Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η κρίση χρέους απειλεί ακόμα τις τράπεζες, υποστηρίζει η ΕΚΤ



Τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Φραγκφούρτη, με τίτλο «ΕΚΤ: Η κρατική κρίση χρέους μέγιστος κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει:
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η διογκούμενη κρατική κρίση χρέους αποτελεί τον μέγιστο κίνδυνο...
για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συνολικά, οι τράπεζες βέβαια έχουν αυξήσει μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε περίπτωση μελλοντικών προβλημάτων θα είναι σαφώς σταθερότερες, αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Φραγκφούρτη. Η κρίση όμως δεν έχει τελειώσει οριστικά. Αν η κρίση χρέους κορυφωθεί, οι τράπεζες μπορεί ανά πάσα ώρα να δεχτούν και αυτές πλήγματα, επισημαίνεται στην έκθεση.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο προειδοποίησε και πάλι για ενδεχόμενη συμμετοχή τραπεζών και ασφαλειών στη βοήθεια δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα, αν οι οίκοι αξιολόγησης την αξιολογήσουν ως αποτέλεσμα εξαναγκασμού: «Κάθε λύση θα πρέπει να είναι εθελοντική, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια κρατική χρεοκοπία ή αξιολόγηση ως στάση πληρωμών». Μέχρι τώρα, από πλευράς οπτικής των αγορών, ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Σε περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας όμως δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι θα διατηρηθεί η ίδια κατάσταση, τόνισε ο Κονστάντσιο.
Συνολικά, η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα παραμένει τεταμένη, παρά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τα χαμηλά επιτόκια, δήλωσε ο Κονστάντσιο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν κυρίως για τον κίνδυνο μετάδοσης των δημοσιονομικών προβλημάτων στις χρηματαγορές. «30% των τραπεζικών χρεών πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν το 2011 και το 2012. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες, που δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές».
Ο Κονστάντσιο επέκρινε το γεγονός ότι η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τα υπέρογκα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ απαιτεί χρόνια τώρα την αυτόματη τιμωρία χωρών της ΕΕ, που υπερβαίνουν το όριο του ελλείμματος βάσει της συνθήκης του Μάαστριχτ, το 3% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου