Σοφία Βούλτεψη:Μέσα σε ένα ζοφερό διεθνές περιβάλλον και με τις ικανότητες των Ευρωπαίων ηγετών να αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά από τους ηγέτες των εκτός ΕΕ χωρών (βλέπε Αυστραλία και Κίνα), τα διεθνή ιδρύματα οικονομικής ανάλυσης και τους διασημότερους οικονομολόγους, οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις Βρυξέλλες, βρίσκονται πια στην τελική ευθεία.
Αν και όλοι τους – του Έλληνα πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου – παριστάνουν... πως το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, στην πραγματικότητα ο κοντόφθαλμος και ανεπαρκής τρόπος με τον οποίο ο γαλλογερμανικός άξονας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, οδηγεί ακριβώς σε μια ακόμη «λύση», στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η Ελλάδα.
Από τις συζητήσεις, την κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ και Σαρκοζί και τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, προκύπτει πως η διελκυστίνδα αφορά στο ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Οι (προχθεσινές) γενικόλογες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί υπερήφανου ελληνικού λαού – καθώς και η… εξαφάνιση εδώ και τουλάχιστον δύο ημέρες του υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επανεμφανίστηκε χθες απλώς για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να δώσει το σύνθημα για εκλογές – υποδηλώνουν πως η Αθήνα στέκει παράμερα και περιμένει να της ανακοινωθούν οι αποφάσεις αυτών που έχουν ήδη αποδείξει πως δεν είναι σε θέση να λάβουν καμιά σοβαρή απόφαση.
Και όλα αυτά, την ώρα που χθες, οι μεγάλες τράπεζες, μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), επεσήμαιναν χθες ότι υπάρχουν «όρια» στο ύψος των απωλειών που μπορούν να αποδεχθούν, στο πλαίσιο μια συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.
Ο ίδιος ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του συγκεκριμένου Ινστιτούτου, δήλωσε πως «υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό», προσθέτοντας ότι «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια».
Αντίθετα, ο κ. Αλταφάζ, παρέμεινε γενικόλογος, καθώς, αφού δήλωσε πως οι «διαπραγματευτές» της ΕΕ και των τραπεζών «είναι σχετικά κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, περιορίστηκε σε ένα ακόμη ευχολόγιο, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ «προτιμά ξεκάθαρα μια εθελοντική προσέγγιση».
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, η ΕΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» της τάξεως του 60%, αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα για την ώρα επιμένουν στην προσφορά τους για «κούρεμα» της τάξεως του 40%.
«Πιθανόν η κατάληξη να είναι κάπου στη μέση» πρόσθεσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ως προς το ζήτημα ενδεχόμενης υιοθέτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαμορφώνεται, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, σημείωσε ότι με τον όρο «μέτρα» νοείται πλέον κυρίως η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ξεπέρασμα προβλημάτων, που, όπως ανέφερε, δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.
Δηλαδή, άλλο ένα αναμάσημα των (μετά πολλών χαριεντισμών και χωρίς καθόλου σοβαρότητα, αφού ο Σαρκοζί βρήκε την ώρα να αναφερθεί και σε αγώνα ράγκμπι της χώρας του) όσων ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να θέσει υπό κηδεμονία την Ελλάδα και να τοποθετήσει μονίμως την τρόικα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι ούτως ή άλλως οι επαφές των κοινοτικών υπηρεσιών με τις αρχές των χωρών που έχουν τεθεί υπό πρόγραμμα οικονομικής αρωγής είναι πυκνές, επανέλαβε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί, ούτε δύναται, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπό κηδεμονία χώρα - μέλος της ΕΕ.
Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι ενόψει της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, όλες οι χώρες της ΕΕ θα λογοδοτούν στις Βρυξέλλες για τις οικονομικές πολιτικές τους, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Όλα δείχνουν πως ακόμη δεν υπάρχει τίποτε το ξεκάθαρο. Και πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το βράδυ της Τετάρτης.
Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους – από τον καιρό του… Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – Αυστρία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, επιθυμούν κούρεμα της τάξης του 50%.
Όλα δείχνουν επίσης πως η Γερμανία θα επιβάλει για άλλη μια φορά τη βούλησή της και επομένως οι υπόλοιποι απλώς περιορίζονται σε επανάληψη του ευχολογίου περί (νέας) εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών και αποφυγή του πιστωτικού γεγονότος.
Με ιδιαίτερη επιπολαιότητα αντιμετωπίζεται και ο κίνδυνος να υποστούν βλάβη τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η Αθήνα να λάβει νέα δάνεια για να καλύψει τις ζημίες.
Και επειδή έχουμε να κάνουμε με την Ευρώπη της… τελευταίας στιγμής, αύριο αναμένεται στη Γερμανία και η απόφαση της ολομέλειας Μπούντεσταγκ σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Στην Αθήνα, η ανησυχία κορυφώνεται, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η κατάσταση είναι μάλλον μοιρολατρικός, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν είτε να θεωρούν προδιαγεγραμμένο το τέλος (της ελληνικής οικονομίας), είτε να προτιμούν να τοποθετηθούν μετά την… καταστροφή!
Μάλιστα, αμέσως μετά την εκ μέρους του
ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την
ανάγκη να ψηφιστεί, εάν είναι δυνατό, με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή η
ευρωπαϊκή συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους –
όπως αποκάλεσε τη νέα συμφωνία που μας περιμένει.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο», είπε, ουσιαστικά ανάβοντας το πράσινο φως για εκλογές, αφού είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανείς μαζί με την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου