Η δυσμενής χρηματοοικονομική συγκυρία και οι καθυστερήσεις στην προώθηση...
των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών θέτουν σοβαρά «εμπόδια» στο πρόγραμμα, που για το 2011 περιορίστηκε σε εισπρακτικού χαρακτήρα κινήσεις στον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
Εκτός από τα 392 εκατ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι το Δημόσιο ως ρήτρα από τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, σημαντικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ήλθαν τις τελευταίες εβδομάδες από τον ΟΠΑΠ και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: 474 εκατ. για τις νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών και 375 εκατ. για το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και αποκλειστικής διάθεσης νέων παιχνιδιών από τον ΟΠΑΠ και άλλα 380 εκατ. ευρώ για το φάσμα συχνοτήτων των τηλεπικοινωνιών.
Για το 2012 έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος να εισπραχθούν έσοδα 9,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα:
♦ στο πρώτο τρίμηνο 3,3 δισ. ευρώ
♦ στο δεύτερο τρίμηνο 2 δισ. ευρώ
♦ στο τρίτο τρίμηνο επίσης 2 δισ. ευρώ
♦ στο τέταρτο τρίμηνο 2 δισ. ευρώ
Επιμήκυνση
Οι δυσκολίες στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων αναγκάζουν την κυβέρνηση, εν όψει και της επικαιροποίησης του μνημονίου, να διαπραγματευτεί με την τρόικα την επιμήκυνση του προγράμματος κατά 5 χρόνια. Να αναθεωρηθούν δηλαδή οι στόχοι με χρονικό ορίζοντα όχι το 2015, αλλά το 2020.
Η πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και των επικεφαλής της τρόικας, καθώς θεωρείται ανέφικτος ο στόχος της είσπραξης 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Η δυσκολία του εγχειρήματος φαίνεται άλλωστε και από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και το Ταμείο κατά την υλοποίηση των σχεδίων που προγραμματίζονται για το 2012. Η Hochtief φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και το Δημόσιο αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση της συμμετοχής του στον αερολιμένα. Επιπλέον όμως σοβαρά είναι τα προβλήματα αξιοποίησης για περίπου 72.000 ακίνητα του Δημοσίου, ενώ πολύς χρόνος φαίνεται πως θα χαθεί και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως π.χ. για τις εγκρίσεις που απαιτούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ χρειάστηκαν περί τις 3 εβδομάδες ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Επίσης οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, οι άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή το πρόγραμμα «Helios», το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στις αποκρατικοποιήσεις, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν για να προχωρήσουν, ειδικά τώρα, αφού εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν και πρόβλημα χρηματοδότησης. Ίσως το μόνο σχέδιο που αποπνέει μια νότα αισιοδοξίας είναι η είσοδος της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο, καθώς η ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα εάν θα ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε συγκεκριμένη τιμή στην οποία καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Δημοσίου.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου