Η αύξηση της εγκληματικότητας, το παραεμπόριο, αλλά και η κατακόρυφη
πτώση της κατανάλωσης, που καταδικάζει εκατοντάδες επιχειρήσεις σε
λουκέτο, τείνουν να «ερημοποιήσουν» το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας
μετατρέποντάς το σε άβατο για τους κατοίκους της πόλης
Ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, καθημερινές ληστείες, λουκέτο στα
καταστήματα, απολύσεις εργαζομένων, εγκαταλελειμμένα κτίρια και
συσσώρευση...
παράνομων μεταναστών σε γειτονιές που μετατρέπονται σε γκέτο. Ειδήσεις που δεν περνούν καν στα «ψιλά» των εφημερίδων για πολυμελείς σπείρες με μέλη από Αφγανιστάν, Ιράκ, Αλγερία, Παλαιστίνη, Τυνησία, οι οποίες διέπραξαν κλοπές σε Κεραμικό, Εξάρχεια, Αγ. Παντελεήμονα.
Οπως η σύλληψη 72 Ρουμάνων κλεφτών του Μετρό, «οι οποίοι πλέον είναι σχεδόν όλοι ελεύθεροι και έχουν επιστρέψει στην ?εργασία τους?», όπως σημειώνει η Κίνηση Πολιτών για το Κέντρο της Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ).
Το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί στη σκιά του Πολυτεχνείου, το παραεμπόριο κατακλύζει κεντρικούς δρόμους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε κτίρια του ιστορικού κέντρου, δημιουργώντας εστίες κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής έχουν καταγραφεί στο ευρύτερο κέντρο περίπου 1.000 εγκαταλελειμμένα κτίρια εκ των οποίων τα 500 είναι διατηρητέα. Το αίτημα για αξιοποίηση των ακινήτων που είχε υποβάλει από παλιά η τότε Νομαρχία περιμένει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες καταστήματα στις οδούς Σταδίου και Πατησίων μένουν κλειστά, ενώ τη δική τους θύελλα βιώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής που καταγράφουν συνεχείς απώλειες. Ολοι οι φορείς και η επίσημη πολιτεία συνηγορούν στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στο κέντρο αλλά ύστερα από δεκάδες συσκέψεις, δηλώσεις αρμοδίων και συναρμοδίων παραγόντων και υπηρεσιών η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Εγκατάλειψη
Η γκετοποίηση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας έχει χαρτογραφηθεί και προ διετίας σε μελέτη του κ. Κυριάκου Ρερρέ για το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. «Από το 2008 η αστυνομία κάνει λόγο για συνθήκες γκέτο, διασάλευση της δημόσιας τάξης και επισημαίνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η εικόνα παρακμής και υποβάθμισης γενικεύεται. Η παραβατικότητα αυξάνει και οι κάτοικοι θεωρούν την περιοχή νησίδα ανομίας», σημειώνεται στη μελέτη που υπογραμμίζει ότι καλλιεργείται αίσθημα μειωμένης ασφάλειας.
«Το Ιστορικό κέντρο έχει μετατραπεί σε γκέτο ανεξέλεγκτης ανομίας, παραβατικότητας και εγκληματικότητας, διακόπτοντας και απομακρύνοντας κάθε νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και τους κατοίκους. Εχει απαξιωθεί, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, και μέρα με την ημέρα γκετοποιείται και ερημοποιείται», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, και προσθέτει ότι αν και η παρουσία της αστυνομίας είναι εντονότερη σε σχέση με το παρελθόν, παραμένει ελλιπής για τις ανάγκες ασφάλειας. «Η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη εισροή αλλοδαπών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής, από την πλευρά της πολιτείας, για τη διαχείρισή τους και την προώθησή τους στη συνέχεια, από τα διάφορα κυκλώματα, στο κέντρο της πόλης, επιδεινώνει διαρκώς την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μόλις πριν από μερικούς μήνες η Ελλάδα ήταν συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη στην 3η Σεπτεμβρίου. Η οργή της κοινής γνώμης και τα πογκρόμ σε αλλοδαπούς οδήγησαν σε αύξηση της αστυνόμευσης ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και συνέλαβε τους δολοφόνους. Υστερα επανήλθε η λήθη. Μια θρυαλλίδα ή ένα τυχαίο γεγονός αρκούν για να ξεσπάσουν εκ νέου σκηνές βίας ενώ οι επαγγελματίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των προβλημάτων.
Οι απελάσεις
Αρχές του 2012 ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, αναφέρθηκε σε 25.000 απελάσεις τους τελευταίους μήνες αλλά και στον εντοπισμό δεκάδων αποθηκών παραεμπορίου. Η ΕΛ.ΑΣ. με επίσημα στοιχεία παρουσιάζει επιτυχίες της στη μάχη κατά του εγκλήματος. Οπως ανακοινώνει, μόνο τον Δεκέμβριο εξαρθρώθηκαν τέσσερις σπείρες που είχαν ληστέψει από τράπεζες μέχρι... περίπτερα, έξι σπείρες διαρρηκτών και άλλες που αφορούν κλοπές ΙΧ, ναρκωτικά, πλαστογραφίες, λαθρεμπόριο τσιγάρων κλπ.
Η σύλληψη 3.036 ατόμων σε έναν μόλις μήνα στην Αττική αποτελεί τη μία όψη του ζητήματος καθώς οι αριθμοί αποτυπώνουν και την έξαρση της εγκληματικότητας. Μέσα σε λίγες ημέρες συνελήφθησαν 476 άτομα για κλοπές και διαρρήξεις, 79 για ληστείες, 297 για ναρκωτικά, 83 για παράνομο τζόγο, 749 για καταδιωκτικά έγγραφα, 51 για πορνεία ενώ υπήρχαν και 730 για παραβάσεις του νόμου «περί αλλοδαπών».
Η ευρυτερη περιοχή του Μεταξουργείου και τα στενά πίσω από την πλατεία Κοτζιά αποτελούν «στέκια» του αγοραίου έρωτα. Οίκοι ανοχής και πόρνες που εκδίδονται για να βγάλουν τη δόση τους συνθέτουν ένα σκηνικό ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Οι δρομοι γύρω από την πλατεία Βάθη και το Eθνικό Θέατρο αποτελούν το επίκεντρο του ναρκεμπορίου. Δρόμοι που κάποτε έσφυζαν από ζωή έχουν μετατραπεί εδώ και καιρό σε στέκια εμπόρων ναρκωτικών και τοξικομανών.
Την ίδια ώρα oλόκληρα οικοδομικά τετράγωνα αποτελούν απαγορευμένη ζώνη όπως στο Γεράνι και στα στενά ανάμεσα σε Πειραιώς, Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Αθηνάς, όπου δεκάδες αλλοδαποί στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά.
Το κράτος χάνει έσοδα και ο κόσμος τη δουλειά του
Τα κλειστά καταστήματα χαρτογραφούν άλλη μια δυσοίωνη πραγματικότητα που επιτείνει την ερημοποίηση σε ολόκληρες γειτονιές και τη δημιουργία «γκέτο». Η πρόσφατη «μάχη» Δημοτικής Αστυνομίας και ξένων μικροπωλητών δίπλα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (με την πρόσβαση για παροχή ασύλου), είναι μόνο μια πτυχή από την επέκταση του παραεμπορίου. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της ΕΕ, η Ελλάδα το 2009 δέσμευσε 21.990.722 προϊόντα απομιμήσεων.
Στο παραεμπόριο κυριαρχούν ρούχα και παπούτσια σε ποσοστό 57% και το «πανόραμα» συμπληρώνεται από κινητά τηλέφωνα, αξεσουάρ, παιχνίδια και καλλυντικά. Εκτιμάται ότι ο τζίρος του παραεμπορίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια. Απόρροια αυτής της κατάστασης σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης είναι να αυξάνονται τα «λουκέτα» στο κέντρο.
Δραματική αύξηση
Οι κλειστές επιχειρήσεις από 18% επί του συνόλου (Αύγουστος 2010 ) ανήλθαν σε 24,4% τον Αύγουστο του 2011. Στην οδό Σόλωνος το ποσοστό αγγίζει το 42%, στην Τσακάλωφ 34,8%, στη Σταδίου ανέρχεται σε 32%, στη Χαρ. Τρικούπη ξεπερνά το 28% και στην Πατησίων κυμαίνεται στο 22%. Στην Πανεπιστημίου από τα 280 καταστήματα έκλεισαν τα 72, στην Ερμού από τα 269 έκλεισαν τα 60 και στην Εμμ. Μπενάκη από 154 τα 32 έβαλαν λουκέτο. Στην εξαμηνιαία έρευνά της η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που υπήρχαν στις αρχές του 2009 έως τον Αύγουστο του 2011 έκλεισαν 68.000 εξαιτίας της κρίσης.
«Οικονομική κρίση, γκετοποίηση, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, ενώ δύο δρόμοι -Σταδίου και Πανεπιστημίου- επιλέγονται από όλους για διαμαρτυρία. Ολοι έχουν δίκιο. Υπάρχουν όμως επαγγελματίες που πλήττονται περισσότερο», λέει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Ανδρέας Τριανταφυλλίδης και συμπληρώνει ότι μέσα στο 2011 έως τον Νοέμβριο έγιναν 1.214 πορείες στο κέντρο.
ΚΛΟΠΕΣ
Μία στις δύο διαπράττονται από αλλοδαπούς
Η μελέτη του κ. Ρερρέ παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για την έκρηξη της εγκληματικότητας σε συνάρτηση με τα κύματα λαθρομετανάστευσης. Το 1990 οι αλλοδαποί εμπλέκονταν στο 1,1% των εγκληματικών ενεργειών που καταγράφηκαν στη χώρα μας. Το 2000, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 6,4% και το 2009 ξεπέρασε το 20%. Ηδη από το 2009, σύμφωνα με στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., κατηγορίες εγκλημάτων (όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες) διαπράττονται σε ποσοστό 50% από αλλοδαπούς. Από την Πλ. Θεάτρου μέχρι τον Αγ. Παντελεήμονα δεκάδες καταστήματα μένουν κλειστά, ενώ χώροι πολιτισμού όπως θέατρα και γκαλερί προσπαθούν να αντισταθούν στην ερημοποίηση.
Εκτιμάται ότι το ποσοστό κατοίκησης στο Ιστορικό Κέντρο αγγίζει μόλις το 3-4%. Είναι ίσως οι επιπτώσεις από τη θεωρία των «σπασμένων παραθύρων» όπως γράφει ο κ. Ρερρές: «Οι κάτοικοι απογοητεύονται όταν τα περιστατικά εγκληματικότητας επαναλαμβάνονται και γίνονται διαρκώς πιο απαθείς... Κανείς δεν θα καταδιώξει νεαρούς που ληστεύουν έναν μεθυσμένο, οι πόρνες θα κυκλοφορούν ανενόχλητες και το ίδιο με τους μικρεμπόρους ναρκωτικών. Θα ακολουθήσουν πιο βίαιες ληστείες και κλοπές αυτοκινήτων». Και έτσι όντως έγινε. Σε μια δεκαετία οι ένοπλες ληστείες αυξήθηκαν κατά 200%, οι κλοπές και οι διαρρήξεις κατά 58%, ενώ τετραπλασιάστηκαν πλαστογραφίες ενσήμων, πλαστές άδειες παραμονής κλπ.
Συνεχή λουκέτα
Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι
Σε έκθεση της ΚIΠOKA που υποβλήθηκε στην επίτροπο της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, επισημαίνεται ότι, ενώ το 2004 άνοιξαν δώδεκα νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα, το 2011 έκλεισαν 17. Τεράστιες επιπτώσεις καταγράφονται και στην αγορά εργασίας. Τον Μάιο του 2008 η συνολική απασχόληση σε ξενοδοχεία της Αττικής ήταν 16.731 άτομα. Αντίστοιχα πέρυσι εργάστηκαν 11.757 άτομα. Χάθηκαν δηλαδή κάπου 5.000 θέσεις εργασίας.
«Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό γιατί δεν αξιοποιούνται πόροι άνω των 300 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων», διερωτάται ο κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΙΠΟΚΑ. «Δεν βλέπουμε από καμία πλευρά προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε δύο χρόνια έκλεισαν 18-20 ξενοδοχεία που ήταν ανακαινισμένα, σε πολύ καλή κατάσταση και παρείχαν πολύ καλές υπηρεσίες», λέει ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας.
gapostolidis@pegasus.gr
www.ethnos.gr
παράνομων μεταναστών σε γειτονιές που μετατρέπονται σε γκέτο. Ειδήσεις που δεν περνούν καν στα «ψιλά» των εφημερίδων για πολυμελείς σπείρες με μέλη από Αφγανιστάν, Ιράκ, Αλγερία, Παλαιστίνη, Τυνησία, οι οποίες διέπραξαν κλοπές σε Κεραμικό, Εξάρχεια, Αγ. Παντελεήμονα.
Οπως η σύλληψη 72 Ρουμάνων κλεφτών του Μετρό, «οι οποίοι πλέον είναι σχεδόν όλοι ελεύθεροι και έχουν επιστρέψει στην ?εργασία τους?», όπως σημειώνει η Κίνηση Πολιτών για το Κέντρο της Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ).
Το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί στη σκιά του Πολυτεχνείου, το παραεμπόριο κατακλύζει κεντρικούς δρόμους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε κτίρια του ιστορικού κέντρου, δημιουργώντας εστίες κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής έχουν καταγραφεί στο ευρύτερο κέντρο περίπου 1.000 εγκαταλελειμμένα κτίρια εκ των οποίων τα 500 είναι διατηρητέα. Το αίτημα για αξιοποίηση των ακινήτων που είχε υποβάλει από παλιά η τότε Νομαρχία περιμένει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες καταστήματα στις οδούς Σταδίου και Πατησίων μένουν κλειστά, ενώ τη δική τους θύελλα βιώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής που καταγράφουν συνεχείς απώλειες. Ολοι οι φορείς και η επίσημη πολιτεία συνηγορούν στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στο κέντρο αλλά ύστερα από δεκάδες συσκέψεις, δηλώσεις αρμοδίων και συναρμοδίων παραγόντων και υπηρεσιών η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Εγκατάλειψη
Η γκετοποίηση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας έχει χαρτογραφηθεί και προ διετίας σε μελέτη του κ. Κυριάκου Ρερρέ για το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. «Από το 2008 η αστυνομία κάνει λόγο για συνθήκες γκέτο, διασάλευση της δημόσιας τάξης και επισημαίνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η εικόνα παρακμής και υποβάθμισης γενικεύεται. Η παραβατικότητα αυξάνει και οι κάτοικοι θεωρούν την περιοχή νησίδα ανομίας», σημειώνεται στη μελέτη που υπογραμμίζει ότι καλλιεργείται αίσθημα μειωμένης ασφάλειας.
«Το Ιστορικό κέντρο έχει μετατραπεί σε γκέτο ανεξέλεγκτης ανομίας, παραβατικότητας και εγκληματικότητας, διακόπτοντας και απομακρύνοντας κάθε νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και τους κατοίκους. Εχει απαξιωθεί, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, και μέρα με την ημέρα γκετοποιείται και ερημοποιείται», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, και προσθέτει ότι αν και η παρουσία της αστυνομίας είναι εντονότερη σε σχέση με το παρελθόν, παραμένει ελλιπής για τις ανάγκες ασφάλειας. «Η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη εισροή αλλοδαπών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής, από την πλευρά της πολιτείας, για τη διαχείρισή τους και την προώθησή τους στη συνέχεια, από τα διάφορα κυκλώματα, στο κέντρο της πόλης, επιδεινώνει διαρκώς την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μόλις πριν από μερικούς μήνες η Ελλάδα ήταν συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη στην 3η Σεπτεμβρίου. Η οργή της κοινής γνώμης και τα πογκρόμ σε αλλοδαπούς οδήγησαν σε αύξηση της αστυνόμευσης ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και συνέλαβε τους δολοφόνους. Υστερα επανήλθε η λήθη. Μια θρυαλλίδα ή ένα τυχαίο γεγονός αρκούν για να ξεσπάσουν εκ νέου σκηνές βίας ενώ οι επαγγελματίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των προβλημάτων.
Οι απελάσεις
Αρχές του 2012 ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, αναφέρθηκε σε 25.000 απελάσεις τους τελευταίους μήνες αλλά και στον εντοπισμό δεκάδων αποθηκών παραεμπορίου. Η ΕΛ.ΑΣ. με επίσημα στοιχεία παρουσιάζει επιτυχίες της στη μάχη κατά του εγκλήματος. Οπως ανακοινώνει, μόνο τον Δεκέμβριο εξαρθρώθηκαν τέσσερις σπείρες που είχαν ληστέψει από τράπεζες μέχρι... περίπτερα, έξι σπείρες διαρρηκτών και άλλες που αφορούν κλοπές ΙΧ, ναρκωτικά, πλαστογραφίες, λαθρεμπόριο τσιγάρων κλπ.
Η σύλληψη 3.036 ατόμων σε έναν μόλις μήνα στην Αττική αποτελεί τη μία όψη του ζητήματος καθώς οι αριθμοί αποτυπώνουν και την έξαρση της εγκληματικότητας. Μέσα σε λίγες ημέρες συνελήφθησαν 476 άτομα για κλοπές και διαρρήξεις, 79 για ληστείες, 297 για ναρκωτικά, 83 για παράνομο τζόγο, 749 για καταδιωκτικά έγγραφα, 51 για πορνεία ενώ υπήρχαν και 730 για παραβάσεις του νόμου «περί αλλοδαπών».
Η ευρυτερη περιοχή του Μεταξουργείου και τα στενά πίσω από την πλατεία Κοτζιά αποτελούν «στέκια» του αγοραίου έρωτα. Οίκοι ανοχής και πόρνες που εκδίδονται για να βγάλουν τη δόση τους συνθέτουν ένα σκηνικό ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Οι δρομοι γύρω από την πλατεία Βάθη και το Eθνικό Θέατρο αποτελούν το επίκεντρο του ναρκεμπορίου. Δρόμοι που κάποτε έσφυζαν από ζωή έχουν μετατραπεί εδώ και καιρό σε στέκια εμπόρων ναρκωτικών και τοξικομανών.
Την ίδια ώρα oλόκληρα οικοδομικά τετράγωνα αποτελούν απαγορευμένη ζώνη όπως στο Γεράνι και στα στενά ανάμεσα σε Πειραιώς, Σοφοκλέους, Μενάνδρου, Αθηνάς, όπου δεκάδες αλλοδαποί στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά.
- Παραεμπόριο
52 αποθηκες με προϊόντα παραεμπορίου εντοπίστηκαν πέρυσι σε εφόδους της
ΕΛ.ΑΣ. μαζί με το ΣΔΟΕ και τη Δημοτική Αστυνομία . Η Εθνική
Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκτιμά ότι τα λαθραία προϊόντα που
διακινούνται στον δρόμο έχουν 25% μικρότερο κόστος απ' ό,τι στα ράφια
των καταστημάτων.
Το κράτος χάνει έσοδα και ο κόσμος τη δουλειά του
Τα κλειστά καταστήματα χαρτογραφούν άλλη μια δυσοίωνη πραγματικότητα που επιτείνει την ερημοποίηση σε ολόκληρες γειτονιές και τη δημιουργία «γκέτο». Η πρόσφατη «μάχη» Δημοτικής Αστυνομίας και ξένων μικροπωλητών δίπλα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (με την πρόσβαση για παροχή ασύλου), είναι μόνο μια πτυχή από την επέκταση του παραεμπορίου. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της ΕΕ, η Ελλάδα το 2009 δέσμευσε 21.990.722 προϊόντα απομιμήσεων.
Στο παραεμπόριο κυριαρχούν ρούχα και παπούτσια σε ποσοστό 57% και το «πανόραμα» συμπληρώνεται από κινητά τηλέφωνα, αξεσουάρ, παιχνίδια και καλλυντικά. Εκτιμάται ότι ο τζίρος του παραεμπορίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια. Απόρροια αυτής της κατάστασης σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης είναι να αυξάνονται τα «λουκέτα» στο κέντρο.
Δραματική αύξηση
Οι κλειστές επιχειρήσεις από 18% επί του συνόλου (Αύγουστος 2010 ) ανήλθαν σε 24,4% τον Αύγουστο του 2011. Στην οδό Σόλωνος το ποσοστό αγγίζει το 42%, στην Τσακάλωφ 34,8%, στη Σταδίου ανέρχεται σε 32%, στη Χαρ. Τρικούπη ξεπερνά το 28% και στην Πατησίων κυμαίνεται στο 22%. Στην Πανεπιστημίου από τα 280 καταστήματα έκλεισαν τα 72, στην Ερμού από τα 269 έκλεισαν τα 60 και στην Εμμ. Μπενάκη από 154 τα 32 έβαλαν λουκέτο. Στην εξαμηνιαία έρευνά της η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που υπήρχαν στις αρχές του 2009 έως τον Αύγουστο του 2011 έκλεισαν 68.000 εξαιτίας της κρίσης.
«Οικονομική κρίση, γκετοποίηση, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, ενώ δύο δρόμοι -Σταδίου και Πανεπιστημίου- επιλέγονται από όλους για διαμαρτυρία. Ολοι έχουν δίκιο. Υπάρχουν όμως επαγγελματίες που πλήττονται περισσότερο», λέει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Ανδρέας Τριανταφυλλίδης και συμπληρώνει ότι μέσα στο 2011 έως τον Νοέμβριο έγιναν 1.214 πορείες στο κέντρο.
ΚΛΟΠΕΣ
Μία στις δύο διαπράττονται από αλλοδαπούς
Η μελέτη του κ. Ρερρέ παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για την έκρηξη της εγκληματικότητας σε συνάρτηση με τα κύματα λαθρομετανάστευσης. Το 1990 οι αλλοδαποί εμπλέκονταν στο 1,1% των εγκληματικών ενεργειών που καταγράφηκαν στη χώρα μας. Το 2000, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 6,4% και το 2009 ξεπέρασε το 20%. Ηδη από το 2009, σύμφωνα με στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., κατηγορίες εγκλημάτων (όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες) διαπράττονται σε ποσοστό 50% από αλλοδαπούς. Από την Πλ. Θεάτρου μέχρι τον Αγ. Παντελεήμονα δεκάδες καταστήματα μένουν κλειστά, ενώ χώροι πολιτισμού όπως θέατρα και γκαλερί προσπαθούν να αντισταθούν στην ερημοποίηση.
Εκτιμάται ότι το ποσοστό κατοίκησης στο Ιστορικό Κέντρο αγγίζει μόλις το 3-4%. Είναι ίσως οι επιπτώσεις από τη θεωρία των «σπασμένων παραθύρων» όπως γράφει ο κ. Ρερρές: «Οι κάτοικοι απογοητεύονται όταν τα περιστατικά εγκληματικότητας επαναλαμβάνονται και γίνονται διαρκώς πιο απαθείς... Κανείς δεν θα καταδιώξει νεαρούς που ληστεύουν έναν μεθυσμένο, οι πόρνες θα κυκλοφορούν ανενόχλητες και το ίδιο με τους μικρεμπόρους ναρκωτικών. Θα ακολουθήσουν πιο βίαιες ληστείες και κλοπές αυτοκινήτων». Και έτσι όντως έγινε. Σε μια δεκαετία οι ένοπλες ληστείες αυξήθηκαν κατά 200%, οι κλοπές και οι διαρρήξεις κατά 58%, ενώ τετραπλασιάστηκαν πλαστογραφίες ενσήμων, πλαστές άδειες παραμονής κλπ.
Συνεχή λουκέτα
Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι
Σε έκθεση της ΚIΠOKA που υποβλήθηκε στην επίτροπο της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, επισημαίνεται ότι, ενώ το 2004 άνοιξαν δώδεκα νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα, το 2011 έκλεισαν 17. Τεράστιες επιπτώσεις καταγράφονται και στην αγορά εργασίας. Τον Μάιο του 2008 η συνολική απασχόληση σε ξενοδοχεία της Αττικής ήταν 16.731 άτομα. Αντίστοιχα πέρυσι εργάστηκαν 11.757 άτομα. Χάθηκαν δηλαδή κάπου 5.000 θέσεις εργασίας.
«Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό γιατί δεν αξιοποιούνται πόροι άνω των 300 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων», διερωτάται ο κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΙΠΟΚΑ. «Δεν βλέπουμε από καμία πλευρά προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε δύο χρόνια έκλεισαν 18-20 ξενοδοχεία που ήταν ανακαινισμένα, σε πολύ καλή κατάσταση και παρείχαν πολύ καλές υπηρεσίες», λέει ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας.
- 25% χαμηλότερος σε σχέση με το 2009 ήταν το 2010 ο τζίρος στα καταστήματα του κέντρου
- 43% αυξήθηκαν οι ληστείες στο κέντρο της Αθήνας σε ένα χρόνο
- 17 ξενοδοχεία στην περιοχή έβαλαν λουκέτο το 2011
gapostolidis@pegasus.gr
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου