Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Βέτο της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο

Βέτο της τρόικας για απολύσεις στο ΔημόσιοΤελεσίγραφο στην Αθήνα στέλνει η Κομισιόν για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και δηλώνει έτοιμη να απαιτήσει άμεσες απολύσεις.


Πηγές της Κομισιόν καθιστούν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα...
25.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ και η πρόοδος θα συνυπολογίζεται στην ομαλή ροή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο των επόμενων δόσεων.
Στις Βρυξέλλες εκφράζεται έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα και διαμηνύεται ότι οι ελεγκτές αναμένουν άμεσα συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αποφασιστική προώθησή του. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Διευκρινίσεις
Προϋπόθεση για την έλευση των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι να έχουν κριθεί ικανοποιητικές οι διευκρινίσεις της Ελλάδας. Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει να της κοινοποιηθούν οι οριστικοί κατάλογοι με το προσωπικό και τον αριθμό της «διαθεσιμότητας» υπαλλήλων ανά τρίμηνο και έως το τέλος του 2014.

Στην έδρα της Επιτροπής υπενθυμίζουν ότι με βάση το Μνημόνιο πρέπει να τοποθετηθούν εντός του 2013 σε διαθεσιμότητα 25.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι (από τους οποίους 12-13.000 το πρώτο εξάμηνο) και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία, ώστε να εντοπιστούν οι υπεράριθμοι υπάλληλοι. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.
Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής θεωρεί ότι είναι ανεπαρκείς οι πληροφορίες που έχει δώσει η Αθήνα σχετικά με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και των οργανογραμμάτων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να αποσταλούν στις Βρυξέλλες τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, να προσδιοριστούν οι καταργούμενες θέσεις και να καθοριστούν οι τριμηνιαίοι στόχοι αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2014.
Σύμφωνα με το αίτημα της τρόικας, 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους, ενώ στη συνέχεια μόνο ορισμένοι από αυτούς θα επαναπροσληφθούν και θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις.
Πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι πλέον βρίσκεται στον αέρα ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε ότι όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν στη συνέχεια κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τελικά είναι αναπόφευκτο υπάλληλοι από τη δεξαμενή των 25.000 να απολυθούν οριστικά μετά την παρέλευση της διαθεσιμότητας.
Αμφισβήτηση
Επίσης, αμφισβητούνται οι σχεδιασμοί για το μετακινούμενο προσωπικό που θα παρέμενε έως έναν χρόνο με μειωμένο μισθό με στόχο την αναζήτηση νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η Κομισιόν αποσαφηνίζει τέλος ότι τα «δύσκολα είναι μπροστά μας», καθώς τα προαπαιτούμενα (η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή και η οριστικοποίηση των ορίων στις δαπάνες ανά υπουργείο) για τη δόση του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ που θα εγκριθεί την Πέμπτη δεν συνιστούσαν «σοβαρά εμπόδια» σε σχέση με τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα η Αθήνα για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.
Η διαθεσιμότητα και γενικότερα ο περιορισμός του δημόσιου τομέα συνιστούν κομβικό σημείο και προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης της Ευρωζώνης, δηλώνουν παράγοντες της Επιτροπής.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου