Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Συναγερμός για το ευρώ στα διεθνή ΜΜΕ

Ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει "ριψοκίνδυνη" την κίνηση του Γ. Παπανδρέου. Φόβοι για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν επικράτηση του "Οχι" στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. "Η Ευρώπη μπορεί να οδηγηθεί στο χάος", αναφέρουν εφημερίδες στη Γαλλία

Στην πρώτη σελίδα όλων των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης ήταν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση λίγη ώρα μετά τη σχετική ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τα γερμανικά μέσα χαρακτηρίζουν...
"ριψοκίνδυνη" την κίνηση αυτή και τα περισσότερα κάνουν εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το δημοψήφισμα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι "το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο", ενώ η Deutsche Welle σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή "εγείρει αμφιβολίες ως προς την υπογραφή της συμφωνίας". Περίπου στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ρεπορτάζ της Frankfurter Algemeine, η οποία, αφού πρώτα χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα πράξη δημοκρατίας, αργότερα τονίζει ότι "οι συνέπειες ενός "όχι" παραμένουν άγνωστες".
Η Abendblatt του Αμβούργου σχολιάζει ότι η απόφαση αποτελεί "έκπληξη για τη Γερμανία" παρότι, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, είναι μια "εσωτερική εξέλιξη για την Ελλάδα". Ο τίτλος της Handelsblatt για το θέμα είναι "Ο λαός πρέπει να επικυρώσει το πακέτο βοήθειας" και εν συνεχεία γίνεται αναφορά σε πιθανό κίνδυνο για την ίδια τη συμφωνία, αφού όπως τονίζει "τώρα η τράπουλα ανακατεύεται και το "Ναι" των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ". Οι γερμανικοί Financial Times αναφέρουν ότι "οι αγορές αντιδρούν στα άσχημα νέα από την Ελλάδα".
Η Le Monde
Η Le Monde από την πλευρά της αναφέρει ότι αυτό που ωθεί τον Γιώργο Παπανδρέου "να δυναμιτίσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής" είναι "ο φόβος της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας". Η Le Figaro περιγράφει την απόφαση για το δημοψήφισμα ως "μια παρτίδα πόκερ που μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη στο χάος".
Το πρακτορείο Ρόιτερ στο ρεπορτάζ του σχολιάζει ότι το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και σχολιάζει ότι η απόφαση πάρθηκε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να μοιραστεί το πολιτικό βάρος των μέτρων λιτότητας σε όλα τα κόμματα. Αντίστοιχα στο αμερικανικό δίκτυο CBS το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του φέρει τον τίτλο, "Η Ελλάδα στοιχηματίζει στο δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση" και χαρακτηρίζει την κίνηση "τεράστιο πολιτικό ρίσκο", ενώ ως μία από τις άμεσες συνέπειες της απόφασης παρουσιάζει τη μετακύλιση του βάρους της απόφασης από τους βουλευτές στον ελληνικό λαό. Ακόμα πιο σφοδρή ήταν η κριτική από τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", που σε άρθρο τους αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της δύσκολης συμφωνίας για τη σταθεροποίηση του ευρώ.
Το BBC κάνει αναφορά και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 60% των Ελλήνων δεν είναι υπέρ μιας νέας δανειακής σύμβασης.
Σημειώνεται εδώ ότι τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης εστιάζουν και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού και σε αρκετά ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι αυτό είναι το πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974, οπότε καταργήθηκε η μοναρχία στην Ελλάδα.
"Κίνδυνος χρεοκοπίας"
Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph στο σχετικό δημοσίευμά της, στην ιστοσελίδα της, εκτιμά ότι σε περίπτωση που το δημοψήφισμα καταλήξει σε "Οχι", τότε "η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ", ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για στάση πληρωμών στο Δημόσιο. Μάλιστα τονίζει ότι το δημοψήφισμα θα βυθίσει περισσότερο την Ευρωζώνη στη δίνη της κρίσης χρέους.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εντονοι τριγμοί για το ευρώ, πλήγμα για τη Γουόλ Στριτ
H είδηση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα ταρακούνησε αρχικά το ευρώ και στη συνέχεια χτύπησε και τη Γουόλ Στριτ, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις αφού η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου έγινε όταν είχαν κλείσει.
Το ευρώ δέχθηκε πιέσεις, με αποτέλεσμα οι απώλειες να διευρυνθούν. Πριν την ανακοίνωση έπεφτε 1,5% και με τη δημοσιοποίηση της είδησης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η πτώση ξεπέρασε το 2%. Τελικά έκλεισε με πτώση 2,09% έναντι του δολάριου και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 1,3854 δολάρια. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία η διολίσθηση του ενιαίου νομίσματος οφείλεται αφενός στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και σε εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Στη Νέα Υόρκη ο Ντάου Τζόουνς έπεσε 2,26% και ο S&P 500 είχε απώλειες ύψους 2,47%.
Αιφνιδιάστηκαν χθες τα στελέχη της εγχώριας αγοράς από την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Χρηματιστές εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα φέρει αβεβαιότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το αποτέλεσμα είναι άγνωστο και στο ενδεχόμενο που είναι αρνητικό θα επιφέρει νέα αναστάτωση στους κόλπους των επενδυτών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ
Η σύμβαση θα τεθεί ως εθνικό θέμα
Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει δύο είδη δημοψηφισμάτων: αφενός για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, και αφετέρου για κρίσιμο εθνικό θέμα. Στην πρώτη περίπτωση η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών και απαιτείται η συμμετοχή του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων, ενώ στη δεύτερη η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών και απαιτείται η συμμετοχή του 40% των εγγεγραμμένων.
Προς το παρόν, η πρωθυπουργική εξαγγελία για επικείμενο δημοψήφισμα παραμένει αδιευκρίνιστη ως προς το είδος του ερωτήματος.
Εν όψει πάντως της συνταγματικής απαγόρευσης να τεθεί σε δημοψήφισμα δημοσιονομικό νομοσχέδιο (στην έννοια του δημοσιονομικού εμπίπτουν προδήλως όχι μόνο τα φορολογικά αλλά και νομοσχέδιο που κυρώνει τυχόν δανειακή σύμβαση) αλλά και της δυσκολίας εξασφάλισης της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, πιθανότερη φαίνεται η εκδοχή του εθνικού θέματος, όπου το Σύνταγμα δεν θέτει ειδικότερους περιορισμούς στη διατύπωση του ερωτήματος από τη Βουλή.
* Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου