Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Πρώτο βήμα για ευρωσχέδιο Μάρσαλ



Ο υπουργός Oικονομικών με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κρ. Λαγκάρντ
Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζαν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να θέσουν τα θεμέλια του νέου πακέτου βοήθειας που έχουν κατ' αρχάς αποφασίσει για την Ελλάδα.
Επιβεβαιώνοντας την αλλαγή που υπάρχει πλέον στη στάση έναντι της Ελλάδας, η Ευρωζώνη εξέφρασε τη βούληση να "παράσχει οξυγόνο" στις προσπάθειες της χώρας μας για πλήρη εφαρμογή...
του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση βέβαια της αυστηρής τήρησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. Πρώτος σταθμός αυτής της έμπρακτης επίδειξης αλληλεγγύης είναι η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα με επίσημες ανακοινώσεις από τον κ. Γιούνκερ.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν στην ελληνική πλευρά ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Ιουλίου είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων.
Ωστόσο, αναπάντητα ερωτήματα προκάλεσε η δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση 6 δισ. ευρώ, και όχι του συνόλου των 12 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην 5η δόση, για την κάλυψη, όπως σημείωσε, των έκτακτων αναγκών της χώρας. Εκπληξη για το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι η καταβολή των δόσεων έχει αποφασιστεί επακριβώς από τον Μάιο του 2010.
Παράλληλα, το Eurogroup εξέτασε τις πτυχές του νέου προγράμματος αρωγής για την Ελλάδα, θέτοντας ως στόχο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωζώνης στις 11 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το σκληρό παζάρι οι "17" της Ευρωζώνης επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο που εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με τη μορφή και το περιεχόμενο του νέου πακέτου. Και αυτό γιατί ναι μεν υπάρχει η θετική πολιτική κατεύθυνση από τη Γαλλία και τη Γερμανία για νέα στήριξη, αλλά οι τεχνικές και νομικές πτυχές του προγράμματος κρύβουν σημαντικές παγίδες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου