Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΥΝΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Όσοι τρώνε τουλάχιστον μια σοκολάτα την εβδομάδα είναι πιο κατηφείς από τους περιστασιακούς λάτρεις του συγκεκριμένου εδέσματος, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων...

Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Εσωτερικής Παθολογίας (Internal Medicine), όσοι καταναλώνουν συχνά σοκολάτα τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί από αυτούς που την αποφεύγουν ή καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.

Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα μπορεί να κάνει κάποιον πιο εύθυμο, γεγονός που υποστηρίζουν και αρκετοί επιστήμονες χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν, στη νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν χίλιοι ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, αποδείχθηκε ότι όση περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν τόσο περισσότερο "έπεφτε" η διάθεσή τους.

Συγκεκριμένα όσοι έφαγαν...


 μεγαλύτερες ποσότητες, περισσότερα από έξι τεμάχια των 28 γραμμαρίων σοκολάτας μέσα σε ένα μήνα, σημείωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε αναγνωρισμένη επιστημονικά κλίμακα που ορίζει την κατάθλιψη.

Σημειώνεται ότι κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ήταν σε θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή είχε διαγνωσθεί από ψυχίατρο ως καταθλιπτικός.

Ωστόσο η γιατρός του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Νάταλι Ρόουζ και οι συνεργάτες της που διεξήγαγαν την έρευνα, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης χρήζουν διεξοδικότερης ανάλυσης.

Μπορεί, λέει η ίδια, άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη να λαχταρούν να φάνε σοκολάτα κάτι που μπορεί προσωρινά να τους φτιάξει τη διάθεση, ή η κατάθλιψη να τους οδηγεί στην ανάγκη να φάνε σοκολάτα χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πραγματικό όφελος στην ψυχολογία τους. "Μπορεί να είναι κάτι ανάλογο με το αλκοόλ.

Η σοκολάτα μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη στη διάθεση κάποιου όμως μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα να είναι δυσάρεστα" δήλωσε η κ. Ρόουζ και υπογράμμισε ότι πιθανά η σοκολάτα να συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου