Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ρίσκο Γιώργου και στο βάθος... εκλογές


Πήραμε στους ώμους και τις αμαρτίες άλλων, τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας»
Αφού έπαιξε χθες το χαρτί της συναίνεσης για τελευταία φορά, ο Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει σήμερα το ρίσκο ακόμη ενός ανασχηματισμού.
Με την αντιπολίτευση από άκρα δεξιά έως άκρα αριστερά να ζητεί εκλογές, τους υπουργούς του να δηλώνουν χολωμένοι επειδή αγνοήθηκαν στη χθεσινή "διαπραγμάτευση" με τον Αντ. Σαμαρά, τους βουλευτές του να επιμένουν...
στην κριτική τους στο Μεσοπρόθεσμο και τους δανειστές να θέτουν όρους για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
Μετά το "ναυάγιο" της συγκυβέρνησης, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως θα προχωρήσει σήμερα σε ανασχηματισμό. Και όχι μόνον αυτό. Προσέθεσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, προκαλώντας τριήμερη συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Εφόσον οι ανακοινώσεις γίνουν σήμερα, η ορκωμοσία θα γίνει αύριο και η κρίσιμη ψηφοφορία την Κυριακή.
Το βασικό ερώτημα, πλέον, είναι αν το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου διαθέτουν το δυναμικό που θα πείσει την Ευρώπη ότι θα σχηματιστεί μία πιο αποτελεσματική κυβέρνηση, ή αν η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ενα άδοξο τέλος, το οποίο λίγο έλειψε να έρθει χθες, αφού για περίπου εννέα ώρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν ήξεραν αν η χώρα έχει ή αναζητεί πρωθυπουργό.
Αν ήταν μπλόφα ή στρατηγική επιλογή του Γ. Παπανδρέου να παραδώσει την πρωθυπουργία. Στοιχεία δεν είχαν, καθώς ο πρωθυπουργός έκανε ελάχιστα τηλεφωνήματα και εκ των υστέρων. Σε ορισμένα από αυτά οι υπουργοί δεν δίστασαν να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, μιλώντας για "πολιτική αυτοκτονία" και "θεσμική εκτροπή".
Τους έλειπαν, όμως, πολλά κομμάτια από το παζλ. Γιατί την υπόθεση τη χειρίστηκε ο πρωθυπουργός προσωπικά, ζητώντας τη γνώμη ελάχιστων συνεργατών του.
Το ίδιο λένε ότι θα κάνει και σήμερα, καθώς είναι πιθανόν για πρώτη φορά να ανακοινώσει πρώτα το σχήμα και μετά να πάρει τηλέφωνα. Λ. Παπαδήμος και Γ. Στουρνάρας είναι τα δύο φαβορί για το οικονομικό επιτελείο, ενώ η εμπλοκή τεχνοκρατών δεν προβλέπεται να επεκταθεί.
Εισηγήσεις
Γνωρίζοντας ότι πολλοί υπουργοί του έχουν θορυβηθεί από τον τρόπο που χειρίστηκε την επαφή με τον Αντ. Σαμαρά, ο Γ. Παπανδρέου δέχτηκε εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, είτε να κάνει κύκλο επαφών το πρωί, είτε να συγκαλέσει το Υπουργικό για να εξηγήσει σε όλους τον χειρισμό του. Μία από τις δύο κινήσεις κρίνεται από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ως απολύτως απαραίτητη, για να μην υπάρξουν εκπλήξεις στη διαδικασία της συγκρότησης του νέου σχήματος.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΡΟΙ
Ο πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες για το ναυάγιο στη ΝΔ: "Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια".
ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό
"Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση", ξεκίνησε χθες το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι "ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας". "Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων", είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι "με αφοσίωση η κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών".
Ακολούθως έδωσε τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη χθες, μετά το ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Εκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα".
Επιβεβαίωσε έτσι ότι ήταν διατεθειμένος να δεχτεί ακόμη και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε τη δική του στάση από εδώ και πέρα: "Εχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, τον δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό".
ΔΙΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Καζάνι που βράζει η Κ.Ο. - Εκρηξη από υπουργούς
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να θέσει εαυτόν στη διάθεση μιας πιθανής συγκυβέρνησης, να αφήσει δηλαδή τη θέση του, δίχασε το ΠΑΣΟΚ. Οταν ο Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε πως πρότεινε στον Αντ. Σαμαρά να σχηματίσουν κυβέρνηση προσωπικοτήτων, στη βάση κοινών στόχων και με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο, έπεσε παγωμάρα σε υπουργικά γραφεία και Βουλή.
Υπουργοί και βουλευτές αναζητούσαν πληροφορίες από δημοσιογράφους, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε εντολή να δίνει λεπτομέρειες. Αποτέλεσμα ήταν άλλοι να βγουν στις τηλεοράσεις και να υπερασπιστούν τη... συγκυβέρνηση και άλλοι να κλειστούν στα γραφεία τους. Ολοι μιλούσαν με όλους και προσπαθούσαν να πιάσουν το κλίμα.
Αλλά και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς το παιχνίδι έχει ανοίξει για τα καλά. Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι καζάνι που βράζει, ότι πολλοί υπουργοί έχουν ενστάσεις για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και ότι οι συγκρούσεις έχουν πλέον φτάσει και στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου. Με τους μισούς να αφήνουν δηλητηριώδεις υπαινιγμούς για τις συμβουλές που δίνουν οι άλλοι μισοί. Και όλοι μαζί να κατηγορούν την επικοινωνιακή πολιτική, η οποία είναι ο εύκολος στόχος κάθε πολιτικού συστήματος που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Το σίγουρο είναι πως έχουν ανοίξει πολλοί λογαριασμοί, οι οποίοι θα κλείσουν ή θα μετατεθούν για το μέλλον από τις σημερινές αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Η συμμετοχή πολλών στελεχών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι μισοί και πλέον υπουργοί και βουλευτές βλέπουν πολιτικές εξελίξεις μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν χθες πως "ορισμένες από τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού με υπουργούς χθες βγήκαν από τα συνήθη όρια και έγινε ανταλλαγή βαρέων πυρών"!
ΔΙΠΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Το σχέδιο για τους διαφωνούντες
Η διπλή ψηφοφορία, ψήφος εμπιστοσύνης και Μεσοπρόθεσμο, αποτελεί ένα διπλό ρίσκο για τον Γ. Παπανδρέου. Ξέρει ότι ορισμένοι βουλευτές σκέφτονται να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σκάφος και θέλει να τους δεσμεύσει όχι μία, αλλά δύο φορές. Ωστε, στη συνέχεια, να μπορεί να τους κατηγορήσει πως ακολούθησαν παιχνίδι συμφερόντων. Είναι μια τακτική που ο πρωθυπουργός έχει εφαρμόσει αρκετές φορές από το 2004, όταν ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου σκοπεύει να προλάβει τους διαφωνούντες. Αν περάσει το καλοκαίρι, μπορεί να είναι αυτός που θα κηρύξει στη συνδιάσκεψη της 3ης του Σεπτέμβρη το τέλος του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου