Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Την αναγέννησή του ως «φοίνικας» επιχειρεί ο Γιώργος


thumb
Δεν πάω πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω» άδει τις τελευταίες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ξεκινά από σήμερα έναν νέο Γολγοθά καθώς δυναμώνει η μέχρι τώρα υπόκωφη οχλοβοή για αποχώρησή του από την προεδρία του κόμματος. Ένα εντελώς ετερόκλητο συνονθύλευμα βουλευτών, στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί...
και διαγκωνίζεται για την αλλαγή ηγεσίας του κόμματος, αν και οι πρώτες κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «βροντοφωνάζουν» ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει πριν από τις εκλογές. Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι, ενώ «από κάτω» παρατηρούνται διάφορες κινήσεις για την ανατροπή της ηγεσίας του κόμματος, οι επίδοξοι διεκδικητές του… θρόνου δεν δείχνουν να βιάζονται και κυρίως δεν δείχνουν να αγχώνονται να παραλάβουν το κόμμα πριν από τις εκλογές. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μοιάζει να έχει μάθει το μάθημα του 2007 και δεν προτίθεται να κινηθεί παρορμητικά, περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες πριν κάνε ι όποια κίνηση. Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να κινείται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θρυλείται ότι έχει πάρει το «χρίσμα» από την υπόλοιπη τρόικα (Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, που συνεπικουρούνται από τον Θ.Πάγκαλο και τον Ηλ. Μόσιαλο). Ο υπουργός Υγείας είναι ο μόνος που έκανε καθαρή δήλωση τις τελευταίες μέρες ότι κάνουν λάθος όσοι θέτουν τώρα θέμα διαδοχής.

Πιέσεις
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και τη σταθεροποίηση της χώρας με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη νέα δανειακή σύμβαση, θα ενταθούν οι πιέσεις προκειμένου ο Γ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει το πηδάλιο, μπας και δει άσπρη μέρα το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Το ζήτημα πάντως έχει δύο όψεις: Από τη μια είναι η διάθεση και η βούληση ή όχι του Γ. Παπανδρέου να παραμείνει στη θέση του και από την άλλη η εύφλεκτη ύλη που μαζεύεται στον εναπομείναντα οργανωμένο κορμό του κόμματος που επιθυμείτη διάσωσή του χωρίς τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο θεωρούν «βαρίδι».
Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέ­ου επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του τέως πρωθυπουργού, αφού ο ίδιος έκανε εντυπωσιακή κί­νηση να παραιτηθεί από τη θέση του προκειμένου να συνεργαστούν οι πο­λιτικές δυνάμεις για τη διάσωση της χώρας - δεν ηττήθηκε στις εκλογές. Επιμένουν δε ότι η υπονόμευση του δημοψηφίσματος στο εσωτερικό της χώρας κινήθηκε από το οικονομικό - τραπεζικό κατεστημένο και σημει­ώνουν πως κάποια στιγμή θα δικαιω­θεί, αφού άνοιξε τον δρόμο «εκδη­μοκρατισμού» των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης», όπως τη βαφτίζουν, υποχρέωσε τους πάντες να αποδεχτούν ότι η πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων είναι μο­νόδρομος. Οι συνεργάτες του πρωθυ­πουργού επισημαίνουν ότι η παραί­τησή του άνοιξε τον δρόμο πολιτικής νομιμοποίησης και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν σκληρά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια, με την ουσιαστική αποδοχή σκληρών μέτρων από Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.
Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει «πορεία στον λαό» τις αμέ­σως επόμενες μέρες διοργανώνοντας περιοδείες σε μεγάλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να εξηγήσει την πολιτική του των δύο τελευταίων χρό­νων και να επιχειρήσει αποκατάστα­ση της επαφής με την κοινωνία. Όπως είπε και ο ίδιος στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, απαλλαγμένος από τον πρωθυπουργικό ρόλο, μπορεί να πει πιο ελεύθερα την άποψή του. Όπως φάνηκε και από την παρέμβα­ση του, ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να «αναγεννήσει» το κεντροαριστερό του προφίλ, επαναφέροντας τη συ­ζήτηση για την ανάγκη παγκόσμιου ελέγχου των αγορών και τη σοσιαλι­στική παρέμβαση στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του κεφαλαίου. Ταυτόχρο­να, όπως έδειξε και το τηλεφώνημα με τον Μπαράκ Ομπάμα, θα συνεχί­σει κυρίως μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τη διεθνή του παρουσία. Όλα αυτά έναν στόχο έχουν: να ενι­σχύσει το εσωτερικό του κύρος και τον ρόλο του. Και επιχειρεί ως «φοίνικας» να αναγεννηθεί, παρ’ ότι όλοι τον θεωρούν ξεγραμμένο.

Η λίστα και οι λιστομάχοι…
Η επαναφορά του θέματος του εκλο­γικού νόμου από τον ίδιο τον τέως πρω­θυπουργό στην πρόσφατη κυβερνητι­κή σύσκεψη την προηγούμενη Δευτέ­ρα σκόρπισε… ρίγη αγανάκτησης σε πολλούς. Υπουργοί όπως ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος έκοψαν κάθε συζήτη­ση, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την έντα­ση και τις παρασκηνιακές συζητήσεις εντός του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι εί­δαν, μέσω του εκλογικού νόμου και κυρίως της καθιέρωσης εκλογών με λί­στα, μια προσπάθεια του Γ. Παπανδρέ­ου να ελέγξει την επόμενη Κοινοβου­λευτική Ομάδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψει έτσι απλά την ηγεσία του κόμματος. Η ρητή διαβε­βαίωση του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν τί­θεται θέμα οι επόμενες εκλογές να γί­νουν με λίστα, κόπασαν τους έντονους ψιθύρους περί μυστικής συμφωνίας επ’ αυτού από τους προέδρους του ΠΑ­ΣΟΚ και της Ν.Δ. για να ελέγξουν τις εσωκομματικές εξελίξεις. Υπάρχουν βέβαια και βουλευτές που θα προτι­μούσαν τη λίστα, αφού αυτό σημαίνει άνετη εκλογή για τους ίδιους χωρίς τη φθορά της δημόσιας διαπόμπευσης κατά την προεκλογική περίοδο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να αμφι­σβητηθεί με το «σαθρό» επιχείρημα ότι έληξε η 4ετία της προεδρίας του και δεν μπορεί να παραταθεί γιατί δεν είναι πια πρωθυπουργός, όπως λέει το Καταστατικό. Κι αυτό γιατί οι συ­νεργάτες του επισημαίνουν ότι ο ίδι­ος παραιτήθηκε για να ανοίξει ο δρό­μος κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Και σημείωναν ότι έχει δεχτεί εισηγήσεις προκειμένου να καταφύγει στην Κοι­νοβουλευτική Ομάδα ζητώντας να του δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» για να είναι επικεφαλής, ενώ σημειώνουν ότι το συνέδριο που έχει αποφασιστεί για την άνοιξη θα διεξαχθεί κανονικά και εκεί μετεκλογικά μπορούν να τεθούν όλα τα θέματα.
Το πρόβλημα όσον αφορά τους βου­λευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στην πα­ρούσα φάση δεν μπορούν να διαφορο­ποιηθούν ανοιχτά έναντι του Παπαν­δρέου. Κι αυτό γιατί, αν ξεπεράσουν

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου