Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Welt Am Sonntag: «Μεγαλύτερο από το 2009 το χρέος της Ελλάδας στο τέλος της δεκαετίας»


Σε ανάλυση της εφημερίδας «Welt am Sonntag» αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:...
Η δήλωση του πρωθυπουργού  Γιώργου Παπανδρέου ότι «το χρέος είναι απόλυτα διαχειρίσιμο» αποτελεί απλώς μεγαλοστομία. Το κούρεμα κατά 50% δεν μειώνει...
το ελληνικό δημόσιο χρέος ούτε κατά το 1/3. Στην πράξη η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση απ’ ότι στο τέλος του 2009. Το χρέος των 260 δις ευρώ ανέρχεται στο 121% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι στο τέλος του 2009, όταν το  χρέος ανερχόταν στο 116% του ΑΕΠ. Και φυσικά είναι πολύ άνω του 90%, το οποίο θεωρείται το ανώτερο όριο για την υπερχρέωση ακόμη και ιδιαίτερα ανεπτυγμένων κρατών, στις οποίες δεν ανήκει η Ελλάδα.
-          Ο καθηγητής του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ θεώρει ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι 80%.

-    Σύμφωνα με τον Ρογκόφ, ακόμη και στην περίπτωση του πιο αισιόδοξου σεναρίου -βάσει του οποίου η ελληνική οικονομία από το 2013 θα παρουσιάζει κάθε χρόνο ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα μειώνει το έλλειμμα στο ύψος του επιπέδου εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός θα παραμένουν χαμηλά στην Ευρωζώνη και δεν θα υπάρξει νέα ύφεση στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία-  στο τέλος μιας μακράς δεκαετίας εξυγίανσης η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι στην αρχή της κρίσης, δηλαδή θα έχει  χρέος 120% του ΑΕΠ της. Σε περίπτωση που δεν ισχύσουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, το χρέος θα είναι ακόμη υψηλότερο.

-          Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι το ΔΝΤ και οι χώρες της ΕΕ υπήρξαν για ακόμη μια φορά υπερβολικά αισιόδοξες με τις προβλέψεις τους, καθώς ο τεράστιος κρατικός μηχανισμός των 700.000 υπαλλήλων και των περισσότερων από 500.000 υπαλλήλων κρατικών επιχειρήσεων παραμένει ανέγγιχτος. Το μόνο που προβλέπεται είναι να βγουν σε πρόωρη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2012 30.000 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι.

-          Στον ιδιωτικό τομέα περισσότεροι από 500.000 Έλληνες έχασαν τη δουλειά τους. Οι Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Φλωρίδης και Απόστολος Δοξιάδης δημιούργησαν την πολιτική κίνηση «Κοινωνικός σύνδεσμος» για τη διάσωση της χώρας, λόγω της απόγνωσης που αισθάνονται ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να διαχειριστούν την κρίση. Οι τέσσερις ζητούν να ληφθούν επιτέλους  αποφασιστικά μέτρα λιτότητας και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. «Όποιος λέει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν χωρίς σκληρή λιτότητα, ψεύδεται», δήλωσε ο έγκυρος οικονομολόγος Γ. Στουρνάρας.

-          Παρόλα αυτά, ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε, μετά τη σύνοδο κορυφής, στους Έλληνες ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «Θέλουμε το επόμενο έτος να είναι το πρώτο κατά το οποίο οι πολίτες δεν θα επωμιστούν νέα βάρη». Το πώς θα τηρήσει αυτή την υπόσχεση, παραμένει το μυστικό του κ. Παπανδρέου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από την εξυγίανση των οικονομικών της και ακόμη περισσότερο από την κάλυψη των τρεχουσών δαπανών της μέσω εσόδων από φόρους.

-          Οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ελληνικής κυβέρνησης ανέρχονται σήμερα σε 6,5 δις ευρώ. Ακόμη και η παράδοση εκτυπωτικού μελανιού στις εφορίες έχει σταματήσει λόγω χρεών και οι υπάλληλοι και οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να τυπώνουν μόνοι τους τα φορολογικά έγγραφα, όπως έγραψε η εφημερίδα «Καθημερινή».

-          Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας σχεδόν 50 δις. Εάν η αξία τους μειωθεί κατά το ήμισυ, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επαναχρηματοδοτηθούν με 30 δις ευρώ, ενώ από έλεγχο της Blackrock προκύπτουν επιπλέον απώλειες 10 δις ευρώ.

-          Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται περαιτέρω, καθώς τα έσοδα από τους -κυρίως Ρώσους και Γερμανούς- τουρίστες και από τις εξαγωγές, δεν μπορούν να καλύψουν την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2011, επιπλέον 8,5%, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 86% των Ελλήνων διαπιστώνει χειροτέρευση της οικονομικής του κατάστασης. Με αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχιστεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και πέραν του 2012.

-          Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ελάχιστοι Έλληνες πιστεύουν την υπόσχεση της κυβέρνησης. Μόνο το 1/5 των πολιτών θεωρεί τον Παπανδρέου καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την πρόταση και ζήτησε εκλογές, τις οποίες πιθανόν να κέρδιζε, χωρίς όμως να μπορεί να ενώσει τους Έλληνες, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 28% στις δημοσκοπήσεις.

-          Η εμπιστοσύνη στα δύο μεγάλα κόμματα είναι στην Ελλάδα σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό: Το 73% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο κόμματα ως ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου