«ολοκληρωμένου» σχεδίου εξόδου από την κρίση, έχει μετατρέψει σε σίριαλ χωρίς τελειωμό το «κλείδωμα» των μέτρων 11,5 δισ. που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2013-14.
Ειδικότερα η πρόταση να οριστικοποιηθούν τώρα μόνο διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις» για τη διετία 2013-2014, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, και να μετατεθεί για αργότερα η λήψη των δημοσιονομικών μέτρων φάνηκε να έχει μετατοπίσει δημοσίως το επικοινωνιακό κέντρο βάρους της κυβέρνησης, αφού, μετά τη σύσκεψη των τριών συγκυβερνώντων πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, αποφασίστηκε η παραπάνω «γραμμή» να συζητηθεί με την τρόικα. Ωστόσο, η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ τρόικας και Βενιζέλου ήταν μάλλον μια... ψυχρολουσία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος της υπέβαλε το σχέδιό του, καθώς οι τροϊκανοί ξεκαθάρισαν, χωρίς πολλές περιστροφές, ότι:
* Οι απαιτήσεις αυτές συνιστούν πολιτική διαπραγμάτευση.
* Οι ίδιοι εκτελούν μόνο τις εντολές των προϊσταμένων τους στο ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
* Μόνη αρμοδιότητα και εντολή τους είναι να επιβλέψουν την ορθή και συνεπή τήρηση των δεσμεύσεων που ήδη έχει αναλάβει η Ελλάδα.
* Όποιος επιθυμεί πολιτική διαπραγμάτευση θα πρέπει να απευθυνθεί στους τρεις οργανισμούς που συγκροτούν την τρόικα.
Με απλά λόγια, η συζήτηση αυτή... στερείται περιεχομένου και απορρίπτεται από τους εκπροσώπους των δανειστών και επιτηρητών, οι οποίοι άλλωστε είναι σε θέση να επιβάλλουν τους όρους τους όσο η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να θέσει ένα σοβαρό και συνεκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
Το γνωρίζουν
Οι διαφοροποιήσεις αυτές όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν κάτι από κακοστημένη θεατρική παράσταση. Κι αυτό για κάμποσους λόγους:
1 Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί (Βενιζέλος και Κουβέλης) γνωρίζουν άριστα ότι η αντιπροσωπεία της τρόικας στην Ελλάδα τυπικά... έχει δίκιο. Δηλαδή η μεταβολή του πολιτικού πλαισίου είναι αδύνατον να αποφασιστεί από την τριάδα, χωρίς την έγκριση των οργανισμών που εκπροσωπούν.
Χωρίς να έχει προηγηθεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο κυβέρνησης και οργανισμών, χωρίς απόφαση της ευρωζώνης, είναι αδύνατον οι... «χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι» της τρόικας να εγκρίνουν οποιαδήποτε μεταβολή του μεσοπρόθεσμου. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μια διαπραγμάτευση αυτού του είδους θα γινόταν σιωπηρά και μια πολιτική απόφαση θα επέτρεπε μεταβολές, εξακολουθεί να ισχύει ότι δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει στο επίπεδο του Τόμσεν και της παρέας του.
Συνεπώς οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν άριστα ότι όλη αυτή η φασαρία μπορεί επικοινωνιακά μετά βίας να συγκαλύπτει τη διαπραγματευτική γύμνια της κυβέρνησης και των ιδίων, αλλά δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτε σε επίπεδο αποφάσεων.
2 Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν κάτι ακόμη: ότι υπάρχει τεράστια διαφορά προσέγγισης μεταξύ των ιδίων από τη μια πλευρά και του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου από την άλλη.
Ο Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, είπε σαφέστατα, διαφοροποιούμενος αισθητά από το τεχνητό κλίμα πλήρους συμφωνίας, ότι πρέπει οι επιλογές της κυβέρνησης να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και να εξασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο τίθεται το ζήτημα για σπάσιμο του πακέτου μέτρων σε δύο δόσεις είναι ιδιαίτερα δυσχερές.
Με απλά λόγια, ούτε κυβερνητική συμφωνία υπάρχει. Επομένως όλη η συζήτηση έχει αμιγώς επικοινωνιακό χαρακτήρα.
3 Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο γνωρίζουν άριστα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και ο πρωθυπουργός, είναι ότι η υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου έγινε επί ημερών του... Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα ήρθε ύστερα από μια εντελώς αποτυχημένη απόπειρα «διαπραγμάτευσης» (μπορείτε να την πείτε και επιχείρηση επίδειξης ανέξοδου τσαμπουκά), που είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση της τρόικας και μια απίστευτη λαίλαπα εισπρακτικών μέτρων και περικοπών, η οποία τσάκισε στην κυριολεξία μισθούς και συντάξεις.
Συνεπώς, η διαπραγματευτική θέση του ίδιου του Βενιζέλου τόσο έναντι της παρέας του Τόμσεν όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως αδύναμη, αφού επιπλέον στο Μαξίμου θεωρούν πως το σημερινό αδιέξοδο έχει προκύψει ύστερα από την αποτυχία του Παπαδήμου και του Βενιζέλου να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου, με αποτέλεσμα η σημερινή κυβέρνηση να είναι δεμένη χειροπόδαρα.
Βεβαίως στο Μαξίμου προτιμούν να αποσιωπούν το ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίχθηκε απολύτως, και μάλιστα με βαρύτατο πολιτικό κόστος, από τη Ν.Δ. και τον ίδιο τον Σαμαρά, αλλά αυτή η πικρή αλήθεια είναι... άλλο θέμα.
4 Επιπλέον, γνωρίζουν άριστα όλοι οι κυβερνητικοί συνεταίροι ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να συμπληρωθεί αν δεν περιλαμβάνει νέες θυσίες μισθωτών και συνταξιούχων σε επίπεδο αποδοχών. Χώρια το τι θα απαιτηθεί στη συνέχεια για την κάλυψη των φετινών αποκλίσεων του προϋπολογισμού. Συνεπώς, η προσπάθεια από τη μια να υιοθετηθεί το πακέτο και από την άλλη να αποφευχθούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ισοδυναμεί με τον τετραγωνισμό του κύκλου.
Αυτό μπορεί να εξηγεί την πρεμούρα των αρχηγών να το παίξουν «φιλολαϊκοί», ωστόσο το αδιέξοδό τους παραμένει: η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεπάγεται και πολιτικές απώλειες.
5 Ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να δηλώνει ότι στις συσκέψεις των συγκυβερνώντων αρχηγών με τον Στουρνάρα δεν συζητώνται μέτρα, όμως, ατυχώς για τον ίδιο, οι συσκέψεις αυτές έχουν ως... μοναδικό αντικείμενο τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Εκτός βεβαίως αν συζητούν για τα είδη πεταλούδων του Αμαζονίου.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πάντως, το προφανές είναι ότι δεν υφίσταται κάποιου είδους... διαπραγμάτευση. Αυτό που εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει είναι ότι οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης είναι παγιδευμένοι σε ένα επικοινωνιακό θέατρο σκιών υπό τον φόβο της κοινωνικής αντίδρασης και του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ
Κι αν για τον Σαμαρά η θέση του πρωθυπουργού σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα χρεωθεί τα πάντα όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, για τους δύο συνεταίρους του η προσπάθεια να συμπράξουν χωρίς να υποστούν πολιτικό κόστος είναι καταδικασμένη να αποτύχει οικτρά...
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου