πλήγμα για την παγκόσμια ειρήνη, αν η εμπλοκή μετατραπεί σε γενικευμένη σύρραξη. Ας δούμε τι υποστηρίζει συνοπτικά ο Σάββας Καλεντερίδης.
-Το Ισραήλ προσπαθεί να διασαφηνίσει τις θέσεις και της στρατηγική της Ε.Ε. για το θέμα. Να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να διαπιστώσουν και τα περιθώρια αλλαγής της στρατηγικής της Ρωσίας στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η στρατηγική της Μόσχας όμως βρίσκεται πολύ μακριά από τις θέσεις του Τελ Αβίβ.
-Όσον αφορά τη γενικότερη στάση των ΗΠΑ στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αν και οι δημόσιες δηλώσεις δείχνουν ότι μια στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι μέσα στις πρώτες επιλογές της Ουάσιγκτον, η συγκέντρωση στρατευμάτων και προηγμένων οπλικών συστημάτων στην περιοχή μας επιτρέπουν να πούμε ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για δημιουργία ενός ασφυκτικού κλοιού σε πολιτικοδιπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο γύρω από το Ιράν.
-Ο κλοιός σφίγγει μέσω δημιουργίας στενών σχέσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ με τις χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράν. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί στην Ουάσιγκτον και η σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στον σιίτη και φιλοϊρανό πρωθυπουργό του Ιράκ, Νουρί Αλ Μαλίκι, είναι μια από τις κινήσεις αυτές. Επίσης, η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά της ηγετικής ομάδας του Κόμματος Δημοκρατίας και Ειρήνης, που εκφράζει τους Κούρδους της Τουρκίας, καθώς και η προχθεσινή επίσκεψη των Κούρδων της Συρίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αποτελούν μέρος του σχεδίου απομόνωσης και αποδυνάμωσης της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.
-Το Ισραήλ πρωταγωνιστεί στη δημιουργία κλοιού γύρω από το Ιράν, με τη σύσφιξη των σχέσεων που επιχειρεί με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, κινήσεις που εκτός από πολιτικό έχουν και στρατιωτικό περιεχόμενο. Ειδικά για στο Αζερμπαϊτζάν, στους ουρανούς του οποίου πετούν ήδη αρκετά υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου HERON, τα οποία μερικές φορές χάνουν το δρόμο τους και περιπλανώνται -σίγουρα όχι ασκόπως- στους αιθέρες της ιρανικής επικράτειας.
-Άλλη μια κίνηση που εντάσσεται στις κινήσεις εσωτερικής αποσταθεροποίησης του Ιράν και δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να τη χρεώσει στις ΗΠΑ ή το Ισραήλ ή και στους δυο μαζί, είναι η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου που προχώρησαν οι Τούρκοι (!!!) του Νότιου Αζερμπαϊτζάν (International South Azerbaijani Turks' National Council), στην οποία προχώρησαν άτομα που φέρονται να εκπροσωπούν τα 35 εκατομμύρια Αζέρους που κατοικούν στο ΒΔ Ιράν. Ο Τζεμάλ Μεχματάνογλου, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου, που συνήλθε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αζέρων, στην Άγκυρα, δήλωσε τα εξής για το εγχείρημά τους: «Απώτερος σκοπός μας είναι η ανεξαρτητοποίηση των Τούρκων που ζουν στο Νότιο Αζερμπαϊτζάν. Όμως, επιζητούμε την ανεξαρτησία με δημοκρατικά, ειρηνικά μέσα και όχι με τη δύναμη των όπλων».
-Τέλος, όσον αφορά στα στρατιωτικής φύσεως μέτρα, πέραν των προετοιμασιών που κάνει το Ισραήλ από καιρό, εντύπωση προκαλεί η κινητικότητα από πλευράς των ΗΠΑ στον τομέα αυτό.
www.elkeda.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου