Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Οι μαφίες της διαφθοράς

Εντός του Μαρτίου προβλέπεται περαιτέρω τεχνική βοήθεια στη χώρα μας, με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα «FISCALIS», για την καλύτερη οργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Εμπειρογνώμονες από διάφορα κράτη - μέλη θα συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, διαφανούς και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την άμεση έλευση στην Ελλάδα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συνδράμουν...
το έργο των ελληνικών αρχών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.
Εχοντας πλέον εντοπίσει τους τομείς στους οποίους υπάρχει ανεπαρκής πρόοδος στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής η Ομάδα Δράσης αναθέτει σε «ράμπο» από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν την τεχνική βοήθεια, με δεδομένο ότι η Κομισιόν δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αποφασίστηκε λοιπόν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα εμπειρογνώμονες από τη Σουηδία και την Ολλανδία θα συμβάλουν στη βελτίωση της είσπραξης οφειλών, ενώ εμπειρογνώμονες από τη Δανία και τη Γαλλία θα στηρίξουν τις προσπάθειες για τη φορολόγηση των μεγάλων φορολογουμένων και τον σχεδιασμό και τη στρατηγική φορολογικών ελέγχων.
Παράλληλα, ειδικοί από την Ισπανία θα αναλάβουν το έργο της εποπτείας στη φορολόγηση ορισμένων κατηγοριών υψηλών εισοδημάτων. Επίσης, δρομολογούνται δράσεις σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης στην είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ενώ εντός του Μαρτίου προβλέπεται περαιτέρω τεχνική βοήθεια στη χώρα μας, με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα «FISCALIS».
Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να συναφθούν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες θα αφορούν ειδικότερα τα ακίνητα που ανήκουν σε Ελληνες υπηκόους και τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τρόποι για το πώς θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που θα μπορούσαν να αποφέρουν οι αποταμιεύσεις Ελλήνων υπηκόων στο εξωτερικό. Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μέθοδοι που θα συμφωνηθούν θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο και ότι δεν θα αμφισβητούν τις ισχύουσες νομικές πράξεις στο επίπεδο της ΕΕ. Ειδικότερα, διερευνώνται λύσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντλήσει μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα από τη φορολόγηση των τεράστιων χρηματικών ποσών τα οποία εικάζεται ότι Ελληνες υπήκοοι έχουν φυγαδεύσει στην Ελβετία.
Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσχερειών που οι ελληνικές φορολογικές αρχές συναντούν σε σχέση με την πάταξη της διεθνούς φοροδιαφυγής. Μάλιστα, θα συμφωνηθούν ειδικοί κανόνες, όπως το ύψος των φορολογικών εσόδων και των εισπραχθεισών ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και θα καθοριστεί νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση.
Η προτεραιότητα
Απόλυτη προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας, μέσω της εκχώρησης από το υπουργικό στο διοικητικό επίπεδο του ελέγχου επί των κύριων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και των αποφάσεων που αφορούν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική εξουσία.
Προβλέπεται τέλος η χρήση νέων εργαλείων και σύγχρονων μεθόδων εργασίας (π.χ. ανάλυση κινδύνων, νέες τεχνικές φορολογικών ελέγχων, νέες μέθοδοι είσπραξης φόρων) στην εξορθολογισμένη και πιο ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση που θα προκύψει, προκειμένου να βελτιωθεί ο όλος μηχανισμός είσπραξης φόρων και να ενισχυθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι το νέο φορολογικό σύστημα, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου, θα πρέπει να είναι πιο δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό.
Το βάρος στην οργάνωση
Ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών βρίσκεται και η ανάγκη βελτίωσης της οργάνωσης της φορολογικής διοίκησης, μέσω της λειτουργικής αναβάθμισης των κεντρικών υπηρεσιών, της συγκρότησης λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου, της μείωσης του αριθμού των κατά τόπους εφοριών και της ενίσχυσης της υποχρέωσης να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι.
Παπαδήμος προς Διώτη
Να ρίξετε άπλετο φως εδώ και τώρα
Αμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τα κρούσματα διαφθοράς με δωροδοκίες, υπεξαιρέσεις και χρηματισμούς δημοσίων λειτουργών εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Σε μια προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως στις υποθέσεις αλλά και να διερευνηθούν περαιτέρω άλλες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές διερεύνηση σε βάθος, αλλά και άμεσο αποτέλεσμα.
Αρχικά, ο κ. Παπαδήμος είχε επικοινωνία με την υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντόπουλου, η οποία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις ενέργειες στις οποίες προέβη μετά τη σύλληψη των δύο υπαλλήλων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, έπειτα από καταγγελία επενδυτή ότι του ζητήθηκε «μίζα» προκειμένου να εκταμιευθεί εγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παρέλαβε στέλεχος του Γραφείου του πρωθυπουργού που επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Παρασκευά Νομικό, τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ζητώντας τους τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα στις διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης.
Απανωτά κρούσματα
Η πρωθυπουργική παρέμβαση ήρθε μετά τα απανωτά κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν αρχικά στο ΙΚΑ και στη συνέχεια στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και άλλες υποθέσεις που έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Στην κυβέρνηση εκδηλώνεται η ανησυχία ότι οι υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και θέλει να στείλει το μήνυμα ότι θα σταματήσει η ασυλία και η ατιμωρησία.
Το μήνυμα κατευθύνεται τόσο προς το εσωτερικό, θέλοντας να δείξει στις πολιτικές δυνάμεις ότι το κράτος μπορεί να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για προσωρινή κυβέρνηση που είχε συγκεκριμένο έργο, όσο και προς το εξωτερικό. Ιδιαίτερα προς την τρόικα υπό το βάρος της πρόσφατης δανειακής σύμβασης και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα ανθεί η διαφθορά, ενώ θέλει να αντιστρέψει την εικόνα που έχουν οι ξένοι επενδυτές για τη χώρα μας, εικόνα που μέχρι σήμερα διώχνει την επιχειρηματικότητα.
Επίσης θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι κανείς πλέον δεν είναι στο απυρόβλητο και πως θα εφαρμόζεται χωρίς εκπτώσεις ο νόμος.
BΡΥΞΕΛΛΕΣ: Β. ΔΕΜΙΡΗΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου