Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Wall Street Journal: Πού σκοντάφτει η χρηματοδότηση της Ελλάδας


Wall Street Journal: Πού σκοντάφτει η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Το γεφύρωμα της διαφωνίας του Βερολίνου με την ΕΚΤ για τη συμμετοχή και των ιδιωτών σε όποιες οικονομικές «θυσίες» πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία προβάλλει ως προϋπόθεση για την χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal από τη Βιέννη.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα συναντήθηκαν αργά χθες αξιωματούχοι...
των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης - την Ελλάδα εκπροσώπησε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιάς - για να «διευρύνουν εσπευσμένα τη βοήθεια προς την Ελλάδα», όπως γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η αμερικανική εφημερίδα.

Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον για το 2012 κι άλλα τόσα για το 2013 για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές ανάγκες της. Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επισπεύδουν την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος αρωγής πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της WSJ από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη χθεσινή συνάντηση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων άσκησε ισχυρές πιέσεις ώστε να μην σηκώσουν το βάρος της πρόσθετης βοήθειας μόνο οι φορολογούμενοι των κρατών - μελών της ευρωζώνης αλλά να «βάλουν πλάτη» και οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, δηλαδή οι ιδιωτικές τράπεζες, αποδεχόμενοι την παράταση του χρόνου ωρίμανσης των επενδύσεών τους. Ο γερμανός εκπρόσωπος ζήτησε δηλαδή ουσιαστικά την «οικειοθελή επιμήκυνση» του ελληνικού χρέους, προοπτική την οποία απορρίπτει, όμως, κατηγορηματικά η Ευρωτράπεζα ΕΚΤ.

Η WSJ σημειώνει ότι μια απόφαση για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι αδύνατον να ληφθεί κάτω από τις υφιστάμενες χρονικές πιέσεις και αυτό το γνωρίζει το Βερολίνο. Ωστόσο, διστάζει να αποφασίσει, επηρεαζόμενο ίσως και από τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων που έχει λάβει, είτε παραταθεί η διάρκειά τους είτε όχι. «Προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά ρίχνοντας βενζίνη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Ροντρίγκο Ολιβάρες - Καμινάλ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επισκέπτης καθηγητής σε ελληνική οικονομική σχολή.

Η WSJ με αφορμή τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's σημειώνει τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών προς την κατεύθυνση της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η εφημερίδα αναφέρει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την καθαρά τεχνική δυσκολία που έχει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του ήδη συμφωνηθέντος δανείου αν δεν διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο για το επόμενο 12μηνο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Διότι εν τέλει το πρόβλημα είναι πρόβλημα αξιοπιστίας: όσο η Ελλάδα δεν πείθει τις αγορές ότι θα μπορέσει σε ένα ορατό μέλλον να δανειστεί με τις δικές της δυνάμεις από τις αγορές, η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει διαρκώς την ανάγκη χορήγησης επιπλέον βοήθειας προς τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου