Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη προσυγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη - Επί ποδός η ΕΛΑΣ


Σε εξέλιξη προσυγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη - Επί ποδός η ΕΛΑΣ Συνδικάτα, εργατικά κέντρα, σωματεία εργαζομένων, "αγανακτισμένοι", φοιτητές, αυτοκινητιστές, Ηρακλειδείς και ηθοποιοί είναι μερικές μόνο από τις ομάδες διαδηλωτών, οι πορείες των οποίων ξεκίνησαν πριν από λίγο στη συμπρωτεύουσα. Ποτέ στο -πρόσφατο τουλάχιστον- παρελθόν η πόλη δεν έχει...
δει τόσο μεγάλη αστυνομική παρουσία. Περίπου έξι χιλιάδες άνδρες της ΕΛΑΣ έχουν ήδη λάβει θέσεις σε κρίσιμα σημεία, ενώ στις 8 ξεκινά η ομιλία του πρωθυπουργού.

Με τους "Αγανακτισμένους" να έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν το "παρών" στα τρία σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν καθορίσει (Λευκός Πύργος, Βασ. Γεωργίου και έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου) ανοίγει ο κύκλος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που έχουν εξαγγελθεί για σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης.

Καθώς πλησιάζει η ώρα για την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στους παραγωγικούς φορείς της πόλης (στις 8 το βράδυ) εντείνονται και τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το χώρο της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι πρωτοφανή- πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη ΔΕΘ-με σχεδόν 6000 αστυνομικούς να φρουρούν κάθε γωνιά του κέντρου.

Ήδη, έχει στηθεί στην οδό Μ. Ανδρόνικου- από το ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ- και στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου (στη διασταύρωση με τη Μ. Αλεξάνδρου) ο μεταλλικός φράχτης που ήρθε από την Αθήνα για να ενισχύσει στο μέγιστο τα μέτρα ασφαλείας. Ο φράχτης, που το καλοκαίρι είχε χρησιμοποιηθεί στο Σύνταγμα, μαζί με τον Αίαντα, την αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων, είναι οι δύο "καινοτομίες" στο σχεδιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στη φετινή ΔΕΘ.

Εκτός του μεταλλικού φράχτη και του Αίαντα, κλούβες και κιγκλιδώματα έχουν στηθεί περιμετρικά του συνεδριακού κέντρου "Ι.Βελλίδης", το οποίο έκαναν "φύλλο και φτερό" νωρίτερα οι αστυνομικοί, όπως και τους γύρω χώρους. Όποιος θέλει να προσεγγίσει το Βελλίδειο θα πρέπει, εκτός της πρόσκλησης, να φέρει μαζί του και την αστυνομική του ταυτότητα.

"Ραντεβού" στη Θεσσαλονίκη έχουν δώσει και οι ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν περί τις 6 το απόγευμα πορεία, πεζή, μέχρι το συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελίδης".

Στις 18:00 ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα έξω από το Κατσάνειο θα συγκεντρωθούν οπαδοί του Ηρακλή και στην Καμάρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Στις 18:30 μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη Θεσσαλονίκη φθάνουν, επίσης, από την Αθήνα και μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω".

Με μαύρες κορδέλες, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους, ενώ εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της επιχείρησης, κατά της ιδιωτικοποίησής της.
"Αστακός" η Θεσσαλονίκη
Δρακόντεια είναι τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελληνική Αστυνομία με σχεδόν 6000 αστυνομικούς να φρουρούν κάθε γωνιά του κέντρου.
Ηδη έχει στηθεί στην οδό Μ. Ανδρόνικου- από το ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ- και στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου (στη διασταύρωση με τη Μ. Αλεξάνδρου) ο μεταλλικός φράχτης που ήρθε από την Αθήνα για να ενισχύσει στο μέγιστο τα μέτρα ασφαλείας. Ο φράχτης, που το καλοκαίρι είχε χρησιμοποιηθεί στο Σύνταγμα, μαζί με τον Αίαντα, την αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων, είναι οι δύο "καινοτομίες" στο σχεδιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στη φετινή ΔΕΘ.
Εκτός του μεταλλικού φράχτη και του Αίαντα, κλούβες και κιγκλιδώματα έχουν στηθεί περιμετρικά του συνεδριακού κέντρου "Ι.Βελλίδης", το οποίο έκαναν "φύλλο και φτερό" νωρίτερα οι αστυνομικοί, όπως και τους γύρω χώρους. Όποιος θέλει να προσεγγίσει το Βελλίδειο θα πρέπει, εκτός της πρόσκλησης, να φέρει μαζί του και την αστυνομική του ταυτότητα.
Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι
Εξαιτίας των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων, κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, με την κυκλοφορία όλων των οχημάτων να απαγορεύεται στις οδούς:
  • Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ),
  • Γ' Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία),
  • Β. Ολγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος),
  • Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου),
  • Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου),
  • Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου),
  • Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) και
  • Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου).
Μέχρι και το τέλος των διαδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη- Περιφερειακής οδού - Αγ. Δημητρίου - Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου - Αγ. Δημητρίου και Περιφερειακής οδού, καθώς και από Λ. Νίκης, συνθηκών επιτρεπόντων.
Επιπλέον, έως και αύριο το μεσημέρι δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς:
  • Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ)
  • Ν. Γερμανού (από Πλ. Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου)
  • Αγ. Δημητρίου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου)
  • Τσιμισκή (από Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι Εθνικής Αμύνης) Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου)
  • Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης)
  • Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου μέχρι Λ.Στρατού) Γκύζη (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου)
  • Μ.Αλεξάνδρου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Αγ. Τριάδος)
  • Μ. Ανδρόνικου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Πλ. ΧΑΝΘ)
  • Αγίας Τριάδος (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Βασ.Γεωργίου) και στους υπόλοιπους δρόμους περιμετρικά του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς".
Τέλος, μέχρι και τις 2 αύριο το μεσημέρι απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στις οδούς Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της) και στην Ανώνυμη Οδό έναντι του Γ΄Σ.Σ. (από Λ. Στρατού μέχρι Βασ. Γεωργίου).

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου