Υπέρ των αμεσότερων παρεμβάσεων στις εθνικές οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους τάχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Εάν κάποια χώρα λαμβάνει δάνεια από τον μηχανισμό αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας χωρίς να εκπληρώνει τους όρους που τα συνοδεύουν, οι μηχανισμοί της ευρωζώνης πρέπει να έχουν μεγαλύτερες...
δυνατότητες παρέμβασης, είπε ο Τρισέ στη διάρκεια της τελετής στο Άαχεν κατά την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Καρλομάγνος για τη συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή ενότητα.
"Με ένα τέτοιο δεύτερο στάδιο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια θεμελιώδη αλλαγή στο σημερινό σύστημα παρακολούθησης, (έκδοσης) οδηγιών και (επιβολής) κυρώσεων", δήλωσε.
"Εάν μια χώρα που πλήττεται από κρίση βλάπτει άλλα μέλη (της ευρωζώνης) με τις ενέργειές της σε εξαιρετικές περιστάσεις η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει μέτρα με μεγάλες επιδράσεις στη συγκεκριμένη εθνική οικονομία", είπε.
Ένα εργαλείο παρέμβασης των ευρωπαϊκών μηχανισμών θα μπορούσε να είναι το δικαίωμα άσκησης βέτο, είπε. "Ένα τέτοιο βέτο θα μπορούσε για παράδειγμα να ασκείται για σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό ή κεφαλαιώδους σημασίας αποφάσεις οι οποίες είναι αποφασιστικές για την ανταγωνιστικότητα της χώρας", ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου