Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά τον Κάρολο Παπούλια


PAPOULIAS 5

«Φτάνεις σε αυτά τα σταυροδρόμια, όπου από τη μια πλευρά είναι οι απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και από την άλλη είναι η δημοκρατική βούληση του κόσμου. Μπροστά σε μια τέτοια επιλογή, η απάντησή μου ήταν και είναι ξεκάθαρη: η δημοκρατική βούληση του κόσμου πρέπει να επικρατήσει».
Όχι, αυτό το αυτονόητο φυσικά και δεν το είπε...
ο απελπιστικά «λίγος» και καθόλα κατώτερος των περιστάσεων, Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Το είπε όμως ο Ισλανδός ομόλογός του, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Από την πλευρά του, ο καλά αμοιβόμενος Έλληνας Πρόεδρος, παρουσιάζει στους πολιτικούς αρχηγούς, ανυπόγραφες επιστολές (για «σημείωμα» έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής).
Δεν μιλάει και στηρίζει το σύστημα
Ο κόσμος τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθεί το θέατρο του παραλόγου. Έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προστατεύει τον τελευταίο καιρό με κάθε τρόπο το status quo, προσπαθώντας να αποσοβήσει την οριστική του κατάρρευση, ενώ πριν, προστάτευε τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ, υιό του μέντορά του και ολετήρα της χώρας, Ανδρέα Παπανδρέου. Φυσικά, ο κόσμος δεν έχει πια καμία απαίτηση και προσδοκία από τον Ηπειρώτη πολιτικό. Τα ποσοστά της δημοφιλίας του δεν μετριούνται, γιατί αν αυτό γίνει, ο κύριος αυτός θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και να μας αδειάσει τη γωνία. Η εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό του, βρίσκεται στο ναδίρ. Εξάλλου, δεν εκλέγεται από το λαό, όπως θα έπρεπε να γίνεται, ούτε έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα. Επιπλέον, δεν δείχνει καμία διάθεση να παρέμβει ή να περισώσει ό,τι μπορεί από την υστεροφημία του. Θα μπορούσε να μιλήσει, έχει το δικαίωμα όπως όλοι μας, αλλά δεν το κάνει.
Ο ομοτράπεζος της Μιμής
Η προσπάθεια για επίτευξη της υστεροφημίας, σημειώστε, πηγάζει από μια ανορθολογική αντίληψη της ζωής. Οι αριστεροί δεν την έχουν ούτε θα την αποκτήσουν ποτέ. Και ο Κάρολος Παπούλιας, είναι αριστερός, με λίγα λόγια, ορθολογιστής. Εξ ου και δεν έκανε τόσο καιρό τα αυτονόητα. Διότι, δεν αντιλήφθηκε ότι η κρίση την οποία βιώνει ο τόπος μας, δεν είναι οικονομική, αλλά ηθική. Αλλά μιλάμε για τον άνθρωπο ο οποίος κάποτε συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με το σαθρό παπανδρεϊκό κατεστημένο, τον ομοτράπεζο της Μιμής, τον «δανειστή» του Ανδρέα (μαζί με τον Χάλακ), τον άνθρωπο που απέτυχε να εκλεγεί το 2004 στα Ιωάννινα, αν και υπουργός επί σειρά ετών στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό στέλεχος του κόμματος-χολέρα που ο λαός έβαλε στις 6 Μαΐου στο χρονοντούλαπο. Σήμερα, ο άνθρωπος αυτός, προσπαθεί να επιτύχει τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε.
Πολιτικά ξοφλημένος
Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Πήξαμε στους πολιτικοκοινωνικά ξοφλημένους. Κι ένας από αυτούς, είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αποδοκιμάστηκε στη Θεσσαλονίκη, αποδοκιμάστηκε στη Χαλκίδα. Ταυτίστηκε με το σύστημα αντί να πλησιάσει το λαό και αυτό καταγράφηκε, όπως καταγράφηκε και το ότι δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να βάζει πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται. Μια συμπολίτης μας, η Χριστίνα Σαλέμη, κατέθεσε προ καιρού μήνυση εναντίον του, όπως και εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του δοτού πρωθυπουργού της trilateral, Λουκά Παπαδήμου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει η υπόθεση στο νομικό της σκέλος, όμως έχει συμβολικό χαρακτήρα.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, έχει παύσει εδώ και πολύ καιρό, να είναι ένας από εμάς τους Έλληνες. Ταυτίστηκε με την πολιτική «ελίτ» που οδήγησε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού, εκφράζει το σαθρό κατεστημένο της Μεταπολίτευσης. Μιλώντας χθες με ανθρώπους που στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης, αδυνατώντας να καλύψουν πολύ βασικές ανάγκες των οικογενειών τους πλημμύρισα οργή. Οργή για όλους αυτούς σαν τον Κάρολο Παπούλια και τον «σύντροφό» του, τον φυλακισμένο Άκη Τσοχατζόπουλο, που μας πουλούσαν «προοδευτικότητα» και «σοσιαλισμό».
Δεν ξεχνούμε τη Βόρειο Ήπειρο
Και κάτι τελευταίο: στηρίξαμε εδώ στην «ΕΩ» εξ αρχής τους αγώνες του μακαριστού Σεβαστιανού Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και της ΣΒΕΦΑ. Αδυνατούμε να ξεχάσουμε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με ΥΠΕΞ τον Κάρολο Παπούλια, προχώρησε σε άρση του εμπολέμου με την Αλβανία, χωρίς εγγυήσεις για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και χωρίς καν να έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο τα Τίρανα... Ήταν Αύγουστος του 1987 και είμαστε σίγουροι κ. Παπούλια, πως το θυμάστε. Υπενθυμίζουμε λοιπόν τι είχε πει για το Βορειοηπειρωτικό, ο Γεώργιος Παπανδρέου: «το θέμα υφίσταται. Και εκείνο το οποίο απαγορεύεται εις τον αιώνα είναι δι' οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος. Εκείνο, το οποίο ουδέποτε θα επετρέπετο να επαναληφθεί δια την Βόρειο Ήπειρο, είναι εκείνο το οποίον - δυστυχώς - συνέβη με την Κύπρον, διά το οποίο εγράφη η απάρνησις της ενώσεως. Καθ' όσον αφορά το θέμα τη Βόρειο Ήπειρο, διά το πρώτο θέμα, η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος».
Η ιστορία θα κρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ αυστηρά. Αποδείχθηκε κατά πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Τα τελευταία χρόνια που οι Έλληνες δοκιμάζονται σκληρά, μίλησε υπέρ του μνημονίου και δεν ανέπεμψε στη Βουλή τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων που ψηφίστηκαν με την απλή πλειοψηφία και ουχί με τα απιτούμενα τρία πέμπτα. Ενήργησε κατά παράβαση των υπηρεσιακών του καθηκόνων, όπως μάλιστα ξεκαθάρισε μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Κώστας Μπέης, τον Απρίλιο του 2011, κάνοντας λόγο για «σύμπραξη» του Κάρολου Παπούλια στην υποδούλωση της χώρας στους διεθνείς δανειστές της.
Νίκος Χιδίρογλου

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου