Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ανάκριση από Κομισιόν για τα κλειστά επαγγέλματα


Η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου και του μηχανικού
"Ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα" είναι το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό καθώς έχει διαπιστώσει πως παρότι έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, στην πράξη δεν έχουν ανοίξει επαγγέλματα όπως του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου και του μηχανικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει φτάσει επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας ζητούνται εξηγήσεις...
για τους περιορισμούς που υφίστανται ακόμη στην απελευθέρωση του καθεστώτος εγκατάστασης δικηγορικών εταιρειών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένονται και νέες επιστολές για συγκεκριμένες... δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στο άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου και του μηχανικού.
Αλλωστε, και στο Μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούλιο ειδικά για τους συμβολαιογράφους συστήνεται η έκδοση υπουργικής απόφασης το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, που θα οδηγήσει σε μείωση της μέσης αμοιβής κατά τουλάχιστον 50%.
Οι αμοιβές

Παράλληλα, η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κατώτατων αμοιβών δικηγόρων και μηχανικών.
Μάλιστα το ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου από την τρόικα, "μεσαία" στελέχη της οποίας έρχονται σήμερα στην Αθήνα.
Πιο αναλυτικά, στην επιστολή της η Επιτροπή ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκει η απαγόρευση ίδρυσης δικηγορικής εταιρείας από δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς συλλόγους της Ελλάδας, με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθήνας και Πειραιά.
Επίσης, η Κομισιόν ρωτά εάν μπορούν δικηγόροι από το ίδιο κράτος-μέλος ή από διάφορα κράτη-μέλη να ιδρύσουν μία δικηγορική εταιρεία μαζί με Ελληνες δικηγόρους από διαφορετικούς συλλόγους. Γιατί κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τον σχετικό νόμο.
Στα ερωτήματα της Κομισιόν η ελληνική πλευρά θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Εξάλλου, για τους δικηγόρους και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ένα προεδρικό διάταγμα όπου θα αναθεωρεί τα ποσοστά που ισχύουν για τα ποσά αναφοράς, το οποίο θα ορίζει προπληρωμένα ποσά για κάθε διαδικαστική πράξη ή παραστάσεις δικαστηρίου. Δηλαδή καθορίζεται ένα σύστημα προπληρωμένων σταθερών - με σύμβαση ποσών για κάθε διαδικαστική πράξη ή παράσταση από δικηγόρο που δεν συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ποσό αναφοράς.
ΜΕΙΩΣΗ 50%
"Πλαφόν" ανώτατης αμοιβής για τους συμβολαιογράφους
Σημαντική μείωση στις αμοιβές των συμβολαιογράφων προβλέπεται βάσει Μνημονίου.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εκδοθεί μία υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της αξίας μιας συναλλαγής, πάνω από την οποία η αμοιβή των συμβολαιογράφων για τη σύνταξη των συμβολαίων είναι η μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή. Δηλαδή με την υπουργική απόφαση θα ορίζεται "πλαφόν" ανώτατης αμοιβής. Για τις συναλλαγές κάτω από το ανώτατο αυτό όριο τιμής, η κατ' αναλογία αμοιβή καθορίζεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε "να εξασφαλίζεται σημαντική μείωση της μέσης αμοιβής τουλάχιστον κατά 50%". Η υπουργική απόφαση θα "μειώνει επίσης τις αμοιβές για τη δημιουργία εταιρείας".
Κώστας Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου