Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Το κούρεμα των ομολόγων ρυθμιστής των εκλογών


Το κούρεμα των ομολόγων ρυθμιστής των εκλογών
Σε μήλον της ...πολιτικής έριδος εξελίσσεται το πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων, η πορεία του οποίου διαμορφώνει εν πολλοίς το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι προσδιορίζοντας το χρόνο των εκλογών και, συναφώς, την «απελευθέρωση» της βαλβίδας εκτόνωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Το θέμα του PSI βρέθηκε στο επίκεντρο... της ατζέντας της χθεσινής συνάντησης Παπαδήμου- Σαμαρά, με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζει ως «θολό» το τοπίο αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος.

Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο του Α. Σαμαρά δεν εφείδετο λόγων, όταν από την πρώτη στιγμή περιέγραφε ως «ζωτικής σημασίας το PSI υποδηλώνοντας την αναγκαιότητα να εξελιχθεί και να κλείσει γρήγορα, προσθέτωντας ότι πρόκειται για διαδικασία στην οποία κάθε χρονική παράταση θα αύξανε την επικινδυνότητα μη ολοκλήρωσής του, το οποίο πρακτικά θα οδηγούσε σε χρεοκοπία της χώρας. Πολιτικά, οποιαδήποτε αναφορά σχετική με την εξέλιξη του προγράμματος θα μπορούσε να αποβεί επισφαλής για το ίδιο το πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, από την πλευρά της ΝΔ, επιλέγουν να μην αποσαφηνίζουν το τι ειπώθηκε σχετικά, μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Παπαδήμου. Επιμένουν ωστόσο ότι αυτό καθαυτό το πρόγραμμα θα προσδιορίσει επί της ουσίας και το χρόνο των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα του χρόνου προσφυγής στην κάλπη καθίσταται δευτερεύον, αν και επισημαίνεται ότι εκ των πραγμάτων, το επείγον του χαρακτήρος που έχει προσλάβει το PSI, δεν μπορεί να μετακινήσει τις εκλογές αργότερα από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Στην ατζέντα της συνάντησης Παπαδήμου- Σαμαρά περιελήφθη και το θέμα των φαινομένων δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά που παρατηρήθηκαν στα δύο, διαδοχικά υπουργικά συμβούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση της ΝΔ περί στήριξης νομοσχεδίων που σχετίζονται με το πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, εφ’ όσον έχει προηγηθεί διακομματική διαβούλευση.

Ωστόσο, η ΝΔ επιμένει στην άποψη περί καταψήφισης –και πάντως, μη υποστήριξης στο επίπεδο των κυβερνητικών οργάνων- οποιουδήποτε νέου μέτρου –ειδικά με τη μορφή της οριζόντιας περικοπής- αφορά στην περαιτέρω συμπίεση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Εκ παραλλήλου, και επ’ αφορμής των διαρροών των τελευταίων 24ωρων, από την ΝΔ επιμένουν ότι ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση αναφορικά με το ζήτημα του χρόνου των εκλογών ή του ανασχηματισμού. Ειδικά μάλιστα όσον αφορά στο πρώτο, από την Συγγρού επιμένουν στην αναφορά της γραπτής ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία «είναι σαφές ότι ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».

Σε αντιδιαμετρικό μήκος κύματος κινήθηκε πάντως ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, στη συνάντηση του με τον κ. Παπαδήμο, αμέσως μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τα πάντα ανελαστικά, πλήν του χρόνου των εκλογών, υπογραμμίζοντας εμμέσως την ανάγκη της σύγκλησης εκ νέου, του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά τις γιορτές, όχι απαραιτήτως υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newpost.gr, ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε στον Πρωθυπουργό μία σειρά θεμάτων που αφορούν στην ανασύνθεση της κυβέρνησης με κριτήρια που να ικανοποιούν δύο βασικές, για τον ΛΑ.Ο.Σ., παραμέτρους:

Πρώτον
την περισσότερο ενεργό συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα και δεύτερον τη διαφοροποίηση της κυβερνητικής ατζέντας ώστε να μην εμφανίζεται ότι φέρει τη «σφραγίδα ΠΑΣΟΚ».

Τα πάντα βρίσκονται υπό αίρεση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, με την Καλλιρόης να εκτιμά ότι μετά τις γιορτές θα πρέπει να δρομολογηθούν με σαφήνεια και αμεσότητα πολιτικές διεργασίες –οι οποίες πάντως δεν περιλαμβάνουν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσίαζει το γεγονός ότι, τουλάχιστον βάσει των πληροφοριών από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ., το PSI δείχνει να εξελίσσεται ομαλά και μάλιστα, όπως ανέφερα ανώτατες κομματικές πηγές, «μόνον από λάθος της ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να πάει κάτι στραβά».

Τέλος, οι κ.κ. Παπαδήμος και Καρατζαφέρης αναφέρθηκαν στα ζητήματα της ενδοκυβερνητικής δυσαρμονίας που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα, με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να επισημαίνει κατά πληροφορίες, την αναγκαιότητα να υπάρχει προσυνεννόηση των κομμάτων προτού τα νομοσχέδια έρχονται προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πέραν πάντως της επίλυσης των εσωτερικών διαφορών στο ενδοκυβερνητικό πεδίο και του χρόνου των εκλογών που πάλι... έμεινε στον αέρα, είναι προφανής η στόχευση των δύο πολιτικών αρχηγών.

Ο μεν Αντώνης Σαμαράς επιμένει στη στρατηγική του θέση περί σύντομης ολοκλήρωσης της κυβέρνησης Παπαδήμου στη βάση της υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων, ώστε να μεγιστοποιηθεί το εθνικό όφελος αλλά και να περιοριστεί η όποια κομματική ζημία από τη συμμετοχή στη ίηψη και τη δρομολόγηση αντικοινωνικών αποφάσεων.

Ο δε Γιώργος Καρατζαφέρης, πιθανώς αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας αλλά και αναλογιζόμενος το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας πολιτικής ως αποτέλεσμα του μεσοπρόθεσμου καθώς και από τη δρομολόγηση μιας περιοριστικής πολιτικής που θα προκύψει από τη νέα δανειακή σύμβαση, επιδιώκει να ανασχέσει το κύμα μαζικής διαμαρτυρίας προς τα κόμματα της αριστεράς.

Σημειώνεται πάντως ότι, κεντρική συνιστώσα στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, αποτελούν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ το οποίο, παρ’ ότι κόμμα με την κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, εμφανίζεται να «σέρνεται», με υπουργούς που αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως «εξώστη» στην εσωκομματική κυριαρχία, καθηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες εξελίξεις στο κυβερνητικό έργο.

Πάνος Ρασσίας  
 
www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου