Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αντώνη τα'μαθές τα νέα;Αλλά 2 δίς φόροι και 11.6 δις κρεμάλα,Εδω θα γίνει ο τάφος σας


edo-tha-ginei-tafossas


Απουσία συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας όχι μόνο για τα 2 πακέτα μέτρων (περικοπές 11,66 δισ. ευρώ αλλά και πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στο αφορολόγητο), αλλά και για την ίδια την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ύψος ύφεσης και χρέους) αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Κάνουν λόγο για...
ασφυκτικές πιέσεις του οικονομικού επιτελείου να κλείσουν όλα έως την Κυριακή και να κατατεθεί προσχέδιο προϋπολογισμού την Δευτέρα, κάτι που δεν έγινε εφικτό στην Αθήνα και πλέον ελπίζουν να πετύχουν στην Λευκωσία.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζει στους ομολόγους του στην Λευκωσία την ελληνική πρόταση μέτρων και η τρόικα την δική της θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση, περιλαμβάνει:
- Περικοπές δαπανών ονομαστικά στα 11,6 δισ. ευρώ την διετία 2013-2014 ή την τετραετία στο σενάριο της επιμήκυνσης με τα ποσά στους επί μέρους κωδικούς περικοπών δαπανών όμως να αυξομειώνονται συνεχώς. Αυγατίζουν κυρίως τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας (κονδύλια μισθών και συντάξεων) για να «πεισθούν» οι δανειστές να... αποδεχθούν ως αποδοτικά διαθρωτικά μέτρα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Άμυνας και Υγείας.
- Επιπλέον φορολογικά έσοδα από το 2013 και μετά 2 δισ. ευρώ κυρίως από παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολογίας αλλά και στο αφορολόγητο. Οι παρεμβάσεις προτείνετε να περιλαμβάνονται στα 3 νομοσχέδια που είναι στον... δρόμο. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να «πείσει» ότι μεγάλο μέρος του ποσού μπορεί να έρθει από την φοροδιαφυγή.
- Για το 2012 τα νέα φέρεται ότι είναι προς το παρόν «καλά». Πέραν της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, (για παράδειγμα των μειώσεων των ειδικών μισθολογίων από φέτος με περικοπές 100 εκατ. ευρώ ή της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης), δεν φαίνεται να απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις. Και τούτο διότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού (έστω και με στάση πληρωμών για επενδύσεις κλπ.) κινείται εντός των στόχων.
- Για να «κλειδώσουν» όμως τα μέτρα, το Μνημόνιο και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές (Ελλάδα και τρόικα) και στο «μακροοικονομικό σενάριο» δηλαδή στην πορεία της ύφεσης, του ελλείμματος και του χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει πρώτα να συμφωνήσει και... μεταξύ της η τρόικα: για το 2012 υπήρξε προ ημερών συμφωνία σε ύφεση 6%. Για το 2013, το ΔΝΤ φέρεται επίσης να έβαλε νερό στο.. κρασί του και ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για ύφεση κοντά στο 7% πλέον την υπολογίζει περί το 4% με την ΕΕ να την «βλέπει» γύρω στο 3%και την ΕΚΤ να είναι κάπου στη... μέση.
Για το 2014, προβλέπουν επίσης ύφεση την οποία επιχειρούν να προσδιορίζουν και μαζί με αυτή να «κλείσουν» τα σενάρια για το έλλειμμα, το χρέος, την έκθεση διατηρησιμότητας και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που επιχειρείται να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή.
Για την οριστικοποίηση των «ποσών» έχει κινητοποιηθεί πλήθος τεχνοκρατών που «τρέχουν» εκτιμήσεις συμπληρωματικά με το επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στα στελέχη της τρόικας και της task force που μετέχουν στην προσπάθεια.
Στο επίκεντρο είναι πέρα από το ΑΕΠ και τα σενάρια διατηρησιμότητας του χρέους τα οποία επιχειρείται να ... προωθούν τα ελληνικά «αιτήματα». Κορυφαίο είναι αυτό της επιμήκυνσης του μνημονίου για το οποίο οι πιο πολλές προβολές φέρεται όμως να δείχνουν «αυγάτισμα» του χρέους και... απομάκρυνση από το όριο διατηρησιμότητας (στο 120% το2020).
Πηγή:www.capital.gr
 makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου