Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Aλλάζει ο σχολικός χάρτης

 

Αλλάζει δραματικά ο σχολικός χάρτης της χώρας, καθώς μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις «εξαφανίζονται» 1.056 σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με το υπουργείο, από τα 16.000 σχολεία σε όλη τη χώρα, συνενώνονται 1.933 σε 877, εκ των οποίων τα 1.523 αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα 410 τη Δευτεροβάθμια.

Επειτα από πολυήμερες συσκέψεις και διαβουλεύσεις...
με τους αρμόδιους φορείς, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε για πρώτη φορά σε μαζικές συνενώσεις σχολικών μονάδων, με γνώμονα ?όπως υποστηρίζει? παιδαγωγικά κριτήρια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έρθει και νέο «κύμα» συγχωνεύσεων, όχι σε αυτό τον βαθμό, την επόμενη χρονιά. Τα σχολεία που συγχωνεύονται στα μεγάλα αστικά κέντρα αφορούν κυρίως συστεγαζόμενες μονάδες, ενώ στην περιφέρεια σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ολιγοθέσια σχολεία. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό σχολείων στη Δευτεροβάθμια που «χάνονται» αφορούν μονάδες με μικρό μαθητικό δυναμικό, που δεν υπερβαίνει τους 40 μαθητές.


Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου
Αμεση ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, οι οποίες απειλούν με κινητοποιήσεις και συνεδριάζουν σήμερα για το θέμα. Από τις συγχωνεύσεις που θα εφαρμοστούν το επόμενο σχολικό έτος, θα προκύψουν σοβαρές αλλαγές που θα επηρεάσουν όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, εκατοντάδες καθηγητές αναμένεται να μεταταχθούν σε διαφορετικά σχολεία ή ακόμα και σε άλλες περιοχές, και χιλιάδες μαθητές θα μετακινηθούν σε κοντινές σχολικές μονάδες.
Μέσα από τις συνενώσεις, πάντως, όπως αναφέρει το υπουργείο, δημιουργούνται εύρωστες σχολικές μονάδες, οι οποίες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα και τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές ώστε να υποστηρίξουν τις καινοτόμες δράσεις που δρομολογούνται στο νέο σχολείο.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι συνενώσεις έγιναν με γνώμονα τις επαρκείς εργαστηριακές υποδομές και την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού.
Επισημαίνεται ότι οι συνενώσεις που ανακοινώθηκαν δεν επιφέρουν αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ενώ για να διασφαλιστεί αυτή η παράμετρος, σήμερα το υπουργείο Παιδείας θα στείλει σχετική εγκύκλιο προς τους περιφερειακούς διευθυντές, στην οποία θα αναφέρεται ρητώς ότι ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 25 στην Πρωτοβάθμια και τους 25+10% στη Δευτεροβάθμια. Επίσης, προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τα 400 παιδιά, και υπάρχουν μόνο 6 περιπτώσεις πανελλαδικά σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας, όπου ο αριθμός είναι μεγαλύτερος των 400, αλλά δεν ξεπερνά τους 500.
Κατά τα λοιπά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1.523 σχολεία συνενώνονται σε 672, ενώ στη Δευτεροβάθμια συγχωνεύονται 410 σχολικές μονάδες σε 205. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των γυμνασίων που περιλαμβάνονται στους πίνακες, είχαν μαθητικό δυναμικό μικρότερο από 40 μαθητές, ενώ πάνω από το 50% των γενικών λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις.
ΕΘΝΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου