Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Στο ραντάρ της ΕΛ.ΑΣ. το βαν των «Πυρήνων»

Ο 24χρονος Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος μεταφέρεται από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στον εισαγγελέα Κοζάνης, όπου και αρνήθηκε να απολογηθεί Στο... κατόπι είχε πάρει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία από την Αθήνα τους τρομοκράτες που χτύπησαν με βαρύ οπλισμό την Παρασκευή το πρωί την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.



Αστυνομικοί παρακολουθούσαν διακριτικά το βαν με το οποίο διέφυγαν αρχικά οι τέσσερις δράστες, ενώ στη συνέχεια ο ένας από αυτούς αποβιβάστηκε και επιβιβάστηκε στο μετασκευασμένο ασθενοφόρο. Τόσο το βαν όσο και το μετασκευασμένο ασθενοφόρο αλλά και τα δύο οχήματα τα οποία βρέθηκαν μετά τη διπλή ληστεία στο Βέρμιο και στην περιοχή «Μπάσκετ» της Βέροιας, ήταν...
κλεμμένα και έφεραν πλαστές πινακίδες.
Τα δύο ΙΧ και το φορτηγάκι που μετασκευάστηκε σε ασθενοφόρο είχαν κλαπεί πριν από μερικές μέρες από το Γαλάτσι, ενώ το βαν μέσα στο οποίο συνελήφθησαν οι τρεις από τους δράστες αλλά και ο οδοντογιατρός, Κ.Κ., τον οποίο κράτησαν όμηρο μετά την κλοπή του τζιπ του, από τα Εξάρχεια.
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι το βαν είχε μπει από την αρχή στο στόχαστρο της αστυνομίας και παρακολουθούνταν διακριτικά, σε όλη τη διαδρομή από την Αθήνα στην Κοζάνη.
Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα λένε ότι από την Πέμπτη σήμανε συναγερμός σε πέντε αστυνομικές διευθύνσεις, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς και Βέροιας.
«Ημασταν σε ετοιμότητα, ξέραμε ότι κάτι σοβαρό θα γίνει, δεν φανταζόμασταν όμως ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα από αδίστακτους δράστες με βαρύ οπλισμό», μας είπε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη δυτική Μακεδονία. Οι τέσσερις συλληφθέντες δεν έχουν καμία σχέση με την Κοζάνη και έφτασαν στο Βελβεντό με σκοπό να κάνουν τη διπλή ληστεία, ενώ η αστυνομία συνδέει το χτύπημα αυτό με την ένοπλη ληστεία από τέσσερις ενόπλους -ανάμεσά τους και μία γυναίκα- στις 29 Νοεμβρίου 2012 στην ΑΤΕ στον Φιλώτα Φλώρινας.
Από τότε μάλιστα αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής «χτένιζαν» την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και είχαν εστιάσει την προσοχή τους σε 4-5 σημεία όπου ανάμεναν χτύπημα από τους τρομοκράτες.
«Από το καλοκαίρι και μετά οι δράστες έκαναν κάποια ταξίδια στην Κοζάνη και στη Φλώρινα και, δεδομένου ότι δεν είχαν καμία σχέση με την περιοχή, δεν σπούδαζαν εκεί, δεν είχαν συγγενείς και δεν συναντούσαν κανέναν, καταλάβαμε ότι ετοίμαζαν χτύπημα.
Η ληστεία στην ΑΤΕ του Φιλώτα με λεία 110.000 ευρώ ήταν καθαρό "τρομοκρατικό χτύπημα", αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν ικανοποιήθηκαν ούτε όμως θα άλλαζαν περιοχή. Συνεχίσαμε να τους έχουμε σε στενό κλοιό», είπε στο «Εθνος» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που... μετακόμισε εδώ και 20 μέρες στη δυτική Μακεδονία.
Σύνδεσμοι
Οι αστυνομικοί αναζητούν τυχόν γιάφκες και κρησφύγετα των τρομοκρατών στη βόρεια Ελλάδα, θεωρούν απίθανο ωστόσο να είχαν συνδέσμους στην Κοζάνη ή στη Φλώρινα και ενδεχομένως να τύγχαναν υποστήριξης και προστασίας από ομοϊδεάτες τους στη Θεσσαλονίκη. Στο βαν που εντοπίστηκε, καταδιώχτηκε και τελικά ακινητοποιήθηκε στη Βέροια επέβαιναν ο 25χρονος «τοξοβόλος» του Συντάγματος, Γιάννης Μιχαηλίδης, καταζητούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», ο 24χρονος Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος από την Αθήνα, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και ο μικρότερος της... παρέας, ο 20χρονος Νικόλαος Ρωμανός. Μαζί τους ήταν και ο οδοντογιατρός, Κ.Κ., τον οποίο κρατούσαν ως όμηρο και απελευθερώθηκε φανερά σοκαρισμένος.

Ταυτόχρονα στην εθνική οδό Κοζάνης-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πολύμυλου, εντοπίστηκε το φορτηγάκι που είχε μετασκευαστεί σε ασθενοφόρο και αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό του, ο οποίος ήταν ο Δ. Πολίτης, να σταματήσει.
Εκείνος όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα και γύρισε πίσω προς την Κοζάνη, για να ακινητοποιηθεί τελικά στον χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και να συλληφθεί.Η αστυνομία αναζητά και το άσπρο τζιπ του γιατρού με το οποίο διέφυγαν κάποιοι από τους δράστες και εκτιμάται ότι βρίσκεται στην περιοχή.
Το Σάββατο έφτασαν στην αστυνομία πληροφορίες για ύποπτο άσπρο τζιπ το οποίο κινούνταν στην ελληνοαλβανική μεθόριο και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση των Αρχών για τον εντοπισμό του, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Αστυνομικοί έχουν «χτενίσει» το Βέρμιο και διαβεβαιώνουν ότι αν οι δράστες παραμένουν στην περιοχή, η σύλληψή τους είναι θέμα χρόνου.
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Κλειστά στόματα και απειλές
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης, στην οποία και αρνήθηκαν να απολογηθούν, ενώ ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τον ανακριτή για την Τετάρτη.
Τόσο στην αστυνομία, όσο και στην εισαγγελέα, αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την «εξουσία» τους.
Εξω από το δικαστικό μέγαρο Κοζάνης καταφέρθηκαν κατά της αστυνομίας, των δικαστών και των πολιτικών, ενώ ο Γ. Μιχαηλίδης φώναξε: «μπάτσοι, δικαστές, πολιτικοί, δεν έχετε κανέναν λόγο να κοιμάστε ήσυχοι. Χάσαμε μία μάχη, όχι τον πόλεμο».
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου