Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκάλυψη για CIA και ΜΙ6 – Σε αγαστή συνεργασία με τον Καντάφι;


Φάκελοι με έγγραφα που αποκαλύπτουν εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής CIA και της βρετανικής ΜΙ-6 με την κυβέρνηση του Μοάμαρ Καντάφι, ήρθαν στη δημοσιότητα. Τα έγγραφα βρέθηκαν έπειτα από την είσοδο δημοσιογράφων και μελών του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα γραφεία της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης.
Βεβαίως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί...
η αυθεντικότητα των εγγράφων καθώς κανένα από αυτά δε διέθετε κάποια απόδειξη της γνησιότητάς του. Το μόνο ουσιαστικό είναι ότι σε αυτά γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη CIA και σε στοιχεία τα οποία είναι σύμφωνα με τα όσα έγιναν στην πραγματικότητα. Τα έγγραφα καλύπτουν τα έτη από το 2002 μέχρι το 2007, με αρκετή εστίαση να γίνεται στις χρονιές 2003 και 2004, όταν ο Μούσα Κούσα, που αργότερα αυτομόλησε, ήταν επικεφαλής του Οργανισμού Εξωτερικής Ασφάλειας της Λιβύης.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών άρχισαν να συνεργάζονται με τον Καντάφι, όταν αποκήρυξε την προσπάθειά του να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, το 2004. Η δε βρετανική ΜΙ-6, όπως φαίνεται από τα έγγραφα, ήταν πρόθυμη να υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες Λιβύων. Σε ένα άλλο έγγραφο φαίνεται ότι Αμερικανοί έγραψαν την ομιλία του Καντάφι με την οποία αποκήρυξε τα μη-συμβατικά όπλα. Τέλος, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στη Λιβύη για ανάκριση υπόπτους για τρομοκρατία, παρά τις επιδόσεις του καθεστώτος στα βασανιστήρια.
Η εκπρόσωπος Τύπου της CIA, Τζένιφερ Γιάνγκμπλαντ, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σχετικά με τα έγγραφα και αρκέστηκε να τονίσει ότι «δε θα πρέπει να εκπλήσσει το ότι η CIA συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για την προστασία της χώρας από την τρομοκρατίας και τις υπόλοιπες θανατηφόρες απειλές.» Οι Βρετανοί αρκέστηκαν σε ανακοίνωση μίας γραμμής του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δήλωσε ότι είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης να μη σχολιάζει θέματα πληροφοριών.
Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι μέσα από τα έγγραφα αποκαλύφθηκε και κόντρα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δυτικών κρατών. Σε ένα έγγραφο που ήταν στο φάκελο της ΜΙ-6, και αφορούσε την παράδοση κάποιου Αμπού Αμπντ Άλα στους Λίβυους, ήταν γραμμένο το εξής «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για εσάς προκειμένου να σας δείξουμε την αξιοσημείωτη σχέση που χτίσαμε κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά διασκεδαστικό τρόπο, είχαμε αίτημα από τους Αμερικανούς να προωθούμε τα αιτήματα για πληροφορίες από τον Αμπού Αμπντ μέσω των Αμερικανών. Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω κάτι τέτοιο.»

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου