Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ο εφιάλτης του χρέους πάνω από την Ευρώπη

Ο εφιάλτης του χρέους πάνω από την Ευρώπη
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και η κρίση χρέους μεταδίδεται πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον "πυρήνα" της ΕΕ.

Τα spreads των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ τα γαλλικά έπιασαν τις 81 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τη σύσταση της Ευρωζώνης, που σημαίνει...
ότι η γαλλική οικονομία δανείζεται κατά 0,8% ακριβότερα από τη γερμανική?
Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται τα τελευταία 24ωρα Ισπανία και Ιταλία, καθώς και οι εκτιμήσεις ότι το Βέλγιο θα είναι το επόμενο "θύμα" των αγορών προκάλεσαν χθες? τσουνάμι συσκέψεων σε Μαδρίτη, Ρώμη και Λουξεμβούργο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας απηύθυνε έκκληση για άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Η "αιμορραγία" στα χρηματιστήρια, που στην πλειονότητά τους έκλεισαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του 2 με 2,5% και οι πιέσεις που δέχονται spreads και CDS αποτελούν σύμφωνα με την Επιτροπή "πηγή ανησυχίας" και αντικατοπτρίζουν τους αυξανόμενους φόβους των επενδυτών για την ικανότητα της Ευρωζώνης να απαντήσει στην κρίση"Ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ωστόσο ότι οι πιέσεις αυτές είναι "σαφώς αδικαιολόγητες" δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλλουν οι δύο χώρες (Ισπανία-Ιταλία) στον δημοσιονομικό τομέα.
Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας και της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού, για να καθησυχαστούν οι αγορές, ζήτησαν επίσης μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.
Πάντως παρά την αναμπουμπούλα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συνέχισε κανονικά τις διακοπές της στις ιταλικές Αλπεις, ενώ εκπρόσωπός της από το Βερολίνο επεχείρησε να υποβαθμίσει τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων λέγοντας: "Λόγω του καλοκαιριού η αγορά είναι μικρή και οι κινήσεις της μεγαλοποιούνται. Τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των δύο χωρών θα πείσουν την αγορά".
ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Διαβεβαιώσεις για την ιταλική οικονομία
Παρά την οικονομική κρίση, τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας είναι υγιή και αξιόπιστα. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα του. Οι αγορές, τόνισε, δεν εκτιμούν σωστά την πιστωτική ποιότητα της Ιταλίας, ενώ δεν έχουν αναγνωρίσει τη δύναμη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ειδικά τη δυνατότητα που δόθηκε στο EFSF να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα, καθώς και τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας είναι ισχυρά, είπε ο κ. Μπερλουσκόνι και πρόσθεσε πως η πρόσφατη πτώση στα επιδόματα ανεργίας σηματοδοτεί τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, δίνοντας παράλληλα ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη. Σημείωσε ακόμη πως η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται στην Ιταλία με ταχύτερο από τον απαιτούμενο ρυθμό και ότι η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού έως το 2014 θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους.
Υποσχέθηκε ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή των έκτακτων οικονομικών μέτρων, τον ρόλο των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από τους δύο άντρες "εποικοδομητική", ενώ ο επίτροπος Ολι Ρεν κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον κ. Τρεμόντι εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιταλία.
Κατερίνα Κοσμά

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου