Γιώργος Δελαστίκ:Οργή αλλά και απογοήτευση προκάλεσε η επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με τις ψήφους της Ευρωδεξιάς. Η οργή προήλθε από το γεγονός πως όλοι...
οι Ελληνες κατάλαβαν ότι ο Σουλτς στάλθηκε εδώ από τη δεξιά καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για να εκβιάσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τον ελληνικό λαό να υποκύψουν στους όρους του απεχθούς και επαχθούς Μνημονίου, διαφορετικά η ΕΕ θα διακόψει τη χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα κατ' απαίτηση του Βερολίνου. Οπως είναι ευνόητο, αυτό κατέστησε τον Σουλτς μισητό στους Ελληνες.
Η απογοήτευση όμως προήλθε από το γεγονός ότι, αν και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες είναι τόσο εχθρικοί απέναντι στη χώρα μας όσο και οι Γερμανοί δεξιοί, τότε περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες εξεύρεσης ρυθμίσεων στο ελληνικό πρόβλημα σε πλαίσιο κατανόησης και όχι σύγκρουσης. Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι το Μνημόνιο οδηγεί στην εξαθλίωση των Ελλήνων, η χώρα μας ωθείται ουσιαστικά να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε αντιγερμανικό μέτωπο σχηματιστεί.
Ευτυχώς, δεν είναι όλοι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες σαν τον Μάρτιν Σουλτς. Υπάρχουν στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) που τρέφουν σαφώς πιο φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα όμως που είναι ακόμη πιο επιθετικά από τον Σουλτς απέναντι στη χώρα μας.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και ο πιο αριστερός από την τριανδρία που ηγείται των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών.
Ο Γκάμπριελ, μιλώντας στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ ότι «με την επιβολή μιας πολιτικής λιτότητας που στερείται φαντασίας, οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού». Της καταλόγισε επιπροσθέτως ευθύνη για την «ενίσχυση των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στη χώρα μας.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο Πέερ Στάινμπρικ, ο δεξιότερος της ηγετικής τριανδρίας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Αυτός έχει ήδη διατελέσει υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης συνεργασίας του SPD με τη γερμανική Δεξιά και υπό όρους μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος όχι μόνο από τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά ακόμη κι από τον... Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
«Αν είχα πολιτική υπευθυνότητα, θα προετοίμαζα ένα σχέδιο Β, το οποίο θα βασιζόταν επί της αρχής ότι πλέον η Ευρωζώνη δεν αποτελείται υποχρεωτικά από 17 μέλη» δήλωσε στις Βρυξέλλες, υπονοώντας σαφώς ότι θα πέταγε εκτός Ευρωζώνης όποιες χώρες έκρινε ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις του!
Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός βουλευτής Βέρνερ Σίντερ θεωρεί ότι η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα είναι μια «φονική θεραπεία», που οδηγεί στη διάλυση της Ευρωζώνης. «Η μονομερής πολιτική που στοχεύει στη μείωση των δαπανών και των μισθών στην Ελλάδα είναι μια φονική θεραπεία», όπως έγραψε στη «Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ» ο Γερμανός οικονομολόγος Μπόφινγκερ. «Γι' αυτό άλλωστε δεν εκπλήσσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα» δήλωσε στην «Καθημερινή».
Ο Ερβιν Λότερ είναι ένας από τους σπάνιους βουλευτές των Ελευθέρων Δημοκρατών, κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, ο οποίος υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για την ασκούμενη πολιτική απέναντι στην Ελλάδα εκ μέρους του Βερολίνου. «Οποιος προσπαθεί με τέτοιου είδους δηλώσεις να αποσπάσει χειροκροτήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας, δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης ούτε φυσικά την απόγνωση των ανθρώπων στην Ελλάδα. Θεωρώ την απειλή για κλείσιμο της στρόφιγγας προς την Ελλάδα αποτρόπαιη» δήλωσε χωρίς περιστροφές.
Εννοείται, βεβαίως, ότι το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς είναι η μοναδική πολιτική δύναμη της πανίσχυρης αυτής χώρας που εξαρχής τάσσεται σύσσωμο υπέρ της Ελλάδας. «Δεν είναι δυνατόν να θέτουν τελεσιγραφικά προς την Ελλάδα το δίλημμα: ή θα κάνετε αυτό που είπαμε ή θα σας πετάξουμε έξω. Δεν είναι συμπεριφορά εταίρων αυτή» δήλωσε η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρωομάδας της Ενωμένης Αριστεράς στην Ευρωβουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου