για τον οποίο επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» τους «επτά καλοκαιρινούς δαίμονες» που πρέπει να αποφεύγουμε. Οδηγούμε επικίνδυνα
ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ και την ελληνική περιφέρεια μεταφέρεται κάθε καλοκαίρι η μάστιγα των δρόμων. «Τροχαία συμβαίνουν παντού όλο τον χρόνο. Ωστόσο, όπου αυξάνεται η συγκέντρωση ανθρώπων αυξάνονται και τα ατυχήματα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτής οδηγών κ. Τάσος Μαρκουίζος, ο γνωστός «Ιαβέρης». Ενδεικτικό είναι ότι το καλοκαίρι του 2008 καταγράφτηκαν 118 νεκροί περισσότεροι σε σχέση με το 2007 (αύξηση 32%). Περισσότεροι κατά 374 ήταν και οι βαριά τραυματισμένοι (αύξηση 23%). Σε πολλές περιπτώσεις, «τα θέρετρα μετατρέπονται σε... φέρετρα», λέει με γλαφυρό τρόπο ο «Ιαβέρης». Γιατί; «Ακόμα και οι συνεπείς χάνουν το μέτρο. Βλέπουμε πολίτες να οδηγούν μηχανάκια με σαγιονάρες, με το μαγιό, χωρίς κράνος. Οδηγούς Ι.Χ. που δεν φορούν ζώνες επειδή είναι γυμνοί από τη μέση και πάνω και δεν θέλουν να τους γδέρνει, ενώ αρκετοί από αυτούς όταν επιστρέφουν από τις παραλίες έχουν πιει κάποια ποτηράκια αλκοόλ».
Τρώμε και πίνουμε χωρίς όριο
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, θάλασσα, μεζέδες και αλκοόλ. Πολλές φορές, αυτές οι καλοκαιρινές συνήθειες κρύβουν κινδύνους. Όπως δηλώνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας, «στις διακοπές έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο, όπως και πολλούς μεζέδες και μάλιστα τηγανητούς». Βασικό καλοκαιρινό λάθος, όπως συμπληρώνει ο κ. Ρίσβας, είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ. «Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι πίνουμε και στο μεσημεριανό τραπέζι ούζο, μπίρα ή κρασί αλλά και κατά τη βραδινή έξοδο. Αυτή η κακή συνήθεια γίνεται ακόμη πιο επιβαρυντική θερμιδικά, αν υιοθετήσουμε και την κατανάλωση ξηρών καρπών ή κράκερ μαζί με το ποτό».
Πετάμε σκουπίδια στις παραλίες
ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ σκουπιδιών- από πλαστικές σακούλες και γόπες τσιγάρων μέχρι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές- συλλέγουν κάθε χρόνο από τις ελληνικές ακτές περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντές. Δηλαδή μόλις το θερμόμετρο χτυπήσει κόκκινο τρέχουμε στις παραλίες, παινευόμαστε κιόλας ότι είναι οι ομορφότερες στον κόσμο, αλλά μάλλον δεν τις προσέχουμε. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το «πληγωμένο» ελληνικό γαλάζιο είναι αυτά του αμερικανικού οργανισμού Οcean Conservancy. Ο οργανισμός στην έκθεση που παρουσίασε τον περασμένο χειμώνα κατέγραψε πόσα και ποια είδη απορριμμάτων συνέλεξαν από τις ελληνικές ακτές οι εθελοντές. Και όπως δείχνουν οι σχετικοί πίνακες, οι παραλίες μας από σκουπίδια διαθέτουν τα «πάντα»: Οι εθελοντές (τον συντονισμό των καθαρισμών είχε η οργάνωση ΗΕLΜΕΡΑ) μάζεψαν περίπου 92.000 στερεά απορρίμματα που ζύγιζαν 16 τόνους!
Κολυμπάμε ανεκπαίδευτοι
«ΤΟ 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμβηση μολονότι είμαστε θαλασσινός λαός. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να διανύσουν μια απόσταση 50 μέτρων μέσα στο νερό χωρίς υποστήριξη». Για τον διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (www.
enak.gr) κ. Νίκο Γιοβανίδη (δεξιά), αυτή είναι μία από τις βασικές αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στις ελληνικές παραλίες και τις πισίνες. «Η Πολιτεία δεν έχει θεσπίσει διαδικασίες ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις επίπλευσης», λέει στα «ΝΕΑ». Ακόμη όμως και αυτοί που γνωρίζουν να κολυμπούν, συμπληρώνει, κάνουν ένα σοβαρό λάθος: δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. «Για παράδειγμα μπαίνουν στο νερό, στη θάλασσα ή στην πισίνα με γεμάτο στομάχι». Σε όλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Γιοβανίδης προστίθεται και η έλλειψη ναυαγοσωστών.
Καιγόμαστε στην ηλιοθεραπεία
Η ΜΟΔΑ προστάζει σοκολατένιο μαύρισμα και πολλοί είναι αυτοί που μένουν ώρες ατέλειωτες κάτω από τον ήλιο. Αυτή η συνήθεια, όπως επισημαίνει η δρ Κωνσταντίνα Φραγκιά, κλινική παθολογοανατόμος και εντεταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο του δέρματος, είναι από τις πιο βλαβερές για τον οργανισμό. «Όταν οι λουόμενοι κάθονται για ώρες κάτω από τον ήλιο και μάλιστα το μεσημέρι, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να πάθουν έγκαυμα», επισημαίνει. Το μελάνωμα είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνος που διατρέχει κάποιος που έπαθε έγκαυμα. «Όπως αποκαλύπτει μία σειρά από έρευνες, αν μέχρι την ηλικία των 15 ετών ο άνθρωπος πάθει έγκαυμα, διπλασιάζονται οι πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα μελάνωμα».
Γινόμαστε απρόσεκτοι στο σεξ
ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ συνθήκες δημιουργούν ιδανικό, ειδυλλιακό κλίμα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο αυθορμητισμός στο σεξ. Όπως επισημαίνει ο κ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος- ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, το σεξ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πιο επιθετικό. Το πάθος, προσθέτει, κάνει τους ανθρώπους απρόσεκτους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες να εκτεθεί σε κινδύνους τόσο η ψυχική όσο και η σωματική υγεία μας. Όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, μόνο ένας στους δύο χρησιμοποιεί προφυλακτικό πάντα τον χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι μόνο δύο στους δέκα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου προφύλαξης.
Εγκαταλείπουμε τα κατοικίδια
ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ διακοπές, ετοιμάζουν βαλίτσες και είναι έτοιμοι να φύγουν από το σπίτι. Τελευταία στιγμή, όμως, κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ξεχνούν να φροντίσουν πού θα μείνει ο τετράποδος φίλος τους. «Έτσι, θεωρούν ότι είναι λύση η εγκατάλειψη στους δρόμους», λέει η κ. Χριστιάνα Μπεργ(δεξιά), πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Ηimaira. Το κόστος φύλαξης των κατοικίδιων σε πανσιόνπερίπου 15 ευρώ την ημέρα- είναι ασύμφορο αν κάποιος θέλει να λείψει πολλές μέρες. Οι φιλοζωικές οργανώσεις εκτιμούν πως η αύξηση των αδέσποτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει σε 15%20%. «Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικίδιο, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η συμβίωση απαιτεί υπευθυνότητα».
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου