Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

«Διόρθωση» ΗΠΑ για γεωτρήσεις στην Κύπρο – Ζητούν συναίνεση τώρα!



Της Δωρας Aντωνιου
Η διαφοροποιημένη θέση, σε σχέση με εκείνη του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, όσον αφορά τις επικείμενες γεωτρήσεις στην Κύπρο για κοιτάσματα φυσικού αερίου, με την οποία εμφανίσθηκε σε δήλωσή της στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, προκάλεσε άμεση διορθωτική παρέμβαση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις, η κ. Νούλαντ δήλωσε ότι «θα θέλαμε να δούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να διευθετούν...
το θέμα συναινετικά» και πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθε αμέσως μετά, δηλώνοντας ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές αλλά οι ΗΠΑ στηρίζουν για κάθε χώρα τη διασφάλιση ενεργειακών πηγών και την ενεργειακή πολυμέρεια.

Εν τω μεταξύ, στη Λευκωσία ανακοινώθηκε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και υπό το βάρος την ανησυχίας που διατυπώθηκε από πολιτικά κόμματα αλλά και ομάδες πολιτών ότι η μη δημοσιοποίηση του πορίσματος θα μπορούσε να ενέχει απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών.
Χθες ολοκληρώθηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής η κατάθεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν για τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης, επανέλαβε, όμως, ότι η πολιτική απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο, κ. Δημήτρη Χριστόφια, και το δικό του υπουργείο την εφάρμοσε.
Οσον αφορά την έκρηξη, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο, αλλά της μη ασφαλούς φύλαξης, για την οποία αρμόδιο ήταν το υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά. Σε ερώτημα γιατί ενώ ήταν διάχυτη η επιθυμία και ετοιμότητα από διάφορους εταίρους για παροχή είτε τεχνικής βοήθειας είτε ανάληψη της ευθύνης του φορτίου, αυτή δεν αξιοποιήθηκε από την πλευρά της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι αυτό δεν έγινε διότι αυτοί που χειρίζονταν το φορτίο, που ήταν το ΥΠΑΜ και η Ε.Φ., δεν είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα. Τη Δευτέρα πρόκειται να καταθέσει στην επιτροπή ο κ. Χριστόφιας.

gdailynews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου