τα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα, τα οποία θα επιβάλει η τρικομματική συγκυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά τις επόμενες ημέρες, είναι αναγκαία.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ζουν με ένα και μοναδικό άγχος: πώς θα περάσουν στην κοινή γνώμη οι νέες περικοπές αλλά και πώς θα αντιδράσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι ομάδες που πλήττονται από τις περικοπές.
Η αποτυχία των συνομιλιών της κυβέρνησης με τους ένστολους, τους φαρμακοποιούς, τους πανεπιστημιακούς, αλλά και η καταιγίδα διαρροών περί νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, της κατάργησης του πενθημέρου, της περικοπής όλων των συντάξεων και ούτω καθεξής ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο τα ανακλαστικά των συνεργατών του πρωθυπουργού, που βλέπουν να έρχεται ένα τσουνάμι αντιδράσεων και ο Σεπτέμβρης να αποδεικνύεται γι’ αυτούς «Μαύρος Σεπτέμβρης».
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί διχασμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί το όλο θέμα:
♦ Από τη μία, βρίσκεται η τεχνοκρατική και αμιγώς μνημονιακή άποψη του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βαδίζει πάνω στη λογική της ατάκας που είπε πριν από μερικές μέρες «αρκεί να υπάρχει ένας μισθός», παραβλέποντας τις συνέπειες που έχουν οι νέες περικοπές για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
♦ Από την άλλη, βρίσκεται το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, ο προερχόμενος από την Αριστερά (!) Χρύσανθος Λαζαρίδης, που έχει τη λογική ότι, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας, τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Ο Λαζαρίδης, μέσα από συζητήσεις με βουλευτές, κομματικά στελέχη και δημοσκόπους, προσπαθεί να καταλάβει τις πραγματικές αντοχές της κοινωνίας για το κατά πόσον μπορούν να γίνουν κι άλλες αιματηρές θυσίες. Εάν, δηλαδή, υπάρχουν άλλα αποθέματα υπομονής των πολιτών ή, έστω, η ελάχιστη κατανόηση του γιατί γίνονται αυτές οι περικοπές.
Τα μηνύματα που λαμβάνει πάντως από όλες τις πλευρές είναι... απελπιστικά. Αφού, κατά κοινή ομολογία, τα όρια των πολιτών έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ και άρα οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες.
Δεν τους πιστεύουν
Το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον νέο γραμματέα, ότι αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο, δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμεναν, αφού οι πολίτες ακούνε συνεχώς, από την εποχή Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, παρόμοιες και πάντα διαψευσθείσες υποσχέσεις. Ακόμη, πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα βγει σύντομα από την κρίση, ενώ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η τρόικα, στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, θα του ζητήσει κι άλλα μέτρα.
Τις απόψεις αυτές έχουν καταγράψει οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που μετρούν καθημερινά για το Μέγαρο Μαξίμου τις αντοχές αλλά και τις προθέσεις της κοινής γνώμης. Ακόμη και το επιχείρημα του Αντ. Σαμαρά ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα φαίνεται ότι έπεσε στο κενό, αφού κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι υπάρχει φως στο τούνελ και ότι σε δύο χρόνια θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος, επειδή από τη μια επενδύει στο προφίλ του μεταρρυθμιστή, του αξιόπιστου συνομιλητή των Ευρωπαίων που βάζει το καλό της χώρας πάνω από το δικό
του συμφέρον και από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να φύγει... νύχτα από τη θέση του, αφού ο κόσμος δεν αντέχει άλλες θυσίες.
«Καταστροφή»
Οι συνεργάτες του Σαμαρά και όλο το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου επεξεργάστηκε ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής προκειμένου να πειστεί η κοινωνία ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν από τον γκρεμό. Για την εφαρμογή του έχουν επιστρατευθεί μέχρι και ξένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τα οποία μέσω δημοσιευμάτων και αναλύσεων δημιουργούν εντέχνως μια εικόνα καταστροφής για τη χώρα, για την οποία δεν υπάρχει καμία σωτηρία και σχεδόν μοιραία τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης και στη... δραχμή.
Τα ρεπορτάζ στα ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κινούνται στο ίδιο επίπεδο, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται και ο «υπονομευτικός» ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει αναταραχή στη χώρα και να επικρατήσει το χάος.
Σε ό,τι αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., εκεί τα πράγματα εμφανίζονται μάλλον... διαφορετικά. Εκτός από δύο ή τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις, που για ειδικούς λόγους δεν θα ψηφίσουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι υπόλοιποι βουλευτές φαίνεται ότι έχουν πιεστεί από το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργεί η κυβέρνηση και γι’ αυτό θα υπερψηφίσουν τα μέτρα.
Οι συνεργάτες του Σαμαρά έλεγαν μάλιστα ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει γενικευμένη αντίδραση, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, εκτός εάν μέχρι την ψήφιση των μέτρων υπάρξει τέτοια κοινωνική έκρηξη, ώστε να κάνει κάποιους εκ των βουλευτών να υπαναχωρήσουν από την απόφασή τους, φοβούμενοι τις συνέπειες.
Γι’ αυτό, άλλωστε, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού επικρατεί η αντίληψη ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατόν, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποφύγουν τα παρατράγουδα. Δίνουν, πάντως, ιδιαίτερη σημασία στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, αφού πιστεύουν ότι από εκεί θα ανάψει το φιτίλι των αντιδράσεων. Κι αν τους ξεφύγουν, καληνύχτα...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου