Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ξεκινάνε έρευνες για 300 εκατ. βαρέλια

Ξεκινάνε έρευνες για 300 εκατ. βαρέλια  Το "πράσινο φως" για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε η κυβερνητική επιτροπή, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Το "πράσινο φως" για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές...
της Δυτικής Ελλάδας έδωσε η κυβερνητική επιτροπή, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 - 300.000.000 βαρελιών.
Αναλυτικότερα, η πρώτη περιοχή είναι η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος παραχωρήσεων) διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Πάντως η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.
Η δεύτερη είναι η περιοχή των Ιωαννίνων, βόρεια Hπειρος, όπου τα εκτιμώμενα, απολήψιμα κοιτάσματα είναι της τάξης των 50 έως 80 εκατομμυρίων βαρελιών. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (>4.000 μ.). Η προηγούμενη γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα το 2002.
Από το 1982
Στην τρίτη περιοχή στο Κατάκολο υπάρχει κοίτασμα της τάξεως των τριών εκατ. βαρελιών. Το κοίτασμα είχε ανακαλυφθεί το 1982 από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ, αλλά η εκμετάλλευσή του ήταν οριακά ασύμφορη εξαιτίας του μεγάλου κόστους ανάπτυξής του (βάθος θάλασσας 250 μ., παρουσία H2S - CO2) και της τότε χαμηλής τιμής πετρελαίου.
Oπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης, "και τα τρία κοιτάσματα θα δοθούν, στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης, στον διεθνή ανταγωνισμό, προκειμένου να παραχωρήσουμε τρία οικόπεδα από τον ελλαδικό χώρο, ώστε να έρθουν εταιρείες να διερευνήσουν τα κοιτάσματα".
Το επόμενο χρονικό διάστημα το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στη συγκέντρωση του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες, που υπάρχει σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς, ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου