Υπουργοί που κατηγορούνται ότι...
ξέπλυναν 10 δισ. ευρώ μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και βουλευτές του ελέγχονται από το ΣΔΟΕ μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ η τρόικα ετοιμάζεται να μας «φορέσει» ρύθμιση για αυτόματη μείωση μισθών και συντάξεων εάν η χώρα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι κουμπάρος του προέδρου της Βουλής τον εμπλέκει σε οικονομικό σκάνδαλο βάσει κατάθεσης που έχει δώσει στις εισαγγελικές αρχές ακολούθησαν αυτομάτως πολλά σενάρια, πολλές φήμες και ακόμη περισσότερα ερωτήματα:
♦ Γιατί βγήκε τώρα αυτή η υπόθεση, όταν το ΣΔΟΕ τη γνώριζε εδώ και έναν σχεδόν χρόνο;
♦ Ποιον εξυπηρετεί; Μήπως την κυβέρνηση, που μεταθέτει το ενδιαφέρον του κόσμου από τα μέτρα στη σκανδαλολογία;
♦ Πώς γίνεται να «ξεπλυθούν» 10 δισεκατομμύρια ευρώ (ένα αδιανόητο, μυθικό ποσόν, το οποίο δημιουργεί σοβαρότατο ερώτημα για την ακρίβεια της καταγγελίας), χωρίς κανείς να έχει καταλάβει τίποτα;
♦ Γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου τη δημοσιοποίηση του θέματος ή όχι;
♦ Μήπως αυτοί που έδωσαν τα στοιχεία ήθελαν να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα χτυπώντας τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας;
Όλα αυτά δεν αφορούν, προφανώς, τη δημοσιοποίηση του θέματος από την κυριακάτικη εφημερίδα «Real News», η οποία έκανε απλώς τη (δημοσιογραφική) δουλειά της.
Το θέμα είναι πως πολλοί θέτουν ερωτήματα είτε από αμηχανία, είτε από ειλικρινές ενδιαφέρον, είτε για... δικούς τους λόγους. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να φωτίσουμε λίγο αυτή την υπόθεση.
Άγνοια
Το ρεπορτάζ θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει άγνοια για το θέμα μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, οπότε άρχισαν να δημοσιοποιούνται στοιχεία του στο Διαδίκτυο. Ο πρωθυπουργός το έμαθε ενώ βρισκόταν στη Ρώμη, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πάπα Βενέδικτο.
Ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, βρισκόταν στο Στρασβούργο, απ’ όπου μίλησε τηλεφωνικά με συνεργάτες του πρωθυπουργού και τους διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με το θέμα. Μίλησε και με τους δυο άλλους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Βενιζέλο και Κουβέλη, και τους διαβεβαίωσε ότι ήταν έτοιμος ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να αποδείξει ότι είναι αθώος.
Η εμπλοκή του ονόματος του προέδρου της Βουλής σε ένα τέτοιο σκάνδαλο δημιούργησε πραγματικό πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μεϊμαράκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο για τη Ν.Δ., πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη φάση, καθώς εξελέγη με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Τα μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ήταν δύο:
♦ Το ένα στο εσωτερικό, όπου την πιο κρίσιμη στιγμή μια κατηγορία για χρηματισμό πολιτικού προσώπου και κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ., με την ιδιότητα μάλιστα σήμερα του προέδρου της Βουλής, θα φούντωνε τη δυσπιστία των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος.
♦ Το άλλο είχε να κάνει με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τόσο λόγω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τα μέτρα όσο και εν όψει του πολέμου μεταξύ των δανειστών για την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους, αφού πολλοί θα έσπευδαν να μιλήσουν πάλι για αφερέγγυους πολιτικούς.
Άρχισε άγρια σύγκρουση Χατζηνικολάου - Μεϊμαράκη
Παρ’ όλα αυτά, ο Σαμαράς ζήτησε από τον Μεϊμαράκη να μην παραιτηθεί από τη θέση του, εξ αιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά να βρει τρόπο να πείσει τόσο τους πολιτικούς αντιπάλους όσο και την κοινή γνώμη ότι η υπόθεση δεν θα κουκουλωθεί και η αλήθεια θα λάμψει όποια κι αν είναι. Έτσι βρέθηκε η μεσοβέζικη λύση της αναστολής των καθηκόντων του προέδρου της Βουλής μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, κάτι που, σύμφωνα με συνταγματολόγους, δεν είναι... απολύτως ορθό.
Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι αυτή η ιστορία μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας περιόδου έντασης στην κοινωνία, ακόμη μεγαλύτερης απ’ όσο περίμεναν εξ αιτίας των μέτρων.
Θεωρούν δε ότι όλο αυτό το στόρι θα γίνει βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής προκειμένου να αποδείξει ότι «οι πολιτικοί που μας κυβερνάνε είναι απατεώνες και λαμόγια». Δεδομένου ότι ο Μεϊμαράκης επιδεικνύει συνήθως τσαμπουκά προς τους χρυσαυγίτες, πολλοί φοβούνται ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν στα άκρα.
Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επετέθη εναντίον του εκδότη της «Real News » και υποστήριξε ότι μέσα από αυτή την ιστορία δεν βάλλεται αυτός, «αλλά ο θεσμός του προέδρου». Έκανε ακόμη λόγο «για μαφιόζικη επίθεση που εντάσσεται σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» και χαρακτήρισε αστειότητες και γελοίες τις καταγγελίες που τον εμπλέκουν στην υπόθεση.
Άφησε δε να εννοηθεί ότι, εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα και το ΣΔΟΕ και οι δικαστικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει το πόρισμά τους, αυτός θα παραιτηθεί προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτή την υπόθεση. «Είμαι παρών, μπαίνω μπροστά και θα δώσω τη μάχη στην αρένα και όχι στα σαλόνια». Επανέλαβε ακόμη ότι ο ίδιος έχει ζητήσει την άρση του απορρήτου προκειμένου να πληροφορηθεί τι λέει η δικογραφία, ενώ, στη συνάντηση που είχε με τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους ζήτησε η υπόθεση αυτή να εξεταστεί κατά προτεραιότητα.
Όταν ο Μεϊμαράκης ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, αφού οι φήμες τον θέλουν δυσαρεστημένο από την ανεπαρκή στήριξη που του έδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στον ίδιο και τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τη στάση που κράτησε ο Αντ. Σαμαράς.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου, απαντώντας στην επίθεση Μεϊμαράκη, είπε ότι θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν θα το πράξει, και τόνισε ότι θα συνεχίσει απερίσπαστος τη δημοσιογραφική έρευνα. «Σε αυτό το σκάνδαλο η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πλήρης δικαστικός έλεγχος, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιρειών. Αυτός είναι ο δρόμος για να απαντήσει ο πρόεδρος της Βουλής σε όσους δικαίως ή αδίκως τον κατήγγειλαν και όχι οι ύβρεις και οι απειλές εναντίον μου».
Ανεξάρτητα από τις όποιες απαντήσεις, το βέβαιο είναι ότι πήραν φωτιά τα τόπια...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου