Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Στο τραπέζι ξανά το επίδομα ανεργίας



Στο τραπέζι ξανά το επίδομα ανεργίας
Ένα ηχηρό χαστούκι περιμένει την Μεγάλη Εβδομάδα τους περίπου 300.000 δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας. Πρώτον διότι τη Μεγάλη Τρίτη θα εισπράξουν το δώρο του Πάσχα και δεύτερον διότι θα δουν για πρώτη φορά να κατατίθεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό το μειωμένο επίδομα ανεργίας. Όσοι απολύθηκαν τον Μάρτιο, αντί για δώρο θα πάρουν... φιλοδώρημα 43 ευρώ και όσοι απολύθηκαν πριν τον Ιανουάριο, θα εισπράξουν ως δώρο το μυθικό ποσό των 180 ευρώ. 

Όσο για το επίδομα ανεργίας, θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ για όποιον έχασε τη δουλειά του αλλά δεν έχει παιδιά. Για όσους το έχουν... ξεχάσει, το επίδομα ανεργίας δεν αποτελεί κοινωνική παροχή του κράτους για να την αυξομειώνει κατά βούληση αλλά ανταποδοτική παροχή η οποία χρηματοδοτείται από τις εισφορές που πληρώνουν εργοδότες και εργαζόμενοι. 

Υπάρχουν εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους ύστερα από 15 ή 20 χρόνια έχοντας πληρώσει απίστευτες εισφορές υπέρ ανεργίας για όλα αυτά τα χρόνια και τώρα καλούνται να βρεθούν αντιμέτωποι με το ποσό των 360 ευρώ τον μήνα. 

Έχοντας ήδη γίνει αποδέκτης της αγανάκτησης των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη βάλει ξανά στο τραπέζι τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Ήδη, έχουν γίνει συζητήσεις με την τρόικα ούτως ώστε το ύψος του επιδόματος, να μην είναι μόνο συνάρτηση της οικογενειακής κατάστασης του απολυμένου όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και των ενσήμων που έχει κολλήσει στον εργοδότη του πριν την απόλυσή του. 

Ο χρόνος απασχόλησης, σήμερα παίζει ρόλο προκειμένου να υπολογιστεί για πόσους μήνες θα εισπράττει ο εργαζόμενος το επίδομα ανεργίας. Τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο, η προϋπηρεσία να επηρεάζει και αυτό καθ' αυτό το ποσό του επιδόματος. Το ζητούμενο είναι αυτοί που έχουν πολλά χρόνια στην πλάτη τους και δεν έχουν κάνει χρήση του επιδόματος ανεργίας στο παρελθόν, να δικαιούνται μεγαλύτερου ποσού και όχι των 360 ευρώ. 

Εντός των ημερών, αναμένεται να υπογραφεί από τον Γιώργο Κουτρουμάνη και η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Ήδη στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους έχει επιβληθεί εισφορά 10 ευρώ μηνιαίως υπέρ της ανεργίας και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011. 

Όμως, παροχή ως αντάλλαγμα αυτής της εισφοράς δεν υπήρχε μέχρι τώρα. 

Με την υπουργική απόφαση, θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (σ.σ σύμφωνα με πληροφορίες θα καλυφθούν και οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ -το ταμείο των αυτοαπασχολούμενων- αλλά με διαφορετική απόφαση). Οι προϋποθέσεις, αναμένεται να είναι οι εξής: 

* Το συνολικό εισόδημα του επαγγελματία κατά τα τρία τελευταία χρόνια να μην υπερβαίνει -αθροιστικά- τα 50.000 ευρώ 

* Ο επαγγελματίας να πληρώνει για τουλάχιστον έναν χρόνο τις εισφορές υπέρ της ανεργίας και να έχει απασχοληθεί για τουλάχιστον τρία χρόνια ως επαγγελματίας 

* Να μην υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές 

* Να έχει διακόψει την εργασία του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Το επίδομα θα καταβάλλεται στους επαγγελματίες για τρεις έως 12 μήνες το μέγιστο και κριτήριο θα είναι τα συνολικά χρόνια της ασφάλισης


Αρίστος Οικονομίδης 
 
moneypost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου