Σε όλο και περισσόερες κοινοτικές πρωτεύουσες γίνεται λόγος για το
«δίδυμο της συμφοράς» Μέρκελ-Σαρκοζί, το οποίο με τις εμμονές του
κινδυνεύει να οδηγήσει το σύνολο της Ευρωζώνης σε έναν δρόμο χωρίς
επιστροφή.
Η Ευρώπη μιλάει πλέον...Γερμανικά». Η δήλωση αυτή του Χέλμουτ Σταλ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Συντηρητικών (CDU), στα μέσα Νοεμβρίου, στη διάρκεια του Συνεδρίου του κόμματος στη Λειψία, απεικονίζει απόλυτα το πνεύμα αλλά και την ουσία των αποφάσεων που πιέζονται από το Βερολίνο να λάβουν οι «27» στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις για την αντιευρωπαϊκή στάση της Γερμανίας αλλά και την ελάχιστα πειστική προσπάθεια της Ανγκελα Μέρκελ να διαβεβαιώσει ότι στόχος της Γερμανίας δεν είναι να επιβληθεί στην Ευρώπη, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Βερολίνου.
Οι εμμονές
Σε όλο και περισσότερες κοινοτικές πρωτεύουσες γίνεται λόγος για το «δίδυμο της συμφοράς» Μέρκελ-Σαρκοζί, το οποίο με τις εμμονές του κινδυνεύει να οδηγήσει το σύνολο της ευρωζώνης σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, ενδεχομένως στον γκρεμό.
Εντονη δυσφορία εκφράζεται για την πλήρη παράκαμψη από Βερολίνο και Παρίσι της λεγόμενης «κοινοτικής μεθόδου», δηλαδή των εξουσιών της Κομισιόν και του Συμβουλίου, που θεωρούνται οι εγγυητές της προάσπισης των συμφερόντων κυρίως των μεσαίων και μικρών χωρών.
Με την επιβολή του διακυβερνητικού χαρακτήρα των αποφάσεων, σχεδόν αποκλειστικά από δύο χώρες, απειλείται η δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ισότιμη αντιμετώπιση των κρατών-μελών.
Οι επικριτές της κυρίας Μέρκελ καταλογίζουν στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι λειτουργεί αποκλειστικά με γνώμονα τα γερμανικά συμφέροντα, ενώ καλούν τον Ν. Σαρκοζί να πάψει να συμπεριφέρεται ως υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ν' αρχίσει επιτέλους να δρα ως ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η σφραγίδα
Πάντως, οι κρίσιμες λεπτομέρειες του γαλλογερμανικού σχεδίου θα οριστικοποιηθούν αύριο κατά τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί και της Ανγκελα Μέρκελ στο Παρίσι. Βασικός άξονας της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι η μετατροπή της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση με αυστηρούς κανόνες οι οποίοι θα ελέγχονται στενά. Η δε παραβίασή τους θα συνεπάγεται αυτόματες κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες.
Σε αυτή την «Ενωση Σταθερότητας», την οποία προωθεί κυρίως το Βερολίνο, θα ορίζεται ένα νέο χαμηλότερο, σε σχέση με σήμερα, επίπεδο δημοσίου χρέους που θα καλούνται να πληρούν οι χώρες του ευρώ.
Επίσης, αναμένεται να επιβληθεί και ο λεγόμενος «χρυσός κανόνας», που προβλέπει την υποχρέωση για τα κράτη του ευρώ να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Προωθούνται ακόμη αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.
Προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβολή σιδηράς πειθαρχίας πανευρωπαϊκά, η Α. Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη για την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης, κατά προτίμηση στο επίπεδο των «27». Κάτι που όμως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, καθώς οι χώρες εκτός ευρώ, κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν πολλά να πουν πάνω σε αυτό το θέμα.
Οι συνθήκες
Σε περίπτωση που το γερμανικό αίτημα δεν ικανοποιηθεί, τότε η Α. Μέρκελ θα επιβάλει την αλλαγή της Συνθήκης μόνο για τις 17 χώρες του ευρώ με ανοιχτή πρόσκληση για τις οκτώ χώρες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες από τη Συνθήκη να προσχωρήσουν στην ευρωζώνη, όταν θα πληρούν τα κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι Μεγάλη Βρετανία και Δανία έχουν εξασφαλίσει ρήτρα εξαίρεσης από την υποχρέωση συμμετοχής στο ευρώ. Η αλλαγή της Συνθήκης και η συμφωνία επί των μηχανισμών επιβολής κυρώσεων και αυστηρής πειθαρχίας είναι οι «κόκκινες» γραμμές προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον (η επιδείνωση της κρίσης θα κρίνει το πότε) να δεχτεί η Γερμανία τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα.
Για την ώρα, και όσο δεν έχουν εφαρμοστεί οι σκληροί κανόνες εποπτείας, το Βερολίνο δεν θέλει καν ν' ακούει για την από κοινού ανάληψη του χρέους των προβληματικών χωρών.
Το πείσμα του «άξονα» με το ευρω-ομόλογο
Προσηλωμένο στην ατελέσφορη συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας που οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση και κοινωνική ύφεση είναι το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί. Παρά την αποτυχία της συνταγής αυτής, εμφανίζονται αμφότεροι αρνητικοί στα δύο βασικά εργαλεία ουσιαστικής παρέμβασης για την κρίση χρέους, δηλαδή στην έκδοση ευρωομολόγου και στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ.
Το «αφεντικό» στον γαλλογερμανικό άξονα
Το γαλλογερμανικό μέτωπο κάθε άλλο παρά αρραγές είναι, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, οι οποίες θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν κατά την αυριανή συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία. Η Γερμανία απορρίπτει τη θέση της Γαλλίας σχετικά με την ανάγκη ισχυρότερης παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
Με το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ είναι και θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και ότι δεν έχει τον ίδιο ρόλο με την αμερικανική FED ή τη βρετανική Bank of Εngland, η Γερμανία φέρεται να συζητά κάποιες συνδυασμένες λύσεις για τη στήριξη των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης.
Με αυτά τα δεδομένα επιχειρείται να βρεθεί μια φόρμουλα, η οποία θα προβλέπει τη συνδυασμένη παρέμβαση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με στόχο τη διάσωση μεγάλων οικονομιών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Το καταστατικό
Δεδομένου ότι από το καταστατικό της απαγορεύεται στην ΕΚΤ να δανείζει χώρες απευθείας, μια λύση που εξετάζεται είναι η δανειοδότηση προβληματικών χωρών από την ΕΚΤ μέσω ΔΝΤ. Πρακτικά, η ΕΚΤ θα δανείζει το ΔΝΤ που θα δανείζει τους αδύναμους κρίκους.
Παράλληλα, η Γαλλία αντιδρά στην εμμονή της Γερμανίας να ενισχυθεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, προβλέποντας διαδικασίες προσφυγής κατά της χώρας.
Το Παρίσι εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό πλήττεται η εθνική κυριαρχία του κράτους με τη μεταφορά εθνικών εξουσιών σε υπερεθνικές δομές. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό διακύβευμα σε αυτήν τη σύνοδο της «τελευταίας ευκαιρίας» για το ευρώ είναι η εξεύρεση του κατάλληλου μείγματος μεταξύ της επιβολής αυστηρής πειθαρχίας και της επίδειξης έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
Η «μόχλευση»
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των προβληματικών χωρών, οι «27» θα πρέπει να καταλήξουν στη «μόχλευση» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μετά το ναυάγιο του πρόσφατου Eurogroup, όπου αναγνωρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι μη ρεαλιστικός ο στόχος του 1 τρισ. ευρώ σχετικά με τη δύναμη πυρός του, οι «27» καλούνται να δώσουν πιο αποτελεσματικές απαντήσεις εντός της Ευρωζώνης και να μην εναποθέτουν τις ελπίδες για στήριξη από χώρες εκτός Ευρώπης.
Η Ιερά Συμμαχία
Εναν νέο «άξονα» επιχειρούν να στήσουν χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης με κέντρο το Βερολίνο και τους σχεδιασμούς Γάλλων και Γερμανών. Ενδεικτική είναι η στάση που κράτησαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής η Φινλανδία και η Ολλανδία, και ειδικότερα οι προϋποθέσεις αλλά και οι όροι που βάζουν για να δοθούν τα προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων οικονομιών
Το κοστούμι
Η «Ενωση Σταθερότητας», που προωθεί κυρίως το Βερολίνο, θα ορίζεται από ένα νέο χαμηλότερο, σε σχέση με σήμερα, επίπεδο δημοσίου χρέους που θα καλούνται να πληρούν οι χώρες του ευρώ. Ετσι:
Οικονομική απολυταρχία με προτεκτοράτα τα ασθενή κράτη της Ευρωζώνης επιχειρεί να δημιουργήσει ο γαλλογερμανικός άξονας, με την αλλαγή των συνθηκών και την επιβολή του δόγματος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πρόκειται για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που προωθούν Μέρκελ - Σαρκοζί και το οποίο θα έχει ως βασικό άξονα την εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας τους κράτους-μέλους σε ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο που θα ελέγχεται πλήρως και αποκλειστικά από Γαλλία και Γερμανία.
Οι προθέσεις τους έχουν εκφραστεί από το γερμανικό κατεστημένο με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις, ενώ η πρώτη χώρα όπου θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί η συνταγή είναι η Ελλάδα και στη συνέχεια οι υπόλοιπες με υψηλά ελλείμματα και χρέη.
Το εκβιαστικό δίλημμα είναι ή ακολουθείτε τις επιταγές του διευθυντηρίου ή εξοστρακίζεστε από το ευρώ.
Το δόγμα της Ανγκελα
«Ξεσπαθώνει» κατά των συνθηκών της ΕΕ αλλά και κατά των Ευρωπαίων πολιτικών η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Οπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχασαν την αξιοπιστία τους στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας πως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η δημοσιονομική ενοποίηση.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου