Με το πρωθυπουργικό του προφίλ πληγωμένο και την αξιοπιστία του... απαξιωμένη, ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δίνει μάχη να βγει πολιτικά ζωντανός μέσα από ένα σκάνδαλο χρηματισμού το οποίο απειλεί να επαναφέρει ολόκληρη την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σε τροχιά... αστάθειας.
Αντιπαθής ήδη σε μεγάλη μερίδα Ισπανών (ας όψεται η πολιτική της σκληρής λιτότητας που αυτός ασκεί τους τελευταίους 13 μήνες και η ανεργία που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ έχοντας πλέον ξεπεράσει το 26%), ο 57χρονος πρωθυπουργός βρίσκεται με την...
πλάτη στον τοίχο καθώς προσπαθεί να πείσει τον ισπανικό λαό πως το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) δεν ήταν αποδέκτης παράνομων χρηματικών δωρεών από επιχειρηματίες επί σειρά ετών, όπως αποκάλυψαν με πρόσφατα δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «El Pais» και «El Mundo». «Ούτε έλαβα ούτε μοίρασα μαύρο χρήμα ποτέ μου...
Δεν είναι αλήθεια πως πήραμε χρήματα τα οποία αποκρύψαμε από τις φορολογικές αρχές», διακήρυξε μιλώντας ενώπιον μελών του κόμματός του και δημοσιογράφων ο ίδιος ο Ραχόι, ο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε «απόλυτη διαφάνεια» και δεσμεύθηκε να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις.
Κατά τα λοιπά, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο 57χρονος ηγέτης δοκίμασε να βγει στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «σκοτεινή συνωμοσία» σε βάρος του Λαϊκού Κόμματος και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ, παράλληλα, πήρε αποστάσεις από τον Λουίς Μπάρθενας, τον άλλοτε ταμία του PP ο οποίος βρέθηκε να έχει 22 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς στην Ελβετία.
Ωστόσο, παρά τη σθεναρή του στάση, ο Ισπανός πρωθυπουργός, καθώς και η πολιτική του παράταξη μετρούν ήδη σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες εξαιτίας του σκανδάλου, ενώ περισσότερα από 769.000 άτομα έχουν ήδη υπογράψει στον ιστοχώρο Change.org ζητώντας από τον Ραχόι να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην χθεσινή «El Pais», το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εμπιστεύεται τον νυν πρωθυπουργό «από λίγο έως καθόλου» και το 77% πως δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αυτός ασκεί την εξουσία, ενώ το 80% απαίτησε όσοι πολιτικοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο να παραιτηθούν.
Επιπλέον, βάσει της ίδιας σφυγμομέτρησης, εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι θα εξασφάλιζε μόλις το 23,9% των ψήφων (ενώ, συγκριτικά, στις εκλογές του 2011 αυτό είχε εκλεγεί με 44,6%).
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η Κεντροδεξιά υποφέρει από διαρροές, την ίδια ώρα η σοσιαλιστική αντιπολίτευση (PSOE) δείχνει ανίκανη να επωφεληθεί από την «αιμορραγία» του μεγάλου αντιπάλου της.
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ Αδυνατούν να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια
Βλέποντας τον Μαριάνο Ραχόι να βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της θητείας του και μάλιστα εν μέσω κρίσης, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) προσπαθεί να εξαργυρώσει τη δυσαρέσκεια μεταξύ των ψηφοφόρων αλλά μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνει. Η δημοτικότητα του σοσιαλιστή ηγέτη Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ζήτησε χθες την παραίτηση Ραχόι, είναι ακόμη χειρότερη από αυτήν του κεντροδεξιού πρωθυπουργού. Οσο για το δημοσκοπικό ποσοστό του PSOE, αυτό παραμένει κολλημένο στο 23,5%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου