Mήπως πρέπει να στείλουμε τους πολιτικούς μας στην Αργεντινή για φροντιστήριο; Ενώ η Ελλάδα καταρρέει oικονομικά αντιμετωπίζοντας συγκριτικά πολύ μικρότερα οικονομικά προβλήματα απ'ότι είχε αντιμετωπίσει πριν από δέκα χρόνια η οικονομία της Αργεντινής, όταν είχε πτωχεύσει η χώρα της Λατινικής Αμερικής, τώρα το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει...
η οικονομία της είναι η ... υπερθέρμανση από την κατακόρυφη ανάπτυξή της. «Πολλοί δείκτες της οικονομίας της Αργεντινής είναι σήμερα στο κόκκινο» εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός (2003-2008) της προεδρίας του Νέστορα Κίρτσνερ και κατόπιν της χήρας του, Κριστίνα, ο Αλμπέρτο Φερνάντες. Αφότου ο Νέστορ Κίρτσνερ εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής, το 2003, το οικονομικό μοντέλο στηρίζουν οι κρατικές επιδοτήσεις.
Η λιανική κατανάλωση έχει αυξηθεί σε ποσοστό 4% κάθε χρόνο, ενώ έκτοτε η μεσοσταθμική οικονομική ανάπτυξη δεν υποχώρησε από το 8% (με μοναδική εξαίρεση το 2009), την ώρα που το ποσοστό των ανέργων συγκρατείται συνεχώς κάτω από το 7% . Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα δόθηκε μια σύνταξη σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που διπλασίασε τον αριθμό των συνταξιούχων, ενώ οι φτωχές οικογένειες, με παιδιά, επιδοτήθηκαν.
Όλα αυτά αύξησαν όμως – σε ετήσια βάση – σε ποσοστό 35% τις δημόσιες δαπάνες, εκτινάσσοντας ταυτοχρόνως τον ετήσιο πληθωρισμό στο 25%. Αμφότερα, δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ.
Η σόγια, της οποίας το Μπουένος 'Άιρες είναι ο τρίτος εξαγωγέας, παγκοσμίως, αύξησε σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα, πολύ περισσότερο που μέσα σε μια δεκαετία η τιμή του τόνου της από τα 180-190 αμερικανικά δολάρια άγγιξε, τελικά, τα 500. Εκτιμάται ότι από τις εξαγωγές αυτές η Αργεντινή απεκόμισε μέσα σε μια δεκαετία συναλλαγματικά αποθέματα 30 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.
Παραδείγματος χάρη, λόγω μείωσης της ζήτησης δεν μπορεί να προβλεφθεί καμία σημαντική επιπλέον αύξηση στην τιμή της σόγιας. Εξάλλου, σημαντικά κεφάλαια από τα συναλλαγματικά αποθέματα θα πρέπει να διοχετευτούν στην εξυπηρέτηση του χρέους--περίπου 4 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια γίνονται, μέσα στο 2012, απαιτητά.
Ο πρώην πρωθυπουργός Φερνάντες δεν αποκλείει τη βραχυπρόθεσμη προσφυγή στο νέο εξωτερικό δανεισμό. Σήμερα έναντι της Λέσχης των Παρισίων η Αργεντινή έχει μια (έντοκη) οφειλή 5,77 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρνούμενη, όμως, να υπάγεται εφεξής σε οποιασδήποτε μορφής εποπτεία ή μεσολάβηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου