Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Ευρώπη «ψηφίζει» Λαγκάρντ για το τιμόνι του ΔΝΤ


Η Ευρώπη «ψηφίζει» Λαγκάρντ για το τιμόνι του ΔΝΤ

epanastasi-gr:Aλλη μασώνα και αυτη!

Εκτός από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Eurogroup, που ψηφίζουν... δαγκωτό Κριστίν Λαγκάρντ για τα «ηνία» του ΔΝΤ, και η Βρετανία... υποκλίνεται στην 55χρονη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της κυβέρνησης του Παρισιού.

Οι Ευρωπαίοι συσπειρώνονται γύρω από τη...
Γαλλίδα πολιτικό, την ώρα που ο Οργανισμός αρχίζει (από σήμερα) να δέχεται υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Στρος Καν. Ο Τζορτζ Οσμπορν, Βρετανός υπουργός Οικονομικών, γυρνά την... πλάτη στον υποψήφιο της χώρας του Γκόρντον Μπράουν πλέκοντας το εγκώμιο της Λαγκάρντ, λέγοντας ξεκάθαρα ότι είναι μία «εξαίρετη υποψήφια».
Με αυτήν τη δήλωση η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα της Ομάδας του G7 που στηρίζει επίσημα τη Γαλλίδα πολιτικό.
«Την υποστηρίζουμε διότι είναι η καλύτερη υποψήφια για τη θέση, όμως επίσης νομίζω πως θα είναι πολύ καλό το να δούμε την πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην 60χρονη ιστορία του», ανέφερε ο Οσμπορν σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η Λαγκάρντ έχει επιδείξει πραγματικά διεθνή ηγεσία ως προεδρεύουσα των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας του 20 (G20).
«Εχει επίσης υπάρξει σθεναρή υπέρμαχος της άποψης ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα υψηλά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και να ζουν εντός των ορίων που τους επιτρέπουν οι πόροι που διαθέτουν», επισημαίνει.
Το ενδιαφέρον του για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η Γαλλίδα ομόλογός του είναι η δημοφιλέστερη υποψήφια της Ευρώπης για το εν λόγω αξίωμα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης RTBF αν ενδιαφέρεται για το αξίωμα, ο Ρέιντερς απάντησε: «Μα φυσικά αυτές είναι θέσεις που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί».
«Οταν, όπως συμβαίνει με μένα, έχεις κάτσει στο τραπέζι του ΔΝΤ επί 12 χρόνια και έχεις εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών, φυσικά θα ήταν μία ενδιαφέρουσα δουλειά, μία δουλειά μέσω της οποίας κάποιος θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία και την πολιτική», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός.
Η Ελβετία, ωστόσο, θα στηρίξει τον καταλληλότερο υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ και όχι απαραίτητα έναν Ευρωπαίο, δεδομένης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Ελβετός διευθυντής του Συμβουλίου των Διοικητικών του ΔΝΤ, Ρενέ Βέμπερ.
Το Μεξικό κλείνει προς την υποβολή υποψηφιότητας του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Αγουστίν Κάρστενς, για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Ο Κάρστενς ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ για τρία χρόνια πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου Φελίπε Καλδερόν, ως υπουργός Οικονομικών το 2006. Ανέλαβε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού τον Ιανουάριο του 2010.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι σε Βραζιλία, Ινδία και Κίνα έχουν δηλώσει πως είναι πλέον καιρός κάποιος από τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αναλάβει τα ηνία του παγκόσμιου οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου