Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Εδω η Ελλάδα χάνετε και αυτή το χαβά τους!Τα σχέδια για το τζαμί της Αθήνας



Η μουσουλμανική κοινότητα έχει διοργανώσει λειτουργίες και προσευχές στην Πλατεία Κοτζιά και στα Προπύλαια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανυπαρξία επίσημου λατρευτικού χώρου στην Αθήνα.
Υστερα από συζητήσεις και προσπάθειες να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα που χρονολογούνται από το 1983, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για να προχωρήσει στη διαμόρφωση μουσουλμανικού τεμένους στην πρώην ναυτική βάση του Βοτανικού στον Ελαιώνα. Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος "Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία...
περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις", του οποίου ολοκληρώνεται η συζήτηση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στους κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή του Ελαιώνα προβλέπεται σε ποσοστό μέχρι 5% μεταξύ άλλων και η άσκηση θρησκευτικών λειτουργιών. Το μουσουλμανικό Τέμενος θα διαμορφωθεί στο κτίριο της παλαιάς βάσης ναυτικού στον Βοτανικό, το οποίο θα ανακατασκευαστεί. Επίσης θα δημιουργηθούν και υποστηρικτικοί χώροι (χώροι υγιεινής) σε υφιστάμενα κτίρια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο προαύλειος χώρος θα παραμείνει χώρος πρασίνου, ενώ δεν επιτρέπεται η κατασκευή άλλων οικημάτων για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Το κόστος ανακατασκευής του κτιρίου που είχε υπολογιστεί σε 15 εκ. ευρώ αρχικά θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 60%. Το τζαμί θα μπορεί να υποδεχτεί 350 πιστούς.
Η μελέτη για την εγκατάσταση και κατασκευή του τεμένους θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, ενώ την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την κατασκευή του κτιρίου θα αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Με κρατικά κονδύλια
Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει με κρατικά κονδύλια, ενώ δεν θα επιτραπεί η ανέγερση μιναρέ. Η κατασκευή μιναρέ δίπλα στα μουσουλμανικά τεμένη αποτελεί σημείο αναφοράς των ναών μέσω του οποίου δηλώνουν από μακριά την ύπαρξη λατρευτικού χώρου. Το σχέδιο ανακατασκευής του κτιρίου για τη δημιουργία τζαμιού δεν περιλαμβάνει την κατασκευή μιναρέ για να υπάρχει αρμονία με τον γύρω χώρο.
Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί χρηματοδότηση και οικονομικές προσφορές από ξένους φορείς, για να αποφύγει την εμπλοκή φονταμενταλιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η απουσία κρατικού ελέγχου στη χρηματοδότηση και λειτουργία λατρευτικών χώρων των μουσουλμάνων σε χώρες της Ε.Ε. οδήγησε στην παρείσφρηση και εξάπλωση ακραίων στοιχείων στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ευρώπης με αφορμή τη χρηματοδότηση ναών, στον βαθμό που κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αφήσει στην "ιδιωτική" πρωτοβουλία το έργο, αρνούμενες να δαπανήσουν κρατικά κονδύλια.
Η κυριότητα του κτιρίου που θα διαμορφωθεί σε μουσουλμανικό τέμενος θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και θα παραχωρηθεί η χρήση του στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, που συστάθηκε με νόμο του 2006. Θα αποτελείται από επτά μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία και πέντε θα είναι Ελληνες κρατικοί λειτουργοί. Στο τέμενος θα τοποθετηθεί ιμάμης, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του υπουργείου, ο οποίος θα έχει διετή θητεία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στον Ελαιώνα το αργότερο σε 6 μήνες.
Οι συνθήκες
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα θυμίζει λίγο την ιστορία του γεφυριού της Αρτας: "ολημερίς" το σχεδιάζανε και το βράδυ ακυρωνόταν ο "προγραμματισμός".
  • Σύμφωνα με τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζή μέχρι σήμερα δεν υπήρχε έντονη ανάγκη λειτουργίας τζαμιού στην Αθήνα. Από τη στιγμή που ο αριθμός των μουσουλμάνων Ελλήνων και αλλοδαπών ξεπερνά τις 30.000, κρίθηκε αναγκαίο να δημιουργηθεί χώρος λατρείας.
  • "Αντίθετα, στη Θράκη που υπήρχαν και υπάρχουν μουσουλμάνοι, λειτουργούν δεκάδες τζαμιά, 2 ιεροσπουδαστήρια και 3 μουφτείες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζής.
Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες
Παλαιότερες προσπάθειες για την ανέγερση τζαμιού
Οι πιο πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για τη λειτουργία τζαμιού στην Αττική ξεκινούν από το 1983, οπότε ο τότε πρωθυπουργός Αν. Παπανδρέου προχώρησε στην παραχώρηση έκτασης στο Μαρούσι όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων σταμάτησαν κάθε σκέψη για να προχωρήσουν εργασίες κατασκευής. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης ψήφισε νόμο για την ίδρυση τεμένους και Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Παιανία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τότε η κυβέρνηση περιορίστηκε στην κατασκευή λυόμενου τζαμιού στο Μαρούσι για τις ανάγκες των μουσουλμάνων αθλητών. Ο νόμος με τον οποίο προσδιορίστηκε ο χώρος του Ελαιώνα για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους ήταν ο 3512/2006, όταν επικεφαλής στο υπουργείο Παιδείας ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου.
Σήμερα λειτουργούν στην Αθήνα περισσότερα από 60 παράνομα τζαμιά για να εξυπηρετήσουν τις λατρευτικές ανάγκες των περισσότερων από 30.000 νόμιμων μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα, όπου σε αρκετά από αυτά πραγματοποιούνται λειτουργίες δίχως να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας, αφού βρίσκονται σε υπόγεια ή διαμερίσματα πολυκατοικιών.
Η μουσουλμανική κοινότητα της Αθήνας έχει διοργανώσει λειτουργίες και προσευχές στην πλατεία Κοτζιά και στα Προπύλαια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανυπαρξία επίσημου λατρευτικού χώρου στην πρωτεύουσα. Εκπρόσωποι των μουσουλμάνων αναφέρουν ότι ακόμα και η δημιουργία του τεμένους στον Ελαιώνα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες χιλιάδων πιστών αφού η χωρητικότητά του θα είναι μικρή, ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση τη χρηματοδότηση ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών για την κατασκευή τεμενών στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα οι δημιουργοί της ιστοσελίδας www.islam.gr.
  • 350 πιστούς θα μπορεί να υποδεχτεί το τζαμί
  • 30 χιλιάδες μουσουλ­μάνοι κατοικούν σήμερα στην πρωτεύουσα

Γ. Καλαντζής
Eίναι η αρχή για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα
Την αναγκαιότητα της δημιουργίας μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα καταγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Εθνος της Κυριακής" ο νέος γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής. Επισημαίνει τη θετική στάση της ορθόδοξης ελληνικής Εκκλησίας στο θέμα της δημιουργίας τζαμιού στην Αττική και υπογραμμίζει ότι με αφορμή τη δημιουργία τζαμιού στην Ελαιώνα δίνεται στην περιοχή η ευκαιρία να γίνουν όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και της διεθνούς εικόνας της χώρας.
Ο κ. Καλαντζής έχει διδακτορικό σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών και στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.
Από το 1996 έως το 1999 υπηρέτησε σε θέση ειδικού συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και έχει διατελέσει διευθυντής του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Το τζαμί στον Βοτανικό είναι η λύση του προβλήματος για τους μουσουλμάνους της Αθήνας;
Το τζαμί δεν είναι η λύση του προβλήματος, είναι η αρχή για να βρούμε λύσεις.
Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κάποιο από τα παλιά τζαμιά της Αθήνας;
Υπάρχουν δύο οθωμανικά τζαμιά στην Αθήνα. Το ένα ονομάζεται "της Αλωσης" και το άλλο είναι του Τζισδαράκη. Το Τζαμί της Αλωσης έχει έναν συμβολισμό που δεν επιτρέπει την επαναλειτουργία του ως τζαμί. Το άλλο είναι μια έξοχη απόδειξη ότι η Ελλάδα σέβεται τα μνημεία της και ξέρει να τα αξιοποιεί ως χώρους πολιτισμού. Ο συμβολισμός που προκύπτει από την επαναλειτουργία ενός οθωμανικού τζαμιού είναι εντελώς λανθασμένος, διότι πρέπει στη χώρα μας κάποτε να ξεπεράσουμε την ταύτιση του Ισλάμ με την Τουρκία.
Γιατί να το φτιάξουμε με δικά μας λεφτά, αφού θα μπορούσαν να το χρηματοδοτήσουν μουσουλμανικές οργανώσεις;
Γιατί όποιος πληρώνει είναι και ο νοικοκύρης.
Εχετε συζητήσει με τους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το ζήτημα του τζαμιού;
Η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφερε παλαιότερα και έκταση για να χτιστεί το τζαμί, ενώ έχει προχωρήσει και σε δωρεά γης για να κατασκευαστεί μουσουλμανικό νεκροταφείο. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Προσφέρει, ενώ εκείνη υπέφερε.
Η περιοχή του Ελαιώνα είναι μια περιοχή με πολλά προβλήματα. Μήπως δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να κατασκευαστεί τζαμί;
Αντίθετα, το τζαμί είναι μια μεγάλη ευκαιρία επειδή ακριβώς αφορά και τη διεθνή εικόνα της χώρας, να αποτελέσει μια βασική αιτία για να γίνουν όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια κι έτσι να αναβαθμιστεί ο πολύπαθος Ελαιώνας. Και αυτό το λέω όχι ως γενικός γραμματέας αλλά ως κάτοικος Αιγάλεω, γεγονός για το οποίο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος.
Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου