Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Αλφάνο: «Τελειώσαμε με τον Μόντι»

Αλφάνο: «Τελειώσαμε με τον Μόντι» Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να έχει συνεχείς επαφές με τους επικεφαλής των κομμάτων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιδείνωση του κλίματος. Την ίδια ώρα με τοποθέτησή του στην βουλή, ο γενικός γραμματέας του μπερλουσκονικού, Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δηλώνει «τελειώσαμε με την κυβέρνηση Μόντι».

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους επικεφαλής των κομμάτων σε μια απόπειρα να...
βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους και να διαπιστώσει αν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι που κλυδωνίζεται μετά το χθεσινό αντάρτικο του κεντροδεξιού μπερλουσκονικού κόμματος, Λαός της Ελευθερίας, το οποίο απείχε από ψηφοφορίες στην Γερουσία και την Κάτω Βουλή.
Η συνάντηση του Ναπολιτάνο με τον Αλφάνο διήρκεσε λίγο περισσότερο από μια ώρα, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι, τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (UDC) Πιερφερντινάντο Καζίνι και τον πρόεδρο της βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.
Μιλώντας στην βουλή, όπου αυτή την ώρα συζητείται νομοσχέδιο για το κόστος της πολιτικής, ο Καζίνι τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, ενώ ο Μπερσάνι διαπίστωσε ότι «το φάρμακο για να θεραπευτούν τα κακά της Ιταλίας δεν είναι ο Μπερλουσκόνι».
Κατά την δική του παρέμβαση στην βουλή, ο Αλφάνο δεν δίστασε να δηλώσει ότι η περίοδος Μόντι έχει κλείσει:
«Πριν από 13 μήνες γεννήθηκε αυτή η κυβέρνηση γιατί τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Δεκατρείς μήνες μετά, τα πράγματα πάνε χειρότερα. Δεν χρειάζονται πολλές συζητήσεις. Σήμερα είμαστε εδώ για να πούμε ότι θεωρούμε λήξασα αυτή την εμπειρία της κυβέρνησης (Μόντι). ..Θέλουμε να κλείσουμε την εμπειρία αυτής της κυβέρνησης» δήλωσε ο Αλφάνο μιλώντας μεταξύ άλλων για αύξηση του δημόσιου χρέους, για απουσία στρατηγικής ανάπτυξης, για φοροαυξήσεις.
Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η στάση του κόμματος δεν έχει να κάνει καθόλου με το πρόσωπο Μάριο Μόντι, με τις υπηρεσίες του και την αφοσίωσή του.
Νωρίτερα ο Αλφάνο είχε δηλώσει πως πρόθεση του κόμματός του με την αποχώρηση δεν ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να συζητηθεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες.
Οι ραγδαίες εξελίξεις φέρνουν ξανά στο πολιτικό προσκήνιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι δέχεται πιέσεις να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, προκειμένου να σώσει την χώρα που βρίσκεται όπως είπε στο χείλος του γκρεμού.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου