Μια καθημερινή αυξημένη κατανάλωση ποτών τύπου “κόλα” μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μυϊκά προβλήματα, αλλά και άλλες διαταραχές της υγείας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα υπό τον καθηγητή παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ.
Η έρευνα έδειξε ότι μεγάλες δόσεις αυτών των ποτών, που περιέχουν επεξεργασμένα ζάχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη) και καφεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πτώση του επιπέδου του καλίου στο αίμα, οδηγώντας στη διαταραχή της υποκαλιαιμίας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των καρδιοαγγειακών και νευρομυικών συστημάτων του σώματος. Τυπικά συμπτώματα της υποκαλιαιμίας είναι η μειωμένη μυϊκή δύναμη, οι κράμπες, η ταχυπαλμία και η ναυτία. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες και παράλυση.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “International Journal of Clinical Practice”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έπιναν δύο έως εννέα λίτρα τέτοιων αναψυκτικών ποτών. Μεταξύ αυτών, δύο έγκυες γυναίκες, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα καλίου, αναφέροντας κόπωση, μείωση όρεξης, εμετούς, μυϊκή αδυναμία κ.α., ανέκαμψαν γρήγορα μόλις σταμάτησαν να πίνουν ποτά “κόλα” και παράλληλα πήραν αυξημένες δόσεις καλίου, από το στόμα ή ενδοφλέβια.
“Καταναλώνουμε περισσότερα αναψυκτικά από ποτέ και ήδη έχει εμφανιστεί ένας αριθμός προβλημάτων υγείας”, όπως είπε ο κ.Ελισάφ, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στα δόντια, έλλειψης βάρους και διαβήτη.
Ο επιμέρους ρόλος των τριών παραγόντων που οδηγούν σε υποκαλιαιμία (γλυκόζης, φρουκτόζης και καφεΐνης), κατά τον κ.Ελισάφ, δεν έχει προσδιοριστεί και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά η καφεΐνη θεωρείται ότι παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ερευνητή, τα ποτά τύπου “κόλα” που δεν έχουν καφεΐνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υποκαλιαιμία, γιατί η φρουκτόζη που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
Το 2007 η παγκόσμια κατανάλωση αναψυκτικών έφθασε τα 552 δισ. λίτρα ή 83 λίτρα ανά άτομο κάθε χρόνο και η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί σε 95 λίτρα ετησίως ως το 2012. Η νέα έρευνα αυξάνει την πίεση στις βιομηχανίες αναψυκτικών τύπου “κόλα” να λάβουν υπόψη τους τον παράγοντα της υγείας στα προϊόντα τους.
news.panfinder.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου