Πριν από 25 χρόνια, ένας έγκριτος επιστήμονας αρχιτέκτων, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να σχεδιάσει και να φιλοτεχνήσει το ΣΠΙΤΙ του. Στον κήπο, ανάμεσα σε λίμνες, σκαλιά, φυτά και δένδρα, ξετυλίγεται ένα μονοπάτι από πλάκες, ανάμεσα στις οποίες ο Χ.Τ. επέλεξε ορισμένες από ένα παλαιοπωλείο, οι οποίες είχαν πάνω τους διάφορα...
θρησκευτικά σύμβολα. Στο δικό του μυαλό ίσως τότε να ήθελε να φτιάξει το «μονοπάτι του ΘΕΟΥ», μέσα στον δικό του παράδεισο. Υπάρχουν σύμβολα με μουσουλμανικές επιγραφές, σταυρούς, κέλτικα θρησκευτικά σύμβολα, βουδιστικά, εν πάση περιπτώσει έχει «τιμήσει» όλες τις θρησκείες στις πλάκες του μονοπατιού του, μέχρι και με σύμβολα αρχαίας ελληνικής πίστης του Δωδεκάθεου.
Το περιστατικό:
Ο Χ.Τ. πριν από λίγα χρόνια έφυγε από τη ζωή. Σήμερα στο σπίτι του μένει η οικογένειά του, όπου και η σύζυγος και η κόρη είναι αρχιτέκτονες μηχανικοί και ο γιος του είναι μηχανολόγος μηχανικός. Πριν από περίπου ένα μήνα η οικογένεια πραγματοποίησε μετακόμιση στο σπίτι της και ένας από τους εργάτες, πακιστανικής καταγωγής όπως αποδείχθηκε, που κουβαλούσαν τα έπιπλα, υπάλληλος της μεταφορικής εταιρίας, ζήτησε με αυστηρό και έντονο ύφος από τον ιδιοκτήτη να αφαιρέσει την επιγραφή από το πάτωμα. Ο Θ.Τ., ιδιοκτήτης, του απάντησε πώς δεν ξέρει τι γράφει η επιγραφή και προσπάθησε να του εξηγήσει το concept του κήπου από αισθητικής άποψης. Φυσικά δεν βγήκε άκρη.
Η εξέλιξη :
Tη Δευτέρα του Πάσχα ήμουν παρούσα στο εξής περιστατικό: Αργά το απόγευμα χτύπησε το κουδούνι της οικίας. Οι άνθρωποι άνοιξαν καλοπροαίρετα την πόρτα και δέχθηκαν την απροειδοποίητη επίσκεψη του Τζαβέντ Ασλάμ, του προέδρου της Πακιστανικής Ένωσης Ελλάδος και προέδρου του συνδέσμου Πακιστανών Εργατών Μεταναστών Ελλάδος. Ντυμένος με πανάκριβο κοστούμι, μιλώντας ελληνικά και αγγλικά, ζήτησε από την οικογένεια να αφαιρέσει την επιγραφή της θρησκείας του από το πάτωμά της, διότι δεν ήθελε να πατούν οι άνθρωποι τη φράση που μας είπε ότι έλεγε: «Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος και προφήτης αυτού ο Μωάμεθ». Μάλιστα, προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ο ίδιος τα έξοδα της αντικατάστασης του μονοπατιού, με τη δυνατότητα επιλογής του ιδιοκτήτη των νέων υλικών. Ο ιδιοκτήτης ακουγε άναυδος. Αντάλλαξαν τηλέφωνα αφού δεν μπόρεσε ο Θ.Τ. να του εξηγήσει πως δίπλα στον Αλλάχ υπάρχει και ο Σταυρός στον οποίο πιστεύει ο ίδιος και τον πατάει επίσης διασχίζοντας το μονοπάτι, αλλά μάταια. Ανανέωσαν το διάλογό τους για ένα μήνα αργότερα.
Οι ενέργειες του ιδιοκτήτη:
«Αρχικά επισκέφθηκα το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας στο οποίο υπάγομαι και δεν με ενθάρρυναν στο να προβώ σε καταγραφή του συμβάντος. Στη συνέχεια πήγα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει αρμόδιος για ανάλογα περιστατικά και με έδιωξαν. Μέσω μιας αλυσίδας γνωστών μίλησα με τον διευθυντή του Τμήματος Ασφαλείας Αττικής, ο οποίος με παρέπεμψε σε συνάδελφό του στο τμήμα Αρχαιοκαπηλίας όπου και υπάγονται οι διαφωνίες θρησκευτικού περιεχομένου. Ο αρμόδιος έδωσε τρεις λύσεις (o ενας και μοναδικός που ασχολήθηκε με το θέμα):
Να καλέσουν τον Τζαβέντ Ασλάμ και να απολογηθεί στον εισαγγελέα ακροάσεων για ποιο λόγο έκανε αυτή την κίνηση που θορύβησε την οικογένεια.
Να μην αφαιρέσει την πλάκα διότι βρίσκεται μέσα στην οικία του και κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να τη βγάλει και εάν ξαναενοχλήσει με είσοδο στην οικία του ο Τζαβέντ Ασλάμ, να κληθεί η Αστυνομία.
Να γίνει απλή καταγραφή του περιστατικού στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Η απόφαση του ιδιοκτήτη: «Διατηρώ το άσυλο της οικίας μου άσυλο και μέσα σε αυτό εκφράζομαι και ζω όπως επιθυμώ».
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου