Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πολιτικό θρίλερ με φόντο... στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Πολιτικό θρίλερ με φόντο... στάση πληρωμών στις ΗΠΑ
Πόσες πιθανότητες έχουν οι ΗΠΑ να... χρεοκοπήσουν στις 2 Αυγούστου; Ελάχιστες μεν, αλλά πάντως περισσότερες από χθες, όταν η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τον έλεγχο του τεράστιου αμερικανικού χρέους, ύψους...

14,3 τρισ. $.
Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του προέδρου Ομπάμα, που καλείται ανυπερθέτως να τα βρει σε προσωπικό επίπεδο με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ. Στην απευκταία (και μάλλον απίθανη) περίπτωση που οι δύο άνδρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, που θα επιτρέπει το νομοθετικό ανέβασμα της "οροφής" του ομοσπονδιακού χρέους πάνω από τα σημερινά επίπεδα, τότε το αμερικανικό Δημόσιο δεν θα μπορεί να καταφύγει σε περαιτέρω δανεισμό και θα κηρύξει παύση πληρωμών μέσα στο καλοκαίρι!
Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, θα έριχνε την αμερικανική οικονομία στα τάρταρα της ύφεσης και θα έσπερνε χάος στις διεθνείς χρηματαγορές.
Προς το παρόν, πάντως, οι αγορές ομολόγων αντιμετωπίζουν την πολιτική κρίση στην Ουάσιγκτον με ψυχραιμία, προεξοφλώντας πως οι πυλώνες του αμερικανικού δικομματισμού δεν έχουν άλλη διέξοδο από τη συναίνεση. Ακόμη κι αυτή όμως θα έχει βαρύ κόστος για τα μεσαία στρώματα της Αμερικής και είναι αμφίβολο αν θα μακροημερεύσει.
Χθες οι Ρεπουμπλικάνοι στύλωσαν τα πόδια, αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επειδή δεν δέχονται επ' ουδενί τις αυξήσεις φόρων που θέλουν να επιβάλουν οι Δημοκρατικοί. Σύμφωνα με τη Washington Post, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής θεωρεί πως η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στους πλουσίους για την είσπραξη 400 δισ. $ θα δυσκολέψει την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση του 2008.
Ηδη όμως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πετσοκόψει στο? μη περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες και το κοινωνικό κράτος των ΗΠΑ. Υστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, υποχρέωσαν τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να βάλουν στο ράφι προγράμματα υγείας, αγροτικές επιδοτήσεις, βοηθήματα σε σπουδαστές και άλλα κοινωνικά επιδόματα, ύψους περίπου 2 δισ. $.
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να φανεί διαλλακτικός, καλώντας σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις. "Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση, με εξοικονόμηση πόρων σε όλους τους τομείς, από τις δημόσιες δαπάνες ως το κλείσιμο στις φορολογικές τρύπες" τόνισε.
Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως δεν σηκώνουν μύγα στο "νεοφιλελεύθερο" σπαθί τους, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την ανάκληση των φορολογικών αυξήσεων στους ισχυρούς.
"Εφτασε η στιγμή ο πρόεδρος Ομπάμα να πάρει ξεκάθαρη θέση επιλύοντας το φορολογικό ζήτημα" δήλωσε σχεδόν τελεσιγραφικά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ερικ Κάντορ.
Αμετακίνητος από τις θέσεις του δήλωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπόνερ, ξεκαθαρίζοντας πως "οι φορολογικές αυξήσεις είναι εκτός συζητήσεως".
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου