Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Επιστρέφει ο μακιαβελισμός;


Δημήτρης Αναγνωστόπουλος:Τώρα τελευταία ακούμε  από τους Ευρωπαίους για εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδος. Το σχέδιο θα έχει την ονομασία  «ΗΓΕΜΩΝ».  Τον Ηγεμόνα έγραψε ο Νικολό Μακιαβέλι  μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, το 1513.  Κάποιοι τον θεωρούν ως δημιουργό...
της σύγχρονης πολιτικής άλλοι ως  έναν αδίστακτο, πανούργο και κυνικό άνθρωπο,  δημιουργό της  διαφθοράς και του αυταρχισμού.

Στην πολιτική  και μάλιστα στις  σημερινές Δημοκρατίες  ο όρος «Μακιαβελισμός», φέρνει άσχημους συνειρμούς.  Η  θεωρία του Μακιαβελισμού  συνοψίζεται (όπως το βρήκα  και θεωρώ ότι πρέπει να είναι η σωστή):

Ο επιτυχημένος ηγεμόνας καθοδηγείται όχι από το θρησκευτικό δόγμα ή από τα ηθικά παραγγέλματα, αλλά από την αυστηρά ωφελιμιστική επιλογή των μέσων που είναι κατάλληλα για τους σκοπούς του. Μπορεί να χειραγωγεί τους νόμους που διέπουν την πολιτική συμπεριφορά και να διαμορφώνει την πορεία των γεγονότων, σύμφωνα με τα σχέδιά του.

Τις μεγαλύτερες επιρροές τις δέχθηκε, όμως, από τον Καίσαρα Βοργία, έναν πανούργο και σκληρό άνθρωπο, εκ των ηγετών της παπικής πολιτείας. Ο Μακιαβέλι δεν συμφωνούσε με αρκετές  τακτικές του, ωστόσο πίστευε ότι με έναν κυβερνήτη Βοργία οι Φλωρεντινοί θα μπορούσαν να ενώσουν την Ιταλία, κάτι που αποτελούσε όνειρο και στόχο σ' όλη τη ζωή του.

Δεν  πρέπει να θεωρείται παράξενο  ότι  ένθερμοι  υποστηρικτές των ιδεών του Μακιαβέλι  ήταν και ο Ερρίκος ο Η΄, ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι.  Σήμερα η Γερμανία  λειτουργεί σχεδόν  στα πρότυπα του  Μακιαβελισμού.

Και το ερώτημα που θέτω. Γιατί οι Γερμανοί επέβαλαν την ονομασία αυτή;  Θέλουν  μία Ευρώπη στα πρότυπα του Μακιαβελισμού; Μήπως ονειρεύονται  να  την διοικήσουν αύριο σε αυτά τα πρότυπα;

Και οι Γάλλοι οι οποίοι  δεν είναι υποστηρικτές  της θεωρίας αυτής που οι ίδιοι έδωσαν τον όρο «Μακιαβελισμός»  ως αρνητική  στην σημερινή  πολιτική  πραγματικότητα συμφωνούν;

Ως στρατιωτικοί γνωρίζουμε ότι όταν  δημιουργούμε  ένα  Σχέδιο  του δίνουμε  ονομασία η οποία να ανταποκρίνεται  στον σκοπό και  στον τρόπο υλοποιήσεώς του.

Μας ενημέρωσε κάποιος ή κάποιοι γιατί έδωσαν το όνομα αυτό  σε σχέδιο σωτηρίας κρατών της  Ευρώπης; Αμφιβάλλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου