια να στερήσουν από τους αντάρτες την κάλυψη τους με την καταστροφή των φυτών και των δέντρων, όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο.

Η χημική κατασκευάστηκε για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ από την Monsanto Corporation και Dow Chemical.

Πήρε το όνομά της από το χρώμα των ριγέ-πορτοκαλί βαρελιών των 55 - γαλονιών τα οποία είχαν αποσταλεί στην Ασία.

Μεταξύ των ασθενειών που παθαίνουν όσοι άνθρωποι εκτίθενται στις διοξίνες είναι,
μη-Hodgkin λέμφωμα, διαφόρων μορφών καρκίνου, διαβήτης τύπου 2, σάρκωμα μαλακών μορίων, γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά, δισχιδή ράχη και ανωμαλίες στην αναπαραγωγή -  για να αναφέρουμε απλά μερικές.

Και να ας μην ξεχνάμε και τους ψεκασμούς για την τροποποίηση καιρού, που λειτούργησαν επίσης ως πολεμικό όπλο, για παραγωγή πλημμυρών στις ίδιες περιοχές κατά τη διάρκεια των μουσώνων.

Απ' ό,τι φαίνεται, παλιά συνήθεια οι ψεκασμοί...

© AllNewz   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου