H νέα δανειακή σύμβαση, όπως διαμορφώθηκε με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μας λέει η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουν να κάνουν στο (πονηρό) μυαλό τους, σε μια στιγμή μάλιστα που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ούτως ή άλλως, η σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή. Δεν ξέρουμε επίσης ποιο θα είναι...
το ερώτημα ή για την ακρίβεια, πως θα το «μαγειρέψουν». Πάντως, χαιρετίζουμε την απόφαση, έστω και αν ελήφθη από αυτούς, καθώς πιστεύουμε στην προσφυγή στους πολίτες και στην ετυμηγορία τους, όταν τίθενται ζητήματα μείζονος σημασίας.
Τώρα: στο βαθμό που μας αφορά, το δημοψήφισμα πρέπει να έχει δεσμευτικό και ουχί γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Κι όμως, όπως όλα δείχνουν, η ετυμηγορία μάλλον δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, με εξαίρεση δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο, αρκεί η συμμετοχή των πολιτών να είναι 50% (δύσκολο, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα...). Χαρακτηριστικό είναι το ότι από τα δεσμευτικά δημοψηφίσματα, αφαιρούν τα δημοσιονομικά θέματα, κάτι που εγείρει το ερώτημα για το πως θα ρωτήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι γνωμοδοτικό χαρακτήρα είχε και η δημόσια διαβούλευση και είδαμε πόσο την έλαβαν υπόψη όταν ο λαός απέρριπτε τα κατάπτυστα και αντισυνταγματικά νομοθετήματά τους. Όπως και να έχει πάντως, μπορεί η διενέργεια δημοψηφίσματος να έχει ως σκοπό της να «αποσυμπιέσει» και να εκτονώσει το αίτημα για εκλογές, δίνοντας μια «ψευδαίσθηση» κάλπης και λαϊκής έκφρασης, αλλά έστω και έτσι, αποτελεί μια πολύ καλή αρχή.
Διότι ο λαός, θα έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί. Και αυτό, πρέπει να παγιωθεί ως πρακτική και να αγγίξει ευρεία γκάμα θεμάτων, ώστε ο κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του (το αστείο επιχείρημα ότι τα θέματα «δικαιωμάτων» δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δημοψηφίσματος, αναδεικνύει και την πρόθεσή τους, όπως αυτή εκφράστηκε εδώ και δεκαετίες άλλωστε, να αποφύγουν τη βάσανο...). Και από εκεί και πέρα, ας αναλάβει και ο λαός τις ευθύνες του...
Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα τα καταφέρουν να διακωμωδήσουν οι του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον τόσο σημαντικό για ένα πολιτικό σύστημα θεσμό.
elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου