Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο Ομπάμα παρήγγειλε από την DARPA εμφυτεύματα εγκεφάλου για... αποκατάσταση της μνήμης!

PictureΣύντομα η απώλεια μνήμης θα ανήκει στο παρελθόν, λένε στρατιωτικοί ερευνητές των ΗΠΑ. Σύντομα θα είναι έτοιμο ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που θα μπορεί να αποκαταστήσει την νοητική λειτουργία. Μια τέτοια ανακοίνωση ίσως να χαροποιήσει κάποια εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, αλλά σίγουρα θα βάλει σε σκέψεις κάποια άλλα δισεκατομμύρια ως προς τις καλές προθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Το έργο υλοποιείται από την Defense Advanced Research Agency ( DARPA ) και λένε ότι...

θα μπορούσε να βοηθήσει τους στρατιώτες που έχουν υποστεί βλάβες του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας ή τα εκατομμύρια των πασχόντων από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και να είναι μέρος ενός προγράμματος αξίας 100.000.000 δολαρίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για μια καλύτερη 'κατανόηση' του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Από μεριάς της η DARPA δηλώνει το ενδιαφέρον της για τους βετεράνους πολέμου, όμως η μέχρι τώρα ιστορία και μαρτυρίες των ίδιων έχει αποδείξει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι και ιδιαίτερα 'ζεστή' μαζί τους, γεγονός που μάλλον δεν καθιστά και τόσο πιστευτό το στρατιωτικό ενδιαφέρον.

Ο Justin Sanchez, διαχειριστής του προγράμματος της DARPA δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε ένα συνέδριο στην Ουάσιγκτον πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν προσθετικές συσκευές, οι οποίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον ιππόκαμπο. Ο ιππόκαμπος είναι ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου, το οποίο χρησιμοποιείται για την ενοποίηση των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης.

Όμως ο Arthur Caplan, που ασχολείται με την ιατρική δεοντολογία στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, λέει, «Όταν παίζεις με τον εγκέφαλο παίζεις με την προσωπική ταυτότητα. Το κόστος του να αλλάζεις το μυαλό είναι ότι κινδυνεύεις να χάσεις την αίσθηση του εαυτού κι αυτό είναι ένα νέο είδος κινδύνου που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά».

Στη θεωρία, αυτή η  νέα τεχνολογία, αν και όταν αναπτυχθεί, θα μπορεί να μεταβάλει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου και ο Caplan σημειώνει ότι θα μπορούσε να κάνει τους στρατιώτες πιο βίαιους και ανάλγητους.

Ο Robert Hampson, αναπληρωτής καθηγητής στο Wake Forrest University, ο οποίος δεν συνδέεται με το έργο DARPA, έχει ήδη κάνει κάποια τεστ τεχνικής μνήμης στα ζώα. Η έρευνά του σε τρωκτικά και πιθήκους έχουν δείξει ότι οι νευρώνες στον ιππόκαμπο, που επεξεργάζονται τη μνήμη, διεγείρονται με διαφορετικό τρόπο όταν βλέπουν κόκκινο ή μπλε, ή μια εικόνα ενός προσώπου σε σχέση με ένα είδος τροφής.

«Η ιδέα είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία ώστε να επανέλθει στην φυσιολογική ή στην σχεδόν φυσιολογική λειτουργία επεξεργασίας της μνήμης του εγκεφάλου, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αναμνήσεις του, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει νέες μνήμες, όπως απαιτείται», λέει ο Hampson.

Αλλά είναι όντως αυτή η 'ιδέα' που ο  Ομπάμα δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την χαρτογράφηση του εγκεφάλου και ξοδεύει τόσο χρήμα για την αποκατάσταση της μνήμης; Δεν νομίζω να πείθει κάτι τέτοιο πολλούς. Ειδικά αυτούς που ΔΕΝ έχουν πάθει ακόμα Αλτσχάιμερ και θυμούνται πολύ καλά τα όσα είχε τάξει προεκλογικά και ως γνήσιος πολιτικάντης δεν τήρησε -π.χ. ετικέτες στα μεταλλαγμένα- αλλά και δεν ξεχνούν ότι το να σε ψεκάζουν με χημικά ολημερίς ΕΙΝΑΙ μια από τις αιτίες για Αλτσχάιμερ, όπως το να σου ψήνουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρομαγνητική ενέργεια με κάθε δυνατό μέσο -από κινητά και έξυπνους μετρητές μέχρι το HAARP- δεν το λες με τίποτα πράξη αγάπης και φροντίδας. Οπότε... λεφτά υπάρχουν, για να δίνονται σε προγράμματα που θα εξασφαλίσουν ένα ρομποτικό μέλλον στην ανθρώπινη φύση πλήρως ελεγχόμενο... 


allnewz.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου