Με βαθμολογικούς όρους η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη φάση της οικονομικής της ιστορίας.
Ουδέποτε η χώρα είχε βρεθεί στα επίπεδα αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας.
Άμεσα αναμένεται να κλείσει ο κύκλος αυτού του κύματος υποβαθμίσεων που άνοιξε με την S&P και την Fitch καθώς η Moody’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα. Την τρέχουσα εβδομάδα περιμένουμε....
τις υποβαθμίσεις των τραπεζών και των ομολόγων τους από την Fitch και την υποβάθμιση της οικονομίας, των τραπεζών και των ομολόγων τους από την Moody’s.
Όμως το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος έχει φθάσει σε απαξιωτικά επίπεδα.
Στο επόμενο κύμα υποβαθμίσεων η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει καθώς η βαθμολογία της χώρας θα είναι επιλεκτική χρεοκοπία ή χρεοκοπία.
Επιλέξτε βαθμολογία, Selective Default, Caa ή Ca ή C.
Μια από αυτές τις βαθμολογίες η Ελλάδα αναμένεται να την λάβει.
Πρόσφατα η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Β από ΒΒ-
Η Moody’s έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα Β1 και αναμένεται νέα υποβάθμιση και η Fitch Β+.
Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να υποβαθμιστεί η Ελλάδα και αυτό πρακτικά τι σημαίνει;
Είναι πολύ πιθανό τελικώς η Ελλάδα να ενταχθεί στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας SD - selective default και βαθμολογίες Caa ή Ca να προηγηθούν.
Όπως έχει τονιστεί την τρέχουσα εβδομάδα ο αμερικανικός οίκος Moody’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Caa1 από Β1 δηλαδή 3 κλίμακες χαμηλότερα ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει και τις ελληνικές τράπεζες σε ανάλογη κλίμακα.
Βαθμολογία Caa εμφανίζουν χώρες «χαμηλού κύρους» ενώ το ρίσκο θεωρείται σχεδόν μέγιστο.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα σε σύνολο 22 βαθμίδων αξιολόγησης θα βρεθεί μόλις 2 κλίμακες πριν την χρεοκοπία.
Το σκηνικό πολέμου που διαμορφώνουν οι διεθνείς οίκοι με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποσταθεροποιούν το ήδη τεταμένο κλίμα και θέτουν σε ομηρία την προσπάθεια αντίδρασης.
Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Β ενώ προειδοποίησε ότι θα θέσει την χώρα στην ειδική κλίμακα selective default που δίδεται σε χώρες που ακολουθούν επιλεκτική χρεοκοπία αναδιαρθρώνοντας το χρέος τους.
1)Οι πάσης φύσεως αναδιαρθρώσεις αποτελούν casus belli για τους διεθνείς οίκους και προφανώς θεωρούν την χώρα που αναδιαρθρώνει το χρέος της ότι πλέον βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας και την υποβαθμίζουν επιθετικά.
Είναι πιθανό η επόμενη δόση των υποβαθμίσεων να είναι ακόμη πιο επιθετική δηλαδή έως 5 κλίμακες.
2)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να ανησυχούν ειδικά από την Fitch η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα σε Β+.
Με βάση την βαθμολογία των ομολόγων των τραπεζών θα αξιολογηθεί πόσα collaterals θα εκπέσουν, δυνητικά μπορεί να φθάσουν έως 17 δις ευρώ.
Οι χαμηλότερες κλίμακες βαθμολογίας
Ba1
Ba2
Ba3
B1 (Moody’s Ελλάδα)
B2
B3
Caa1(πιθανή νέα βαθμολογία Moody’s)
Caa2
Caa3
Ca
C
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου