♦ Είτε για να παρουσιάσει στην τρόικα την εικόνα του καλού συνεργάτη που τρέχει μπροστά από τα πράγματα.
♦ Είτε επειδή φοβάται για μια ενδεχόμενη κατάρρευση και προσπαθεί να ενώσει τις τράπεζες σε μεγάλα σχήματα κάτω από έναν συστημικό μανδύα, ο οποίος θα έχει την κάλυψη της ΕΚΤ σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα...
Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών και των πελατών τους; Σίγουρα όχι αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα... Πριν δούμε ποια θα είναι η εικόνα των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να καταγράψουμε άλλη μια παράμετρο που επιβεβαιώνει την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος της χώρας σε ένα «σημείο μηδέν», το οποίο παραπέμπει μάλλον στις αρχές της δεκαετίας του 1990...
Η άτακτη αποχώρηση των γαλλικών και κυπριακών τραπεζών, που επένδυσαν ενεργά στην ελληνική τραπεζική αγορά, δείχνει ότι πλέον δεν είναι διατεθειμένες καν να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους. Ειδικά για τους Γάλλους της Credit Agricole και της Societe Generale (αλλά και της BNP) οι ζημιές που αφήνουν πίσω είναι μεν δυσθεώρητες (κάπου κοντά στα 15 δισ. ευρώ), αλλά όχι ικανές να τους κάνουν ν’ αλλάξουν γνώμη και να μείνουν. Έστω και για τα προσχήματα.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μένει λοιπόν χωρίς «φίλους» και με μόνη δυνατότητα βοήθειας την... ελεημοσύνη της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμάται. Βέβαια, για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος, όπως έχει ζητήσει και η τρόικα.
Σε αυτό αποσκοπεί το σχέδιο των συγχωνεύσεων - εξπρές που φαίνεται να εφαρμόζουν Σαμαράς και Στουρνάρας. Οι τέσσερις μεγάλες (ή οι δύο - τρεις στην επόμενη φάση) εξαγοράζουν άλλες μικρότερες (τις λεγόμενες μη συστημικές, που δεν έχουν τη «βούλα» βιωσιμότητας από την τρόικα) και αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και όγκο. Τότε μπορεί να τεθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ, ώστε να προστατευθούν ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Στο πλαίσιο αυτό ο Προβόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, δήλωνε πως «στον τραπεζικό χώρο έχουμε μια αναδιάταξη δυνάμεων. Μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συμπληρωθεί καθ’ οδόν, θα δημιουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό».
Ο διοικητής της ΤτΕ και ο Στουρνάρας προσπαθούν να διαμορφώσουν μια εικόνα αισιοδοξίας, ώστε να μην υπάρξει πανικός και να καλυφθεί η αποχώρηση των Γάλλων και των Κυπρίων, αλλά και το «ναυάγιο» της ΑΤΕ και του Τ.Τ. Μέρος της τακτικής αυτής είναι προφανώς και η δημοσιοποίηση της επιστροφής καταθέσεων σχεδόν 6-8 δισ. ευρώ από τα 15 και πλέον δισ. που είχαν «σηκωθεί» από τις τράπεζες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.
Εάν συνυπολογίσουμε και τα ποσά που επανήλθαν στο τραπεζικό σύστημα την άνοιξη, το σύνολο της επιστροφής φτάνει τα 11 δισ., που όντως επέστρεψαν είτε από το εξωτερικό είτε από τα σεντούκια. Αλλά ξαφνικά (και αυτό απέφυγαν να μας το πουν)... έμειναν τα μισά. Όπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα χρήματα που «χάθηκαν» δεν έφυγαν πάλι για ξένες χώρες ή για τις θυρίδες, αλλά διοχετεύθηκαν μέσω των τραπεζών για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων. Δηλαδή για να πληρωθούν χρέη, δάνεια και η εφορία!
Έτσι, ενώ από το όριο συναγερμού των 150 δισ. ευρώ, όπου έφτασαν οι καταθέσεις στις αρχές Ιουνίου, θα έπρεπε να πάμε στα 161 δισ., τελικά μείναμε στα 154-156 δισ. πάλι, με τάσεις μείωσης συν - πλην 3 δισ.
Ιστορικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι «διαρροές» έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 ήταν 174,22 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιουνίου 2012 είχαν μειωθεί, όπως είπαμε, στα 150,59 δισ. ευρώ). Την περίοδο Ιανουαρίου 2010 - Ιουλίου 2012 «έφυγαν» από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 83 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το ποσό των 83 δισ. ευρώ κεφάλαια περίπου 35 δισ. ευρώ βρήκαν καταφύγιο σε τράπεζες του εξωτερικού. Ωστόσο τα μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιήθηκε από τους καταθέτες για να καλύψουν πάγιες ανάγκες.
Ύφεση και τράπεζες
Το πρόβλημα εδώ δεν είναι στατιστικό. Αφορά τόσο τους καταθέτες όσο και τις ίδιες τις τράπεζες. Σε μια χώρα που πλήττεται από την ύφεση εδώ και μία πενταετία, οι καταθέσεις έχουν ήδη μειωθεί κατά 80 και πλέον δισ. ευρώ. Αν όμως πριν από δύο - τρία χρόνια οι καταθέσεις έφευγαν επειδή αναζητούσαν «ασφάλεια» στο εξωτερικό, σήμερα τα χρήματα που έχουν μείνει στη χώρα «πετούν» προς τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών. Με δυο λόγια, πολλοί Έλληνες τρώνε από τα έτοιμα. Κάτι που το «Π» έχει από έτους σημειώσει.
Και το χειρότερο: Εάν ο ρυθμός απόσυρσης καταθέσεων για την κάλυψη υποχρεώσεων μείνει στα ίδια επίπεδα με το φετινό καλοκαίρι, τότε, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (οπότε θα συνεχίζεται η ύφεση) θα «χαθούν» άλλα 40-50 δισ. Στην ΤτΕ, βέβαια, διαψεύδουν κάτι τέτοιο λέγοντας ότι τα περισσότερα από τα χρήματα που σηκώθηκαν τον Ιούλιο κατέληξαν όντως στην εφορία. Και επομένως δεν θα διατηρηθεί τέτοιος ρυθμός...
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι, αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν στα 120 δισ. ευρώ, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να παίρνει ρευστότητα, όπως τώρα, ούτε μέσω του ELA. Και επομένως οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν σε γενναίο μάζεμα.
Γιατί; Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταβάλει στην ΕΚΤ εγγυήσεις 265 δισ. έναντι ενός ενεργητικού της τάξης των 340 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκομίσει ρευστότητα 130 δισ. ευρώ. Επομένως, εάν οι καταθέσεις πέσουν στα 120 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούν να παίρνουν περαιτέρω χρηματοδότηση...
Σημειώστε επίσης ότι, από το σύνολο των καταθέσεων των 153,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, τα130,3 δισ. είναι καταθέσεις νοικοκυριών.
Ύφεση και καταθέτες
Αν οι τράπεζες είναι σε αυτή την οριακή κατάσταση, σε αντίστοιχη βρίσκονται και οι πελάτες - καταθέτες τους... Όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για τον Ιούνιο, το 93% των καταθετών διέθεταν καταθέσεις συνολικού ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Και ειδικότερα: το 81,5% των φυσικών προσώπων-καταθετών διέθεταν καταθέσεις 0 - 2.000 ευρώ, το 11,3% καταθέσεις 2.001 - 10.000 ευρώ, το 5,9% καταθέσεις 10.001 - 50.000 ευρώ, το 1,9% καταθέσεις 50.001 - 100.000 και μόλις το 0,4% από 100.001 ευρώ και άνω.
Με δυο λόγια και για να μην γελιόμαστε: Όσα χρήματα δεν «πέταξαν» έξω, δεν έφυγαν επειδή απλώς... δεν μπορούσαν να φύγουν, είτε επειδή τα ποσά ήταν μικρά και δεν τα δέχονταν τα private bankings είτε επειδή οι κάτοχοι των λογαριασμών τα είχαν ανάγκη για τις υποχρεώσεις τους...
Επίσης, με τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες της χώρας μας να μειώνονται, στο τέλος Ιουλίου 2012, κατά 34,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009, είναι προφανές ότι οι Έλληνες φτωχαίνουν. Και μαζί με αυτούς φτωχαίνουν και οι τράπεζές τους. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα στοιχεία των δανείων: οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, είχαν το εξάμηνο 31 Δεκεμβρίου 2011 - 30 Ιουνίου 2012 αύξηση 16,4%! Ακόμη στα στοιχεία της ΕΕΤ καταγράφεται πως:
1 Οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%.
2 Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.
3 Ο συνολικός αριθμός των ρυθμισμένων δανείων ανέρχεται πλέον σε 663.422, ενώ το ποσό των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί φτάνει τα 18,26 δισ. ευρώ (αύξηση 2,2%).
«Μαχαίρι» στα καταστήματα
Είτε μιλούν οι καταθέσεις είτε τα δάνεια, το βέβαιο είναι ότι το κύριο στοιχείο της επόμενης ημέρας των τραπεζών θα είναι η συρρίκνωση. Με τις καταθέσεις στο μισό, δεν μπορεί να υπάρχει... διπλάσιο τραπεζικό σύστημα. Και οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις - εξπρές ακριβώς εκεί οδηγούν. Ίσως μάλιστα και με το οικονομικά αντίστοιχο μοντέλο. Η μορφή του τραπεζικού συστήματος θα «κάτσει» εκεί που θα προσγειωθούν τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας.
Μια συγχώνευση, για να προσφέρει τις οικονομίες κλίμακας που θα την αιτιολογήσουν, θα πρέπει να παρουσιάσει την αντίστοιχη μείωση λειτουργικού κόστους, σχεδόν κατά το ήμισυ. Δηλαδή, εάν ένα υπό συγχώνευση τραπεζικό σχήμα παρουσιάζει σύνολο 800 καταστημάτων, τα 320-340 θα πρέπει να κλείσουν για να έχει νόημα η συγχώνευση και το νέο σχήμα να διαμορφώσει συνθήκες κερδοφορίας ύστερα από 2-3 χρόνια. Αντίστοιχες, όπως ήδη έχουμε γράψει, θα είναι και οι συνθήκες αποχώρησης προσωπικού, με διάφορες μεθόδους (εθελουσία, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.λπ.). Την ίδια στιγμή η ανακεφαλαιοποίηση και η συρρίκνωση θα φέρουν τις ελληνικές τράπεζες πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα. Τα επιτόκια προθεσμίας του 5% - 7% που προσφέρονται σήμερα θα τελειώσουν και θα πέσουν κάπου στο 3% (ίσως και χαμηλότερα), που θα αντανακλά τη νέα πραγματικότητα. Μαζί με αυτά θα τελειώσουν και τα ειδικά προνόμια που είχαν οι καταθέτες, όπως για παράδειγμα να μπορούν να προχωρήσουν στην ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσής τους - ανεξαρτήτως της διάρκειάς της - κάθε μήνα χωρίς ποινή...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου